10 superalimente cu beneficii neșteptate pentru sănătatea creierului, dar și pentru siluetă

Data publicării:
foto Freepik
Descriere foto: foto Freepik

Ce sunt superalimentele? Există o serie de alimente care conțin nutrienți importanți care promovează sănătatea creierului, ajută la pierderea în greutate, stimulează imunitatea și multe altele.

De-a lungul anilor, diferite alimente au câștigat eticheta de superalimente și au devenit extrem de populare. Dar dacă nu sunteți foarte sigur ce este exact un superaliment, există un motiv întemeiat pentru asta. Nu există o definiție sau un set de criterii care sunt folosite pentru a determina dacă ceva este un superaliment.

Ce sunt superalimentele

Cu toate acestea, este în general acceptat de către experții în sănătate că un aliment poate deține denumirea de superaliment dacă face următoarele:

Oferă un beneficiu cheie pentru sănătate, cum ar fi scăderea riscului de cancer sau de boli de inimă, sau îmbunătățirea sistemului imunitar.

Conține mai mult de un nutrient important, de exemplu calciu și vitamina D.

Se mândrește cu beneficii care depășesc zona de sănătate. Superalimentele trebuie să fie "pachetul complet".

Privite într-un mod diferit, superalimentele ne pot ajuta să obținem acei nutrienți care ne lipsesc în alimentația noastră, dar de care avem nevoie pentru sănătate și longevitate în general. Acești nutrienți includ acizi grași omega-3, calciu, fibre, vitamina D, potasiu și fitochimicale, potrivit Today. 

 

Top 10 superalimente pe care să le adaugi în dieta ta

Somon


Dacă cineva ți-ar spune că ai putea adăuga doi ani la viața ta mâncând un singur aliment - ai face-o? Ei bine,  studiu după studiu indică nenumăratele beneficii ale consumului de pește, în special cele care conțin acizi grași omega-3, cum ar fi somonul. Aceste grăsimi sănătoase nu numai că ne mențin sănătatea, dar ne mențin și creierul în formă maximă.

O meta-analiză recentă a constatat că consumul de pește a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de Alzheimer. Având în vedere că ratele de Alzheimer sunt în creștere, aceasta este o constatare semnificativă. Mai mult, cei care mănâncă fructe de mare sunt, de asemenea, mai puțin predispuși la depresie. 


Avocado


Nu numai că acest fruct verde și cremos este un toast preferat și un topping de chipsuri, dar este, de asemenea, bogat în nutrienți. Acel interior verde delicios este surprinzător de bogat în fibre, cu 5 grame în fiecare jumătate de avocado. Și toată această netezime provine dintr-un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă. Am menționat că avocado furnizează, de asemenea, 345 miligrame de potasiu și conține luteină sănătoasă pentru ochi? Toate acestea se adaugă la nimic mai puțin decât super.

 


Semințe de in și chia


Lucrurile bune vin în pachete mici! Aceste semințe mici și puternice sunt ambele bogate în acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 de origine vegetală care ajută la combaterea inflamațiilor. Iar semințele de in conțin, de asemenea, lignani, care oferă beneficii anticancerigene și antioxidante. Micuța sămânță de chia este, de asemenea, bogată în fibre, nu conține gluten și este o sursă bună de proteine. În plus, semințele de chia oferă energie de lungă durată și vă pot ajuta să vă mențineți hidratat.


Cartofii dulci


Un cartof dulce mediu are doar 103 calorii, 4 grame de fibre și de patru ori doza zilnică recomandată pentru beta-caroten. Aceștia oferă, de asemenea, 35% din necesarul de vitamina C, plus mangan, un mineral care ajută la menținerea constantă a glicemiei. Când vine vorba de versatilitate, aceste frumuseți aurii primesc o stea de aur. Puteți coace, sări, frige, frige la grătar, prăji în aer liber sau pune cartofii dulci la microunde. Și puteți chiar să folosiți 1 cană de piure pentru a înlocui jumătate din uleiul sau untul din rețeta dvs. preferată de brioșe sau de pâine rapidă.


Afine


Știți culoarea albastră intensă a coajei unei afine? Aceasta se datorează antocianinelor, un tip de pigment vegetal, pe care le conțin fructele de pădure. Iar acești antociani sunt, de asemenea, legați de numeroasele beneficii pentru sănătate pe care aceste bijuterii albastre le îngrămădesc, inclusiv ajutând la inversarea declinului cognitiv legat de vârstă și un risc redus de boli de inimă. Și nu sunt nici în ceea ce privește alte substanțe nutritive, furnizând 4 grame de fibre în fiecare porție de o cană, precum și vitaminele C și K. Noile cercetări privind afinele arată că acestea sunt promițătoare și în susținerea sănătății intestinale.

 

Ceaiul verde


Această băutură delicioasă aduce beneficii de secole. A fost folosită în medicina tradițională atât în Japonia, cât și în China, timp de mii de ani, iar noi continuăm să aflăm despre numeroasele sale beneficii. Ceaiul verde-auriu este o sursă bogată de un polifenol (un tip de antioxidant) numit catechine, despre care studiile arată că poate ajuta la protejarea inimii. Beneficiile sunt cele mai semnificative atunci când se consumă zilnic între 3 și 5 căni de ceai verde.

Ceaiul verde poate oferi, de asemenea, un beneficiu pentru pierderea în greutate. Unele dovezi susțin ideea că flavanolii din ceaiul verde pot diminua absorbția grăsimilor, pot crește arderea caloriilor și pot inhiba formarea de celule adipoase. Consumul a 400 de miligrame de flavonoide zilnic vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă - o ceașcă de ceai verde are aproximativ 150 de miligrame de flavonoide.


Năut


Această leguminoasă este foarte versatilă și poate fi folosită pentru a face orice, de la paste la aluat comestibil pentru prăjituri. Din punct de vedere nutrițional, năutul se remarcă prin faptul că oferă un coș plin de beneficii, inclusiv proteine, fibre, potasiu și magneziu. Deși există multe forme de proteine vegetale, aceasta se distinge prin faptul că este o proteină completă, ceea ce înseamnă că conține toți cei 9 aminoacizi esențiali.

Tipul de fibre din năut este în cea mai mare parte solubil și se numește rafinoză. Rafinosa se descompune în intestin, ajutându-vă să vă mențineți regulat. Și toate aceste fibre (mai mult de 6 grame pe o porție de jumătate de cană) sunt, de asemenea, benefice pentru stabilizarea zahărului din sânge, ceea ce face ca legumele să fie o alegere inteligentă pentru oricine cu prediabet sau diabet. Iar dacă vreți să pierdeți câteva kilograme, toate acele fibre, plus 7 grame de proteine pe porție, vă pot ajuta să vă simțiți sătulă mai mult timp.

 

 


Verdețuri cu frunze închise la culoare


În timp ce varza kale poate fi cea mai populară frunză verde, nu dormiți cu spanacul, rucola, muștarul sau crețușca. Toate aceste frumuseți de smarald oferă o bogăție de nutrienți.


Spanacul bogat în fier este o alegere excelentă, mai ales pentru femei. Rucola piperată face o salată gustoasă și furnizează fier, acid folic și vitamina A. Crețușca este bogată în izotiocianați, care pot ajuta la prevenirea cancerului, ajutând organismul nostru să scape de substanțele cancerigene. Kale este încărcat cu beta-caroten și luteină și zeaxantină, ceea ce îl face o alegere inteligentă pentru sănătatea ochilor. Este, de asemenea, bogată în vitamina K, care este esențială pentru coagularea sângelui și este, de asemenea, importantă pentru sănătatea oaselor. Dacă nu ați încercat încă muștarul verde, considerați că acesta este imboldul dvs. Mușcătura înțepătoare a acestei verdețuri o face o adiție gustoasă la mâncărurile cu ouă și constituie o garnitură minunată atunci când este sărată.

 

Kimchi


Deși kimchi nu este un ingredient unic, este inclus pe această listă pentru că are atât de multe caracteristici de sănătate. Este o sursă bogată de probiotice care stimulează intestinul, conține un nutrient care stimulează creierul, colina, și oferă, de asemenea, beneficii de susținere a sistemului imunitar.

Făcut din varză, ceapă verde și, uneori, ridiche, kimchi este fermentat cu usturoi, ghimbir, ardei iute și sos de pește și, în mod tradițional, este îngropat în pământ pentru a fermenta. Această mâncare tradițională coreeană este delicioasă și un adaos savuros la foarte multe feluri de mâncare.

 

Iaurt

Când vine vorba de un ingredient multitasking, iaurtul este un ingredient de excepție. Îl puteți iubi pentru calciul și vitamina D, care întăresc oasele, și pentru proteinele și potasiul care susțin mușchii. Și puteți fi, de asemenea, un fan al probioticelor care îi îmblânzesc burta. Iaurtul împreună este unul dintre acele alimente pe care încerc să le includ zilnic pentru a-mi acoperi bazele nutriționale.

Iaurtul obișnuit furnizează 6 grame de proteine la o porție de ¾ de cană, în timp ce iaurtul grecesc furnizează chiar mai multe, cu 13 până la 15 grame de proteine pe porție. Ambele tipuri sunt grozave - depinde cu adevărat de consistența și aroma care vă plac. În orice caz, asigurați-vă că pe etichetă căutați "culturi vii și active".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel