Legumele la grătar, pericol uriaș pentru sănătate. Cristian Mărgărit, semnal de alarmă: „Sunt toxice, cancerigene” / VIDEO 

Data publicării:
EXCLUSIV

Cristian Mărgărit, nutriționist, a fost invitatul Andreei Cercel, în emisiunea Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și  DC Medical.

Nutriționistul Cristian Mărgărit a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical, acolo unde ne-a dezvăluit toate informațiile pe care trebuie să le știm despre o alimentație corectă pe parcursul sezonului rece. Toamna, pe lângă temperaturile mai scăzute, ne oferă și o gamă largă de legume delicioase, pe care specialistul recomandă să le consumăm din plin. Totuși, trebuie să evităm să le pregătim pe grătar, iar nutriționistul trage un semnal de alarmă în acest sens.

„Mare atenție ca atunci când preparăm ceva, să nu ardem alimentele, când facem un ardei copt, o vânătă coaptă, trebuie să înlăturăm părțile arse, ele sunt toxice, cancerigene. Temperaturile acelea foarte mari generează substanțe greu de descompus în organism și care sunt cancerigene, neurotoxice, foarte periculoase. Efectul nu este imediat, nu vei păți nimic, dar, în timp, acest efect se acumulează, vin și alte efecte, iar viața se scurtează, bolile foarte grave apar mai devreme decât ar fi cauzate în mod normal de procesul de îmbătrânire.”, a declarat Cristian Mărgărit în cadrul emisiunii.

Citește și: Varza murată, beneficii uimitoare pentru sănătate. Cristian Mărgărit: „Păstrează foarte bine valorile nutritive” / VIDEO

Fumul, extrem de periculos pentru sănătate

Așadar, dacă legumele pe care le ai în farfurie prezintă arsuri sau acele dungi negre, ele sunt extrem de nesănătoase pentru organism, ne spune Cristian Mărgărit. În schimb, specialistul ne recomandă să le consumăm gătite la abur, la cuptor sau chiar ca atare, crude, integrate în diferite salate de sezon.

„Există o modă, mai ales în regimurile pentru slăbit, mâncatul de legume pe grătar. Ele nu au ce căuta pe grătar, se ard  și nu mai sunt sănătoase. Le coacem, le facem la abur, le mâncăm crude, sunt extraordinare. Când le pun pe grătar, expunerea la fum, la temperatură mare, în loc să le facă bune, le face dăunătoare pentru sănătate. Dacă la carne, sunt obligat să o gătesc termic, în cazul legumelor, nu am de ce să le expun la aceste temperaturi, să am dungi negre și să le mănânc așa. Și dacă nu e fum, e valabil, adică dacă le gătim la tigaie sau gril. Știința arată clar că aceste substanțe nu sunt sănătoase.”, mai spune specialistul.

VEZI și: Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

„Consumul ocazional nu reprezintă o problemă”

Nu în ultimul rând, specialistul și-a dorit să evidențieze și faptul că nu consumul ocazional duce la apariția acelor boli menționate anterior. Problema este când începem să ne facem o obișnuință din a consuma legume la grătar, care ne pot scurta viața semnificativ, în timp.

„Repet, expunerea repetată și în cantități mari chiar este perceptibilă la nivel de apariție a bolilor. Consumul ocazional, nu reprezintă o problemă, dacă mănânci din când în când, nu ți se întâmplă nimic. Este vorba despre risc și sunt lucruri în domeniul nostru care sunt cunoscute de foarte mulți ani. S-au dat avertismente despre aceste substanțe, trebuie să ne educăm și să depășim acea mentalitate cum că dacă bunicii noștri au mâncat, putem și noi. Oricum, ei nu mâncau la fel de multe fripturi ca noi, deci mitul acesta nu prea se confirmă.”, ne mai spune nutriționistul Cristian Mărgărit.

VEZI și: Alimentele de toamnă care întăresc imunitatea. Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe / VIDEO



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel