Zacusca, pericol pentru siluetă? Singurul mod în care o poți consuma, fără să te îngrași. Cristian Mărgărit: „Mare atenție” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Spectacola, freepik.com
EXCLUSIV
Descriere foto: Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Spectacola, freepik.com

Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, dezvăluit tot ce trebuie să știi despre cel mai îndrăgit preparat din cămara de toamnă. 

Zacusca este unul dintre preparatele celebre ale sezonului rece. Majoritatea românilor o îndrăgesc, iar dacă nu apucă să o pregătească în propria bucătărie, se delectează cu un borcan din această delicatesă de pe rafturile supermarketurilor. Totuși, de-a lungul timpului, au existat destul de multe păreri controversate cu privire la acest aliment tradițional românesc. Invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical, nutriționistul Cristian Mărgărit a dezvăluit regula de aur pe care trebuie să o respecte orice zacuscă „prietenoasă” pentru siluetă. 

„Singura problemă cu zacusca este cantitatea de ulei folosită, dacă se folosește o cantitate de ulei mică, aceste legume coapte nu doar că păstrează foarte bine calitățile legumelor crude, ci chiar i se îmbunătățește asimilarea unor componente. Este hrănitoare, e bună. Mare atenție, însă, atunci când o preparăm, să nu ardem alimentul. Când fac un ardei copt, o vânătă coaptă, trebuie să înlăturăm părțile arse, ele sunt toxice, cancerigene. Temperaturile acelea foarte mari generează substanțe greu de descompus în organism și care sunt cancerigene, neurotoxice, foarte periculoase. Efectul nu este imediat, nu vei păți nimic, dar, în timp, acest efect se acumulează, vin și alte efecte, iar viața se scurtează, bolile foarte grave apar mai devreme decât ar fi cauzate în mod normal de procesul de îmbătrânire.”, a declarat Cristian Mărgărit în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Citește și: Varza murată, beneficii uimitoare pentru sănătate. Cristian Mărgărit: „Păstrează foarte bine valorile nutritive” / VIDEO

Adevărul despre zacusca cumpărată

Cât despre zacusca cumpărată din piețe sau din supermarketuri, Cristian Mărgărit spune că atât timp cât lista ingredientelor este una curată, nu avem de ce să ne facem griji. Nutriționistul susține că obișnuiește să consume astfel de preparate, care nu au un impact negativ asupra organismului uman, în ciuda părerilor controversate.

„Eu urmăresc foarte des aceste produse pe piață, preparate tradițional, chiar am mâncat o zacuscă de ghebe bună, reușită. Toți ne imaginam că mama, bunica o făcea mai bine, dar până la urmă trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Din ce am văzut, de la acești mici producători locali, provin astfel de conserve gustoase, bine făcute și cu o listă de ingrediente perfect normale, pe care le-am folosi și noi acasă.”, a continuat specialistul.

Pe aceeași temă: Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Termenul de valabilitate nu indică prospețimea unui aliment

De asemenea, nici termenul lung de valabilitate nu ar trebui să ne pună semne de întrebare, cu privire la acel preparat, susține Cristian Mărgărit. 

„Nu este obligatoriu că dacă un produs este în borcan și are termen de valabilitate lung, înseamnă că e plin de chimicale și e toxic, nu. Ne întoarcem la bunici, la mame, la metodele tradiționale de conservare. Murăturile țineau ani de zile, conservele și ele ani de zile. Dacă sunt făcute corect și sterilizate, nu au nevoie de conservanți artificiali sau de chimicale ca să reziste. Este valabil același lucru și pentru produsele din magazine. Un producător nu vrea să pună lucruri în plus, care să coste mai mult, dacă le face corect.”, ne mai spune Cristian Mărgărit. 

VEZI și: Legumele la grătar, pericol uriaș pentru sănătate. Cristian Mărgărit, semnal de alarmă: „Sunt toxice, cancerigene” / VIDEO 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel