Cum ținem post fără să ne îngrășăm: „Doar așa vom putea să nu luăm în greutate”. Cum arată un meniu corect pentru toată ziua / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Florin Ioan Bălănică, captură video Youtube
EXCLUSIV
Descriere foto: Dr. Florin Ioan Bălănică, captură video Youtube

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, acolo unde a dezvăluit care sunt principalele reguli pe care trebuie să le urmăm, dacă vrem să nu ne îngrășăm în post. 

„Până să ajungem la mâncare, trebuie să mai discutăm câteva aspecte. Postul nu este doar despre o restricție alimentară sau despre a schimba tipul de alimente. Este, mai întâi de toate, o stare emoțională, un moment în care stăm cu noi și reflectăm și tocmai de aici rolul alimentelor este important, dar nu este primul. În momentul în care alegem să postim, trebuie să înțelegem dacă starea noastră de sănătate ne permite asta. Dacă corespundem unor criterii medicale, de aici mai departe, următorul pas îl reprezintă organizarea. Asta înseamnă să pot să am accesul la alimentele potrivite care să nu-mi afecteze starea de sănătate în post, în așa fe încât postul să reprezintă un privilegiu din toate punctele de vedere. Trecerea de la alimentele animale, la cele de post trebuie să se producă gradual.”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Mai mult, chiar dacă toată lumea recomandă că este esențial să ne axăm pe trei mese de bază și două gustări, medicul spune că aceasta nu este o regulă. 

„Sunt convins că ați auzit că ar trebui să avem trei mese principale și două gustări, dar nu este nimic cu trebuie, nici măcar în nutriție. Este decizia pacientului, adaptată nevoilor și programului individual. Atunci, dacă nu putem să consumăm o masă între 1,5 și trei ore, nu putem să avem 3 mese principale și două gustări, nu este nicio problemă, dar există alte două reguli. Ora ultimei mesei nu trebuie să fie mai mult de ora 19:00 și distanța să nu fie mai mult de trei ore.”, a continuat specialistul. 

Te-ar putea interesa și: Pastila de frumusețe. Dieta de primăvară. Dr. Florin Ioan Bălănică, sfaturi pentru o alimentație corectă / VIDEO

Proteinele de post pe care trebuie să le introducem în alimentație

Când vine vorba de proteinele de post pe care ar trebui neapărat să le includem în meniul nostru în această perioadă, Dr. Florin  Ioan Bălănică spune că acestea sunt mult mai diversificate, decât pe timpuri.

„Ce înseamnă proteina de origine vegetală? Pe vremuri consumau fasole boabe, verde, ciuperci. Lucrurile au rămas la fel, pe lângă ele au apărut însă și altele, care nu făceau parte din cultura românească. Spre exemplu, năutul, lintea, sunt boabe foarte sănătoase care pot face parte dintr-un meniu de post. 

Dacă vom cunsuma alimente de post la întâmplare, tendința va fi să consumăm alimente cu densitate calorică mare pe volum mic, vorbim despre zacuscă, cartofi prăjiți, alimente care sunt la îndemâna oamenilor în această perioadă, dacă nu se organizează. De aceea se îngrașă marea majoritate a persoanelor în post.”, ne-a mai spus acesta. 

Citește și: Alimentele care te scapă de răceală. Carmen Brumă: „Tratează durerile gâtului, au efect antiinflamator”. Nu te-ai fi gândit la asta

Cum arată meniul ideal din post

În final, medicul ne-a dezvăluit și cum ar trebui să arate un meniu complet de post, dacă nu vrei să acumulezi kilograme în plus. 

„Micul dejun: o pastă de năut sau fasole boabe pe care să o consumăm alături de late legume și o felie de pâine. 

Prima gustare poate fi un fruct, cu fructoză mai puțină, adică mărul verde sau fructele de pădure sau un pahar de lapte vegetal fără zahăr.

Prânz: ciuperci la grătar, supă cremă de linte verde sau broccoli

La gustarea doi poate fi un iaurt din soia sau tot un pahar de lapte vegetal. Avem o varietate largă de produse de origine vegetală

Cina e o masă foarte importantă, ne pregătește pentru somn. Legumele și proteinele vegetale se digeră greu. Este de preferat să nu consumăm boabele. E potrivită fasolea verde, ciupercile, chiar și numai o salată. Doar așa vom putea ține post, fără să luăm în greutate. În post e bine să consumăm cantități mici de alimente.”, a conchis medicul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel