Parenting-ul la „modă” și lupta constantă cu pedepsele. Majda, Cristina Cioran, Sânziana Buruiană și Livia Graur, despre creșterea copiilor: „Nu sunt genul acela de mamă care se impune”/EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Instagram/ livia_graur, kikicioran, sanziana_buruiana_zuluf , majdaaboulumosha
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursă foto: Instagram/ livia_graur, kikicioran, sanziana_buruiana_zuluf , majdaaboulumosha

Vedetele din România întâmpină și ele dificultăți și provocări în creșterea copiilor lor. Cum abordează diferite vedete procesul educației.

Parenting-ul, sau viața de părinte pe românește, este una dintre cele mai provocatoare „meserii”. Spre deosebire de activitățile recunoscute prin care reușim să dobândim traiul de zi cu zi și care beneficiază de o formă sau alta de pregătire, cum ar fi o școală profesională sau o facultate, tainele „meseriei” de părinte se învață cel mult prin contribuția părinților sau persoanelor apropiate care au trecut deja prin această experiență. Cu toate că revoluția tehnologică din vremurile prezente sugerează atât avantaje cât și dezavantaje, se poate spune că tinerii părinți au un acces foarte „bogat” atât în privința informațiilor și sfaturilor specialiștilor din domeniul parenting-ului, cât și la perspectivele și experiențele altor părinți mai tineri sau mai în vârstă. Pentru a oferi o imagine interesantă asupra parenting-ului modern, care a devenit destul de popular în zilele noastre, în cele ce urmează sunt prezentate câteva experiențe și metode ale vedetelor din țara noastră prin care își doresc, la fel de mult ca orice alt părinte, să-și îndrume copiii pe drumul perceput de ei ca fiind ideal.

 

Parenting-ul modern din România, regăsit la multe dintre vedetele noastre, are drept caracteristică principală sistemul de reguli „permisiv”, așa cum l-au numit mai multe dintre acestea. Subiectul creșterii copiilor într-un mod cât mai modern este deseori asociat cu problematica accesului la tehnologie și cum încearcă părinții să organizeze timpul petrecut în fața ecranelor. Ca orice alți părinți, și celebritățile din România se confruntă cu aceste „provocări”, unde se dorește îmbinarea regulilor „permisive” și a creșterii disciplinate.

Majda, procesul dezvoltării este raportat la personalitatea copilului

Cu puțin timp în urmă, Majda ne-a încântat cu câteva detalii, printre altele, despre viața ei ca mămică. Având o fetiță pe nume Jacqueline în vârstă de aproape 10 ani, vedeta, ca mulți alții, încearcă să mențină un echilibru între viața profesională și cea personală. Ea mizează pe o creștere a copilului în funcție de tipul de personalitate pe care îl are înnăscut. Cu toate acestea, vedeta respinge ideea termenilor „modă veche” și „modă nouă”, argumentând că intuiția joacă un rol foarte mare în creșterea mezinilor noștri.

„Cu brațele deschise, atentă, ascultătoare, nici pe " modă veche " nici pe "modă nouă", folosesc acești termeni, pentru că văd că așa se zice. Eu sunt pe "moda" copilului meu și pe intuiția mea. Fiecare familie e diferită, consider că trebuie să fiu lângă copilul meu să îi ofer o direcție, să fiu lângă ea, să învețe ce este iubirea că să o poată da mai departe și să caute ce e bun în viață. Asta înseamnă timp petrecut, atenție și să știe că mereu brațele mele sunt deschise pentru ea. Nu consider că am dreptatea absolută și că doar eu dețin controlul.  Jacqueline e tot ce am făcut mai bun, este darul pe care mi l-a oferit Dumnezeu și simt să am grijă toată viață mea de ea. Îi spun constant că o iubesc și mereu o întreb cum a fost ziua ei, dacă e ceva ce a supărat-o și ce a făcut-o fericită.”, ne-a spus Majda.

În ciuda celor prezentate, și la Majda se poate constata încercarea unui echilibru între reguli și „libertate”. Astfel, pusă în fața provocărilor pe care le ridică atât dependența de tehnologie, cât și de lumile virtuale, prezentatoarea alege să nu îi interzică, ci să îi explice fiicei ei diferența dintre „bine” și „rău”, dar și însemnătatea acestor termeni. Cu toate acestea, se poate miza pe faptul că fiica Majdei de zece ani este suficient de matură pentru a înțelege sensul acestor discuții.

„Există un echilibru. Nu îi interzic, dar îi explic că trebuie să facă diferența în realitate și virtual. Să învețe să aibă control și că prea mult timp petrecut pe telefon o poate îndepărta de oameni. Nu am cum să i interzic total, consider că nu ar fi normal. Eu petrec timp pe telefon, îmi fac treaba în online și asta este societatea de acum. Chiar există și lucruri constructive în online, trebuie doar să știi ce alegi să urmărești.”, a mai punctat vedeta, în exclusivitate, pentru Spectacola.

Livia Graur, din parenting-ul modern ne putem inspira pentru a corecta „moda din trecut”

Din cele spuse de Livia Graur se poate înțelege foarte clar că nu este de acord cu stilul generației trecute de a crește copiii, și anume cu violență, așa cum spune aceasta. Ea este încrezătoare pe ideea că stilul modern demonstrează lipsa cuvântului „Nu”, iar acest detaliu, indică ea, nu este ceva de dorit în creșterea fiicei sale. Cu atât mai mult, ea susține că tehnica de părinte a moștenit-o de la propria sa mamă. Deși în cazul Liviei Graur există reguli și pedepse (excluse cele de natură fizică), vedeta pare că a completat învățătura din propria familie cu stilul modern de creștere al copiilor.

„Am învățat de la mama mea, ea m-a crescut în alte vremuri. Situația pe care o am poate face parte din parenting-ul modern, deși în parenting-ul modern se spune că nu există cuvântul „Nu”, deși la mine există acest cuvânt și există și pedepse, iar Renata știe foarte bine. Nu sunt de acord cu bătaia, bătaia nu e ruptă din Rai, nu mi-am atins niciodată copilul. La Renata nu există bătaie și nici în mintea mea nu există accepțiunea asta. E un suflet pe care nu pot să înțeleg cum cineva ar putea concepe să lovească pe cineva în general, darămite propriul copil, indiferent de ce ar face. Sunt atâtea metode și modalități prin care poți să-ți pedepsești copilul și care-l ustură mult mai tare decât bătaia. Adică, nu văd sensul pentru care să folosim violență, și n-am folosit-o niciodată. Generațiile trecute au fost crescute cu cureaua.”, a spus invitata, în exclusivitate, pentru Spectacola.

Cu atât mai mult, partea „modernă” pe care o evocă Livia Graur în privința Renatei, fiica sa de nouă ani, constă în relația mai degrabă de prietenie decât de părinte-copil, dintre aceasta și mezină.

„Asta e ideea pe care încerc să o creez. Eu cu mama suntem cele mai bune prietene. Relația dintre o mamă și fiica ei pe asta trebuie să se bazeze, pe prietenie, mai întâi de toate. Mama e cea mai bună prietenă a mea. E prima pe care o sun, dar și ultima pe care o sun în aceeași zi. Toată lumea care mă cunoaște știe că eu vorbesc cu mama de șapte ori pe zi, asta pentru că avem o legătură frumoasă, pe care mama a creat-o. Aceeași legătură încerc să o creez cu Renata. Încerc să o încurajez să-mi spună absolut orice, să-i fiu confidentă și sfătuitoare în același timp. Chiar cred că cel mai mare bine din viața asta ți-l dorește mama, nu altcineva. Și atunci, asta încerc și eu să fac cu ea.”, a mai declarat Livia Graur, pentru Spectacola.

Cristina Cioran, răbdarea este cheia

Deși Cristina Cioran are totuși o fiică destul de mică (Ema, 2 ani) pentru a putea pune problema la fel ca în celelalte cazuri prezentate mai sus, nu am putut să nu menționăm direcția generală a vedetei când am întrebat-o despre calitatea sa de mamă. Ea pune accent pe echilibrul sentimental și dezvoltarea emoțională a fiicei sale, transmițând că cel mai mult dorește să fie echilibrată din acest punct de vedere. Cu toate acestea, atât Cristina Cioran cât și Livia Graur sunt mămici singure care trebuie să-și împartă timpul între viața profesională și timpul dedicat copiilor, o provocare pentru multe femei din România la momentul actual. Până aici, parenting-ul modern, în cazul acestor mămici care sunt nevoite de a se descurca „pe cont propriu”, este caracterizat de creșterea, în primul rând, cu iubire a copiilor, dar și cu înțelegere. Toate acestea în timp ce se încearcă acordarea unui spațiu cât mai larg de „joacă” pentru copil, de formare a caracterului său în cel mai bun sens cu condiția ca părintele să nu „altereze” starea naturală, din naștere, a mezinilor, sau mai ușor spus, personalitatea acestora.

„Cel mai important e să ai răbdare, știți cum e cu răbdarea, e și un lux s-o ai, și eu mă lupt! Dar e splendid (n.r. viața de mamă singură), e foarte bine, e mai bine decât mi-am imaginat. Ema e un copilaș foarte bun!”, ne-a spus, în exclusivitate, Cristian Cioran.

„Nu am planuri în privința Emei, ea își va alege singură viitorul profesional. Nu sunt genul acela de mamă care se impune, își va alege singură viitorul.

„Ea trebuie să vadă și să simtă dragostea tatălui ei. Acel partener pe care îl va alege va trebui să îi ofere cel puțin dragostea pe care o oferă tatăl ei, dragostea paternă”, a mai declarat Cristina Cioran.

Sânziana Buruiană, copilul trebuie să-și formeze singur personalitatea

Sânziana are două fiice, Iza ( opt ani), fata cea mare, care venit pe lume în 2016, și Antonia, mezina familiei, care s-a născut în octombrie 2020, având doar trei anișori. Vedeta și-a însușit parenting-ul modern prin asigurarea unui spațiu cât mai larg și lipsit de îngrădiri în privința formării copiilor ei, mai ales după ce a constatat la Iza, fiica cea mare, că prin nicio impunere sau restrângere a „libertății” a căpătat un caracter disciplinat și foarte organizat. Cu atât mai mult, metoda Sânzianei este de a îmbina timpul petrecut cu fiicele și timpul alocat activităților profesionale, după cum chiar ea ne-a precizat cu ocazia unui interviu. Pe scurt, Sânziana este deseori însoțită de fetițele ei când trebuie să plece de acasă în interes de serviciu. De asemenea, vedeta a mai spus că nu a impus niciun fel de reguli fiicei mari.

„Pun destul de mult accent și pe dezvoltarea fizică. Fiica cea mare face gimnastică, înot, dansuri. Cred că toate acestea o ajută și la sănătate și la fizic. Și cea mică, deși are doar trei anișori, a început și ea să facă gimnastică. Cred că un corp armonios se dezvoltă frumos dacă faci un pic de sport”, a mai spus Sânziana, pentru Spectacola.

Stil vechi vs stil nou

În concluzie, deși acestea sunt doar câteva dintre numeroasele exemple din România, parenting-ul modern are o interpretare diversă. Este probabil ca cea mai populară formă a acestuia să fie reprezentat, la noi în țară cel puțin, de îmbinarea stilului „vechi” de creștere a copilului cu câteva dintre valorile parenting-ului modern, care pare că este reprezentat, după spusele vedetelor, de un număr cât mai mic de pedepse. În același timp, se pune accent pe o relație de amiciție dintre copil și părinte, conflictele și derapajele fiind rezolvate prin discuții explicative.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel