Cum ne potolim pofta de dulce. Cori Grămescu, 3 pași simpli pentru un stil de viață sănătos

Data publicării:
Dieta. Foto Unsplash/ autor Icons8 Team
Descriere foto: Dieta. Foto Unsplash/ autor Icons8 Team

Cori Grămescu, life coach și nutriționist, a dezvăluit care sunt cei trei pași pe care trebuie să-i faci dacă vrei să potolești pofta de dulce.

„În primul rând, mâncând. Pofta de dulciuri este primul semnal al unui meniu dezechilibrat. Asta înseamnă că mâncăm prea puține glucide complexe și prea puține calorii per total. Această poftă de dulciuri care devine apăsătoare și pe care nu o putem controla. Făcând o paranteză, nu se întâmplă nimic dacă mâncăm o bomboană pe zi și ne facem o poftă ocazional. Este firesc și normal, nu trebuie să ne pedepsim. Însă majoritatea persoanelor cu care stau zilnic de vorbă se confruntă cu următoarea problemă. Încep să guste o bomboană, dintr-o prăjitură, apoi se ajunge la a mânca cantități mari din acele produse și nu se pot opri sau controla.


Primul pas nu este să ne dorim și mai tare să slăbim, să ne restricționăm și mai tare, ci din contră: mâncăm la fiecare masă legume mai consistente, precum mazăre, morcov, adaugăm o cantitate mică de cartofi, dulci sau normali, orez integral, hrișcă. Sunt surse foarte bune de glucide cu o eliberare mai lentă, bogate în fibre, ceea ce înseamnă că ne vor ține mai mult de foame. Apoi, vom observa că devine din ce în ce mai ușor să controlăm această senzație de dulce, până ajungem să le tratăm că mici bucurioare, mici plăceri ocazionale.

În al doilea rând, să ne hidratăm corespunazator. De multe ori această nevoie de a ronțăi chestii vine de fapt din sete, fiind o cauză majoră a unui comportament dezechilibrat. Am făcut un mic studiu pentru comunitatea mea pe aprox. 3000 de persoane, iar 85% din ele nu consumă nici măcar un litru de apă pe zi, iar aportul necesar de apă ar trebui să fie de aprox. 44 ml de apă per kilogram corp.


Când vreți să mâncați ceva dulce, mâncați dulce de calitate în cantități rezonabile și bucurați-vă cu toate simțurile, să fie o experiență culinară cât mai plăcută. De asemenea, evitați acele produse cu înlocuitori de zăhar, pentru că în realitate sfârșiți prin a mânca mai mult din niște produse care au cam același număr de calorii, dacă nu mai multe, și nici nu ating acel prag de satisfacție de care aveți nevoie.

Dacă mâncăm una sau două bomboane pe zi nu se întâmplă nimic și nu ar trebui ca vinovăția sau pofta să ne controleze viața”, a scris Cori Grămescu pe pagina ei de Facebook. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel