Slăbirea pleacă din creier, spun experții. Cum îți educi mintea să te scape de kilogramele în plus

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Paola Aguilar
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Paola Aguilar

Ai autocontrol? Un studiu susține că pierderea în greutate este strâns legată de funcțiile creierului.

Știința susține că, atunci când vine vorba de dieta noastră, autocontrolul se reduce la hormoni. Un studiu realizat de cercetători de la Institutul Neurologic și Spitalul Montreal din Canada a analizat producția de leptină și grelină din organism, care ne controlează apetitul, în perioadele de slăbire, iar rezultatele au fost destul de surprinzătoare.

„Ceea ce am constatat este că la om, controlul greutății corporale depinde în mare măsură de zonele creierului implicate în autocontrol și autoreglare. Oricine pierde în greutate vede această schimbare în leptină și grelină. Doar că unii oameni, din motive pe care nu le cunoaștem, sunt capabili să își mențină autoreglarea în fața acestui semnal”, spune Alain Dagher, unul dintre autorii studiului. 

6 lecții de la Jane Fonda pentru o siluetă de invidiat. Cum se menține în formă la 83 de ani


Studiul a examinat 24 de subiecți dintr-o clinică de slăbire pe parcursul a trei luni, constatând că persoanele care au slăbit mai mult aveau niveluri mai bune de autocontrol și au putut ignora hormonii care le spuneau că le este încă foame.

S-ar putea să îți placă și:  Morcovul. 7 beneficii surprinzătoare pentru sănătate


Acest lucru a fost deosebit de frecvent în perioadele de stres, care ridică aceste niveluri hormonale și creează pofte de mâncare: termenul „mâncat pe fond nervos” este foarte potrivit. Cu toate acestea, în cele din urmă, nivelurile hormonale s-au stabilit până la nivelul inițial la pierderile de greutate de succes, creând un „nou normal”.

Cum îți poți educa mintea


Studiul a sugerat că terapia comportamentală cognitivă ar fi un instrument bun pentru recalificarea creierului și exercitarea unei părți din autocontrol. Terapia comportamentală cognitivă este un instrument care îi ajută pe oameni să „reconecteze” răspunsurile lor la anumite gânduri și stimuli. Este adesea folosit pentru a ajuta persoanele cu anxietate sau depresie, dar poate ajuta și la pierderea în greutate, prin descompunerea a ceea ce pare a fi o problemă copleșitoare în părți mai mici.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel