Semințele care pot preveni apariția cancerului. Specialiștii spun că au beneficii uimitoare pentru sănătate

Data actualizării: | Data publicării:

Specialiștii au identificat cele două tipuri de semințe pe care trebuie să le incluszi în rutina ta zilnică. 

Semințele sunt adesea subestimate, oferind o mare varietate de arome, texturi și beneficii pentru sănătatea ta. De la semințele de chia și de in, până la cele de floarea-soarelui și de dovleac, există o gamă variată de tipuri care vă pot ridica atât experiențele culinare, cât și starea de bine. Dincolo de versatilitatea lor culinară, unele semințe posedă calități remarcabile care pot ajuta la pierderea în greutate și chiar la reducerea riscului de cancer, notează shefinds.

Meenu Balaji, specialist în domeniu, a dezvăluit astfel care sunt cele două tipuri de semințe pe care le putem consuma pentru cele două probleme menționate anterior. Concret, ar fi vorba despre semințele de in și semințele de chia. 

Citește și: Legumele la grătar, pericol uriaș pentru sănătate. Cristian Mărgărit, semnal de alarmă: „Sunt toxice, cancerigene” / VIDEO 

Beneficiile semințelor de in

Semințele de in, deseori lăudate ca fiind o forță nutritivă, oferă un gust subtil și o textură delicată, ușor crocantă. Aceste semințe mici abundă în fibre solubile, care pot favoriza senzația de sațietate și ajută la controlul apetitului, un atu valoros pentru cei care urmăresc să piardă kilograme. Mai mult, semințele de in conțin lignani, compuși naturali cu proprietăți antioxidante care au fost legați de un risc redus de cancer.

"Semințele de in sunt o sursă fantastică de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega 3, care au fost legați de reducerea inflamației din organism, care este un factor cunoscut care contribuie la dezvoltarea cancerului. ALA din semințele de in poate ajuta la inhibarea creșterii celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de sân, de prostată și de colon", spune Balaji.

Ea notează, de asemenea, că semințele de in sunt abundente în fibre alimentare, un factor-cheie pentru pierderea în greutate, deoarece favorizează sentimentul de sațietate și reduce consumul de calorii. În plus, fibrele joacă un rol crucial în stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, atenuând poftele bruște și tendința de a mânca prea mult.

"Pentru a profita la maximum de beneficiile nutriționale ale semințelor de in, este esențial să le consumați măcinate. Adăugați o lingură de semințe de in măcinate în smoothie-ul, iaurtul sau fulgii de ovăz de dimineață. De asemenea, puteți încorpora semințele de in în produsele de patiserie, cum ar fi brioșele, clătitele sau batoanele energizante făcute în casă.", mai spune specialistul.

Citește și: Greșeala majoră pe care o fac multe persoane la micul dejun. Duce la acumularea kilogramelor în plus

Avantajele semințelor de chia

Semințele de chia, în schimb, sunt renumite pentru gustul lor blând și pentru textura gelatinoasă unică atunci când sunt înmuiate în lichid. Aceste semințe mici au mari beneficii pentru sănătate, în special pentru cei care se află într-o călătorie de pierdere în greutate. Pline de fibre alimentare, semințele de chia pot ajuta la controlul apetitului.

"Ca și semințele de in, semințele de chia sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Aceste grăsimi sănătoase reduc inflamația și joacă un rol în prevenirea cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase. Semințele de chia sunt pline de antioxidanți, inclusiv quercetină, acid clorogenic și acid cafeic, care ajută la combaterea stresului oxidativ. Acestea pot reduce riscul de cancer de sân, de ficat, pancreatic și colorectal."

Ea adaugă, de asemenea, că semințele de chia au capacitatea remarcabilă de a absorbi lichidul și de a se umfla, formând o textură asemănătoare unui gel. Atunci când sunt ingerate, ele prelungesc senzația de sațietate și hidratare, contribuind la eforturile de pierdere în greutate prin limitarea consumului general de calorii.

 "Preparați o budincă de chia simplă amestecând semințele de chia cu laptele ales (de exemplu, de migdale, de nucă de cocos sau de vacă). Păstrați-o în frigider peste noapte. Îndulciți-o în mod natural cu fructe la alegere, cum ar fi fructele de pădure, sau completați-o cu nuci pentru un mic dejun satisfăcător", recomandă Balaji. 

Citește și: Zacusca, pericol pentru siluetă? Singurul mod în care o poți consuma, fără să te îngrași. Cristian Mărgărit: „Mare atenție” / VIDEO



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel