Mihaela Bilic: „Fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”. Care sunt cele mai nevinovate gustări din livada de toamnă

Data publicării:
Mihaela Bilic, foto Facebook
Descriere foto: Mihaela Bilic, foto Facebook

Ne apropiem cu pași repezi de sezonul toamnei, unde vedetele sunt, de departe, prunele și strugurii. Nutriționistul Mihela Bilic atrage atenția asupra riscului de a ne îngrășa din cauza fructelor, dar și a riscului de a ne „îmbăta” din fructe. 


„Struguri sau prune?

Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare
În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese…și cu cat sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci


În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). 

Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară. 

Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi. Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție.
Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură.
P. S. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook. 

Totuși, medicul nutriționist militează pentru „îngrășatul” din prune și struguri

„Merita sa te ingrasi de dragul fructelor?
Dupa ce a trecut "pericolul" cireselor si al pepenilor, iata-ne in fata altei "amenintari" pentru silueta: prunele si strugurii. 
Pentru cei care se feresc in mod constant de fructe din motive de kilograme tinute cu greu sub control, a consuma zilnic fructe e o decizie grea. Esti dispus sa vezi 1-2 kg in plus la cantar de dragul fructelor? Eu as spune ca merita!
Faceti toamna o cura de cateva zile de prune sau struguri, prea sunt sanatoase:) Spre deosebire de cirese si pepene, care nu au mare valoare nutritiva, cu prune si struguri poti face un detox ca la carte. Pentru coaja lor violet plina de pigmenti miraculosi, pentru fibrele prietenoase cu digestia, pentru mineralele antioboseala. La struguri exista si mai multe beneficii: seminte pline de uleiuri esentiale (sfaramatile bine intre dinti), resveratrol si calciu. Da, sunt dulci dar considerati-le desertul ideal. 
Inlocuiti o masa cu fructe sau mancati 1-2 zile/sapt doar fructe. Si uitati luna asta de cantar, chiar daca arata 1-2kg in plus e temporar, e vorba de multa apa, nu de grasime. Priviti-o ca pe o investitie in sanatatea voastra, e momentul sa faceti "provizii" pentru iarna!”, a explicat medicul nutriționist, cu altă ocazie. 

 

Alcoolemie de 0,07 după ce mănânci un măr SAU o banană

Mai mult, medicul nutriționist a povestit, în urma cu un an, încurcătura prin care a trecut o cunoștință, după ce a consumat prea multe fructe.

„Seară de primăvară pe străzile capitalei. Filtru de poliție după miezul nopții-control pentru consumul de alcool la toți șoferii. Femeia râde bucuroasă, are permisul de numai câteva luni și până acum nu a fost oprită niciodată de poliție
 Cat despre alcool nici nu-i știe gustul, este de religie musulmană și pentru ea alcoolul nu există! Schimbă câteva replici ironice cu polițistul de genul “pe mine nu m-ați nimerit..”
Se dezinfectează metodic cu soluție alcoolică, scoate muștiuc-ul din punga sigilată și se pune amuzată pe suflat. 
Mai întâi i se pare că n-a auzit bine sau că este o glumă proastă când polițistul o informează că trebuie să-i suspende permisul pe motiv de consum de alcool
 Privește înmărmurită fiola și cifrele halucinante îi joacă în fața ochilor: 0,03  la mie, nivelul de alcool în aerul expirat! Râsul se transformă brusc în disperare, situația e absurdă, ea nu a consumat alcool niciodată, cu atât mai puțin în seara asta?!?! Permisul e viața ei, a așteptat atât de mult până s-a hotărât să-și conducă propria mașină, să se bucure de libertate la volan. Și acum este amenințată că își pierde permisul, este acuzată că a consumat alcool... coșmarul nu are limite

Refuză să recunoască fapta și cere să fie dusă la Institutul medico-legal, cineva trebuie să-i facă dreptate! E mai mult decât un permis de conducere, sunt puse la îndoială onoarea și demnitatea ei. Chiar și drumul în plină noapte făcut în mașina Poliției are accente de film de groază... Privește năucită în jur fără să înțeleagă nimic din ce i se întâmplă, și dacă ar fi la camera ascunsă gluma e mult prea proastă și plină de cinism. Înainte de a-i recolta sînge, doamna doctor o supune unor întrebări neașteptate: când a mâncat ultima oară și ce a mâncat, ce gesturi a făcut înainte de a sufla în fiolă? I se explică că există o multitudine de factori care pot duce la un rezultat pozitiv și cel mai banal dintre ei este consumul de fructe
 Este suficient să mănânci un măr sau o banană și după o oră vei constata că ai o alcoolemie de 0,07 în aerul expirat! Ce s-a întâmplat? Fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Deci cum o dai, cum o sucești, din fructe tot alcool rezultă, indiferent dacă le mănânci proaspete sau le pui la fermentat în butoi
Iar în cazul ei explicația a fost și mai simplă, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% a dus indirect la pozitivarea probei


E adevărat, povestea pare a fi cu happy-end, însă toată suferința și zbuciumul prin care a trecut prietena mea au fost răvășitoare
 Universul are un simț al umorului ciudat când vrea să ne dea o lecție. Nu știu care a fost lecția ei, însă eu știu sigur că o să privesc fructele cu alți ochi: nu de frică că o să mă îmbăt dintr-o ladă de struguri sau de prune, ci din grijă pentru siluetă...căreia nu-i face bine consumul excesiv de fructe”, a relatat medicul nutriționist. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel