15 alimente care conțin mai mult potasiu decât o banană. Ce beneficii aduc

Data publicării:
Sfeclă roșie. Foto Unsplash.com/ autor Emma-Jane Hobden
Descriere foto: Sfeclă roșie. Foto Unsplash.com/ autor Emma-Jane Hobden

Potasiul este un electrolit esențial pentru sănătate, care se găsește în mai multe alimente. Deși bananele sunt cele mai populare pentru conținutul ridicat de potasiu, există și alte alimente care pot aduce aceleași beneficii. 

Potasiul ajută nervii și mușchii să comunice între ei, transportă alți nutrienți în celule și menține nivelul de sodiu sub control. Deficitul de potasiu poate provoca hipertensiune arterială și îți poate crește riscul de pietre la rinichi, potrivit National Institutes of Health.

Vestea bună este că puteți găsi mai mult decât suficient potasiu în mai multe alimente (pe lângă celebrele banane). În timp ce fiecare banană medie are 422 miligrame (mg) din acest mineral - sau aproximativ 9% din valoarea zilnică recomandată (DV) de 4.700 mg - puteți obține potasiu și din consumul altor fructe și legume, potrivit Prevention. 

 

15 alimente care conțin mai mult potasiu decât o banană.


Cartoful dulce

Un cartof dulce mediu copt la cuptor are 542 mg (12% DV) de potasiu. Acești tuberculi sunt, de asemenea, bogați în vitamina A, care are o mulțime de beneficii pentru ochi, vitamina C pentru piele și fibre care umplu intestinul. De asemenea, se întâmplă să fie extrem de gustoși.


Cartof alb

Surpriză, surpriză: Un singur cartof mediu copt are 941 mg (20% DV) de potasiu. Atunci când sunt preparați în mod corect (copți sau fierți în loc de prăjiți), sunt săraci în calorii, grăsimi și sodiu. În plus, cartofii albi oferă o doză mare de vitamina C și magneziu. Lăsați cartofii să se răcească înainte de a-i mânca și veți obține o doză de amidon rezistent prietenos pentru intestine.


Sos de roșii

Sosul de roșii conține  728 mg (15% DV) de potasiu per porție (să presupunem că îl consumăm cu paste). Roșiile sunt, de asemenea, bogate în licopen, un pigment vegetal care luptă împotriva bolilor și care dă anumitor fructe și legume nuanța roșie caracteristică.


Pepene roșu

Savurați două felii de pepene roșu răcoritor și veți obține 641 mg (14% DV) de potasiu. Pepenele roșu este, de asemenea, o sursă excelentă de licopen, precum și de vitaminele A, C și B6. În plus, mai mult de 90 la sută din fruct este apă, așa că vă veți simți sătul după gustare cu foarte puține calorii. 

Spanac congelat

1 ceașcă de spanac congelat conține 540 mg (11% DV) de potasiu. Spanacul este, de asemenea, bogat în magneziu, vitamina A și calciu.


Sfeclă roșie

O ceașcă de sfeclă fiartă, tăiată în felii, furnizează 518 mg (11% DV) de potasiu, în timp ce o porție de chipsuri de sfeclă are o cantitate impresionantă de 90 mg. Legumele rădăcinoase dulci sunt însă super versatile și pot fi folosite în orice, de la salate la sucuri și supe.

Și există un motiv pentru care sportivii sunt fani ai sucului de sfeclă roșie în ultima vreme: Într-o analiză din 2017, cercetătorii au concluzionat că băutul sucului de sfeclă roșie cu 90 de minute înainte de antrenament ar putea stimula performanța. 

Fasole neagră

Șansele sunt că deja cumpărați fasole neagră la conservă pentru un plus de fibre și proteine - doi nutrienți care vă mențin senzația de sațietate mai mult timp. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de potasiu. Mâncați o porție și veți obține 739 mg (16% DV) din acest mineral. Fasolea neagră oferă, de asemenea, ceva calciu, magneziu și acid folic.


Fasole albă

Fasolea albă ar putea fi cea mai bună sursă de potasiu: O singură ceașcă are o cantitate uriașă de 1.189 mg. Asta înseamnă un sfert din ceea ce aveți nevoie în fiecare zi. Aceeași porție de 1 cană conține, de asemenea, un număr impresionant de 20 de grame de proteine și 13 grame de fibre.


Somon la conservă

Somonul la conservă este visul unui bucătar leneș. Deschideți o conservă și veți obține 487 mg (10% DV) de potasiu. Mai mult, somonul este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimi esențiale pentru sănătatea ochilor, a inimii și a creierului, pe care organismul tău nu le poate produce singur. Somonul este, de asemenea, bogat în vitaminele B, care ajută la producerea de celule roșii din sânge și transformă alimentele pe care le consumați în energie. În plus, somonul este o sursă excelentă de proteine slabe - perfect pentru cei care încearcă să slăbească sau să dezvolte mușchi.

 

Edamame

Boabele întregi de soia sunt una dintre cele mai mari surse de proteine vegetale din lume, dar acesta nu este singurul lor as în mânecă: 1 cană furnizează și 676 mg (14% DV) de potasiu. 


Dovleac

O ceașcă din acest favorit al toamnei, ușor dulceag, furnizează 582 mg (12% DV) de potasiu. Veți obține, de asemenea, o doză mare de vitamina A, împreună cu ceva vitamina C, magneziu, acid folic și calciu.

 

Iaurt

Iaurtul simplu obișnuit (nu cel grecesc) are o cantitate impresionantă de 573 mg (12% DV) de potasiu. În plus, acesta conține aproape jumătate din necesarul zilnic de calciu. Căutați unul care să conțină culturi active vii, astfel încât să obțineți și o doză bună de probiotice prietenoase cu intestinele.


Avocado

Avocado oferă o cantitate impresionantă de 507 mg de potasiu per porție. În plus, sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase și fibre. Îl puteți savura pe pâine prăjită, puteți crea un sos delicios pentru paste sau îl puteți transforma într-un dressing aromat pentru salată.


Apă de nucă de cocos

Apa de nucă de cocos cumpărată din magazin are un puternic aport de potasiu, furnizând aproximativ 350 mg. Este o alternativă excelentă la băuturile sportive zaharoase și o bază delicioasă pentru smoothie-urile de după antrenament. 

Caisele deshidratate

Caisele deshidratate furnizează 430 mg de potasiu per porție, oferindu-vă un mare avantaj nutrițional. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel