Cum alegi carbohidrații sănătoși. 10 SFATURI de la specialist

Data publicării:
EXCLUSIV

Lector univ.  Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Spectacola, cum putem alege carbohidrații sănătoși. 

Anii 2000 au venit cu schimbări majore în practicile nutriționale utilizate în procesul de slăbire. Publicitatea exagerată, numărul mare de adepți și susținători, câteva studii clinice cu metodologie pusă sub semnul întrebării și lipsa recomandărilor din partea oficialilor ne-au transformat în generația carbofobă și sigur nu și cu ″talia subțiată″, ținând cont de statistici, care spun că 1 din 4 persoane sunt obeze.


Un lucru este cert: carbohidații au și părți rele dar și părți bune. Haideți să le alegem pe cele bune ajutați de câteva sfaturi practice.


1. Gândeștete la carbohidrați ca fiind prima sursa de energie pentru organismul tau. Prin consumul acestora iți asiguri combustibilul pentru o bună funcționare a întregului organism.


2. Sunt disponibili în două tipuri: simpli și complecsi. Care este diferența? Carbohidratii simpli se descompun rapid în zahăr, intră în fluxul sanguin și măresc cantitatea de glucoză din sânge. Deci, aceștia trebuie evitați pe cât posibil.

CUM?


Simplu: eviți pe cât posibil dulciurile, pastele, produsele de patiserie. Dacă acestea sunt gatite și cu cantități mari de grăsimi, atunci poți sa le tai din lista ta de alimente și sigur nu greșești!

 

Carbohidrații complecși sunt alegerea bună și sănătoasă

 

Fructele,  legumele și cereale integrale sunt sursele primordiale de carbohidrați complecși.

 

3. Citiți etichetele produselor, veți descoperi și declarația nutrițională a acestora. Etichetele oferă o modalitate ușoară de a observa zahărul adăugat, sursa de carbohidrați simpli pe care doriți să îi reduceți. Căutați doar cuvinte care se termină cu „oză”.


Denumirea chimică a zahărului de masă este zaharoza. Alte nume pe care le-ați putea vedea includ fructoză, dextroză și maltoză. Cu cât apar mai sus în lista de ingrediente, cu atât alimentele au mai mult zahăr adăugat.

 

4. Evitați doar carbohidrații simpli


Știu: nu este chiar atât de ușor. Alimentele care au fost procesate cu zaharuri adăugate nu sunt în general o alegere la fel de sănătoasă, este adevărat. Dar carbohidrații simpli apar în mod natural în unele alimente care fac parte dintr-o dietă echilibrată. De exemplu, laptele și a alte produse lactate conțin lactoză. Totuși, un pahar de lapte, un iaurt sau o porție de telemea nu face rău nimănui.

 

5. Fiți inteligenți si alegeți o pâine bună


Căutați pâine făcută cu cereale integrale. Grâul integral, orzul, secară, quinoua sunt câteva dintre alegerile de top.

 

6. Nu renunțați la fructe, dar  la sucul de fructe da!


Sunt dulci, ceea ce trebuie să însemne că au carbohidrați simpli, nu? Este adevărat, dar sunt totuși o alegere sănătoasă. Au fibre în ele, ceea ce ajută la încetinirea descompunerii zahărului dar și la tranzitul intestinal. În plus, majoritatea fructelor sunt o sursă bună de nutrienți, cum ar fi vitamina C și potasiu. Nu același lucru il putem spune și despre scucurile de fructe! Un pahar de suc de fructe, chiar și proaspăt preparat de noi acasă, este o sursă mult mai concentrată de zahăr decât fructul ca atare. Transformate în sucuri, fructele iși pierd fibrele care se distrug aproape în totalitate!

 

7. Că tot a venit vorba de sucuri, fiți atenți la ceea ce beți. Băuturile răcoritoare sunt surse ascunse de carbohidrați simplii. Poate că nu știai, dar băuturile răcoritoare care nu conțin îndulcitori, conțin sirop de porumb bogat în fructoză sau chiar zahăr. Pe etichetă, în declarația nutrițională a acestor produse, zahărul sau fructoza sunt  printre primele ingrediente enumerate. Intr-o doza de 330 ml de băutură răcoritoare clasică, găsim cca.11 g de glucide/100 ml de produs. Și ce să vezi?...toate acestea sunt zaharuri! Daca te gândesti ca apa tonică este amară și ar fi o variantă optimă pentru a-ți potoli dorința de băutură carbogazoasă află că aceasta are 9,2g glucide /100 ml și că 100% sunt zaharuri!


8 .Profitați de toamnă și de roadele ei 


Multe fructe  și legume de sezon sunt surse excelente de carbohidrați complecși. Ce ar fi să vă gândiți la dovleac ca bază pentru supe și deserturi nu doar ca obiect decorativ pentru o anumită sărbătoare de sezon? Gutuia, e adevărat că e greu de curățat dar ce alt fruct mai are aroma ei?

 

9. O gustare nevinovată în serile tomnatice petrecute în fața televizorului este pop corn-ul! Da..am zis bine! Pop corn-ul este un bob întreg care are multe fibre și puține calorii per porție. Nu alege variantele cu unt, cașcaval sau sare. Alege varianta natur, adaugă condimentele care iți plac și poți trece și la o următoare porție fără să te simți vinovat.

 

10. Moderația e cheia succesului! Știu, ați mai auzit asta. Ce înseamnă moderație și echilibru în ceea ce privește carbohidarții consumați zilnic?  Dacă jumătate din caloriile zilnice vă sunt aduse de carbohidarți atunci ați atins echilibrul.


Să fie de folos!”

(Articol semnat de Lector univ.dr. Elena Pogurschi - consultant nutriționist)



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel