Hrană pentru creier: Nucile, beneficii INCREDIBILE pentru sănătatea mentală

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, începe seria analizelor dietetice, în exclusivitate pentru Spectacola. Alimentul minune de azi: nucile.

"De cele mai multe ori, când alegem să mâncam sănătos, principalul motiv este îmbunătățirea sănătății fizice, atingerea unei greutăți normale, pentru a obține o formă fizică de invidiat.

 Santatea mentală poate fi compromisă de dietele adoptate și de stilul de viață în general, neajunsurile emoționale create pe termen lung pot duce la diverse tulburări psihice care se pot finaliza cu patologii greu de tratat.

Cercetările ultimilor ani s-au bazat pe analiza riguroasă a dietelor noastre și recomandarea introducerii în meniurile zilnice a unor alimente corelate pozitiv cu diminuarea riscului de apariție a tulburărilor psihice, precum și îmbunatatuirea funcțiilor cognitive.

Recomandările, bazate pe studii științifice ample, au scos în lumina reflectoarelor, nucile, împreună cu alte câteva oleaginoase:arahide, caju, migdale, fistic.

 

Grăsimi sănătoase

 

E adevărat că nucile sunt bogate în grăsimi, dar acestea sunt constituite în mare parte de acizi grași nesaturați (benefici), în special acidul alfa-linolenic, un acid gras omega-3 pe care organismul nu-l poate sintetiza. 

Nucile posedă, de asemenea, mai mulți compuși polifenolici cum ar fi acidul elagic, care inhibă proliferarea celulelor canceroase. Atât acizii grași omega-3, cât și polifenolii sunt considerați alimente critice pentru creier, care pot contracara stresul oxidativ și inflamația, doi factori implicați în declinul cognitiv. Prin urmare, nucile pot influența în mod benefic funcțiile cognitive.


În cercetări realizate pe parcursul a 6 ani, raportate în prestigioase jurnale medicale, consumul de nuci a fost asociat cu îmbunătățirea memoriei la persoanele adulte în vârstă.

Rezultate surprinzătoare la femeile vârstnice


Teste cognitive superioare au fost înregistrate la femei vârstnice care au consumat constant nuci, creierul acestora a funcționat că cel al unei persoane de același sex dar cu doi ani mai tânără.

Nucile au fost asociate și cu alte câteva beneficii pentru sănătate, cum ar fi sănătatea inimii și scăderea nivelului de colesterol, așa că nu ezitați să vă bucurați de ele.

Consumați de preferință nuci crude, pentru că prepararea termică distruge acizii omega-3. Evitați nucile comercializate decojite și alegeți producătorii locali, care cu siguranță nu vă vând nuci stocate câțiva ani", a explicat pentru Spectacola lectorul univ.dr. Elena Pogurschi-consultant nutriționist.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel