Alimentele care te scapă de balonare și de constipație. Mihaela Bilic: „Au rol prebiotic și reglează tranzitul intestinal”

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic, captură video Pro TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură video Pro TV

Mihaela Bilica dezvăluit care sunt cauzele ce duc la dezechilibrele tranzitului intestinal.

Balonarea și constipația sunt două dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă majoritatea persoanelor. De vină pentru ele sunt, în principiu, alegerile alimentare pe care noi le facem zilnic, spune Mihaela Bilic. Cu cât alimentația este mai dezechilibrată, iar alimentele din meniul nostru sunt mai procesate, cu atât aceste efecte negative pot să apară mai des în viața noastră, explică medicul nutriționist. 

„Ce facem când intestinul s-a lenevit?
Mâncarea este din ce în ce mai procesată și mai ușor de mestecat, nu consumăm suficiente cereale integrale, legume și fructe bogate în fibre, care să pună intestinul la treabă. Nici la capitolul hidratare nu stăm foarte bine, cat despre mișcare făcută regulat, ce să mai vorbim! Noi ne-am lenevit și intestinul la fel. 

Constipația afectează o persoană din patru și apare mai frecvent la femei, odată cu înaintarea în vârstă. Nu este un semn de boală, ci mai degrabă consecința unei alimentații dezechilibrate și a unui stil de viață sedentar. Cum putem scăpa de balonare și disconfortul abdominal în mod natural?”, a scris Mihaela Bilic pe pagina personală de Facebook. 

Citește și: Alimentele pe care nu trebuie să le prepari în casă. Sunt la fel de bune și cumpărate din magazin. Mihaela Bilic: „Ușurați-vă munca în bucătărie”

Sfaturi pentru a regla aceste probleme

Există mai multe lucruri pe care trebuie să le introduci în rutina ta zilnică, pentru a regla aceste probleme, spune Mihaela Bilic. În primul rând, un rol semnificativ în acest proces îl are apa. Pentru a fi cât mai hidratat zilnic, este important să incluzi în alimentația ta tot felul de lichide, printre care și supe sau ciorbe, extrem de benefice când vine vorba de hidratare. Totodată, legumele și fructele au și ele un rol semnificativ în tot acest proces. 

„Beți multă apă, mai ales la trezire și între mese. Avem nevoie de 6-8 pahare de apă pe zi care înmoaie bolul alimentar și permite o evacuare mai ușoară a intestinului. Alegeți o apă minerală bogată în magneziu și dați prioritate supelor și ciorbelor. 

Consumați legume la fiecare masă, de preferință proaspete și neprelucrate termic, au proprietăți laxative. Cât despre fructe, nu le transformați în suc ci mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Fructele uscate precum prune, smochine și caise conțin sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe din intestin, dar are rol prebiotic și reglează tranzitul intestinal.”, a continuat medicul nutriționist. 

Citește și: Salată de vinete și tochitură de dietă. Mihaela Bilic te învață să mănânci preparate tradiționale fără să te îngrași

Produsele care cresc riscul la constipație

De asemenea, în topul alimentelor care favorizează acest proces se află alimentele procesate, cele făinoase, cât și zahărul, mai dezvăluie Mihaela Bilic, care le pune pe acestea pe „lista neagră”. Există și anumite fructe însă care pot face rău, din acest punct de vedere.

„Există alimente care cresc riscul de constipație! Toate produsele de origine animală precum carnea, peștele, oul și brânza conțin proteine și grăsimi și niciun gram de fibre, prin urmare nu există reziduri de eliminat. Alimentele ultra procesate și ambalate, zahărul, dulciurile și făinoasele rafinate constipă. Orezul, pastele, cartofii și pâinea albă, bananele și ciocolata fac bine la creier, dar nu ajută deloc intestinul!”, a continuat medicul nutriționist. 

VEZI și: Obiceiul alimentar care te îmbătrânește. Mihaela Bilic, semnal de alarmă: „Este dușmanul tinereții și al pielii”

Cele mai favorabile produse în acest proces

Există însă și mai multe produse care favorizează tranzitul intestinal, dezvăluie Mihaela Bilic. Este vorba despre cele integrale, cu un conținut crescut de fibre, precum și despre leguminoase. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm nici despre beneficiile pe care cafeaua le aduce la acest capitol, spune Mihaela Bilic.

„La polul opus, toate produsele de origine vegetală favorizează tranzitul intestinal. Cerealele integrale, fulgii de ovăz și tărâțele nu trebuie uitate din meniu, conținutul lor crescut de fibre previne constipația. Și leguminoasele sunt bogate în fibre, fasolea boabe, lintea mazărea și năutul se consumă de minim 2 ori pe săptămână. Produsele lactate fermentate de tip iaurt și lapte bătut conțin fermenți activi cu rol probiotic care reglează digestia.

Cafeaua este de mare ajutor în cazul celor cu tranzit încetinit, cafeina stimulează musculatura netedă din peretele intestinal, relaxează sfincterele și accelerează progresia bolului alimentar. Beți o ceașcă de cafea dimineața la trezire, cu un pahar mare de apă.”, a continuat aceasta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel