ACESTA este adevăratul motiv pentru care te simți mult mai obosit după ce mănânci și ai nevoie de o oră de somn

Data publicării:
Somn, foto Unsplash/ Damir Spanic
Descriere foto: Somn, foto Unsplash/ Damir Spanic

Te-ai întrebat vreodată de ce îți este somn după ce mănânci? Iată ce spun specialiștii. 

Un studiu din 1995 publicat în Sleep a constatat că persoanele care s-au bucurat de mese cu carbohidrați lichizi la prânz au făcut sieste mult mai lungi la amiază decât participanții care nu au mâncat deloc la prânz. Acest fenomen nu este exclusiv la oameni: Un studiu din 2016 a descoperit că muștele de fructe au tendința de a dormi până la 40 de minute după ce mănâncă. În medie, muștele care au mâncat mai mult au dormit pentru o perioadă mai lungă de timp.

 

După cum spune William Ja, profesor asociat de neuroștiințe la Scripps Research Institute din Florida, la Health, faptul că acest comportament este observat la toate speciile sugerează și servește "o funcție biologică importantă".

 

Teorii despre motivul pentru care suntem obosiți după ce mâncăm

 

Nimeni nu știe exact de ce anume ne ia somnul după ce mâncăm, dar experții au o serie de teorii. Unii cred că animalele sunt programate să se simtă alerte atunci când le este foame, astfel încât să poată găsi hrană, și că această vigilență se risipește după ce mănâncă suficient, ceea ce duce la senzația de oboseală, potrivit Worm.

 

HOROSCOP. Cele mai CREDINCIOASE zodii. Sunt loiale și mereu ACOLO pentru partener

 

La nivel biologic, o teorie comună este aceea că digestia consumă multă energie. După cum a declarat dieteticianul Melissa Prest pentru Prevention: "Funcționează cam așa: Mâncarea intră și începe să se deplaseze pe o bandă rulantă. Diferite mașini lucrează pentru a descompune alimentele, le împachetează în scopuri specifice și le expediază în locuri care ajută organismul tău să își facă în continuare treaba. Evident, acest lucru necesită multă energie, ceea ce poate face ca cineva să se simtă obosit." 

Prest adaugă că oboseala de după masă ar putea fi cauzată și de faptul că nivelul de insulină crește în timp ce mâncăm și apoi scade după ce am terminat.

 

Indiferent de motivul și modul în care ne simțim obosiți după ce mâncăm, experții sunt de acord că este un fenomen natural și că oboseala nu ar trebui să dureze mult timp.

 

Consumul acestui ceai te-ar putea ajuta în lupta ta cu anxietatea



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel