Cele mai sănătoase gustări din sezonul rece. Dr Mihaela Bilic: Bunica le numea „poame”

Data publicării:
Mihaela Bilic, sursa foto Facebook
Descriere foto: Mihaela Bilic, sursa foto Facebook

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit care sunt cele mai sănătoase „ronțăieli” din sezonul rece.

Dr. Mihaela Bilic a explicat în cadrul emisiunii Doctor de bine, de la PRO TV, care sunt cele mai sănătoase gustări cu care ne putem potoli pofta de „ronțăit”. 

Potrivit medicului, fructele și legumele uscate sunt cea mai bună alegere în sezonul rece. Pe lângă nutrienții pe care îi conțin, acest tip de ronțăieli sunt și prietenoase cu silueta.

 

„Au fost vremuri când nu existau frigidere, congelatoare sau conserve. Au fost vremuri când roșiile și ardeii grași nu creșteau în sere, și nici din Turcia sau din Spania nu veneau. În acele vremuri, fructele și legumele erau uscate, deshidratate, ca să fie păstrate peste iarnă.

Bunica le numea „poame” și erau felii de mere înșirate pe sfoară, ce se atârnau sub grindă, asemenea decorațiunilor de Crăciun. Ardeii tot așa erau uscați, ca șiraguri. Cât despre roșii și prune, ele se puneau pe rogojină la soare încă din vară, ca să se stafidească cu totul”, a explicat dr. Bilic în emisiunea Doctor de bine, de la PRO TV. 


Medicul atrage atenția că o etapă importantă în satisfacerea sațietății este mestecarea alimentelor. Astfel că, ronțăitul alimentelor sănătoate poate să ne ajute și să inhibăm senzația de foame, dar și să evităm caloriile în plus. 


„Țineți cont că ne săturăm doar atunci când mestecăm. Un aliment care nu are multe calorii și necesită mult mestecat este ideal pentru siluetă. Fructele și legumele uscate sunt o ronțăială sănătoasă, o alternativă la produsele procesate și ambalate.

Pot fi o variantă de gustare în cazul copiilor care au stomacul mic și care se plictisesc de mestecat înainte să termine un fruct. Pentru ei, fructele uscate reprezintă o esență de fruct”, a mai spus medicul.

Beneficiile fructelor și legumelor uscate


Potrivit medicului, varianta uscată a fructelor și legumelor poate să ne aducă mai multe beneficii decît varianta proaspătă a acestora, deoarece cantitatea de nutrienți este mai concentrată. De asemenea, faptul că sunt atât de ușor de transportat și de savirat, le face să fie o variantă ideală și pentru călătorii, dar și pentru ronțăit în fața televizorului.


„Sunt de șase ori mai concentrate în nutrienți decât fructul proaspăt. La drum sau în călătorii, fructele și legumele deshidratate sunt o gustare comodă și ușor de transportat. Iar dacă stați pe canapea și vreți să ronțăiți ceva, cu astfel de chipsuri calmați stresul și protejați silueta”, a mai spus Mihaela Bilic.


Atenție la ronțăielile prăjite

Pe lângă varianta clasică de uscare a fructelor și legumelor, există și varianta de prăjire a acestora în ulei: cunoscutele chipsuri. Deși extrem de gustroase, medicul atrage atenția că acestea pot deveni bombe calorice și trebuie consumate cu moderație.

„Atenție la cantitate! Indiferent că este vorba de chipsuri de cartofi sau de rădăcionase, prezența uleiului le crește concentrația calorică de patru până la zece ori. Un cartof fiert are 90 de calorii și ajunge la 450 de calorii când e transformat în chipsuri. Vinovate sunt cele trei-patru linguri de ulei.

În cazul fructelor, se folosește scufundarea în soluție de zahăr sau miere, iar metoda se numește confiere, cu același efect de îmbogățire asupra conținutului caloric”, a explicat ea. 


Cum poți să-ți prepari singur fructe și legume deshidratate


Le puteți prepara singuri, în tava de la cuptor. Se lasă la uscat timp de trei, patru ore, la 90-100 de grade. Ca legume puteți folosi măsline, cartof, dovleac, sfeclă, morcov sau țelină, natur sau stropite cu ulei, condimente și ierburi aromate.

Fructele precum măr, banană, pară, ananas sau gutie poti fi și ele tăiate în cuburi sau în felii parfumate cu scorțișoară, miere sau zahăr vanilat și băgate apoi la cuptor. Este o experiență amuzantă și intersantă, o joacă în bucătărie de care ne putem bucura cu toții. În final, avem și beneficii pentru sănătate, este o metodă de a include cât mai multe legume în dieta noastră de zi cu zi”, a explicat medicul. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel