Dr Mihaela Bilic: Top 12 fructe și legume “murdare”. Căpșunile, cel mai mare conținut de pesticide

Unsplash.com/ autor Sahand Babali
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Sahand Babali

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit care sunt fructele și legumele cu cel mai mare conținut de pesticide.

"Top 12 fructe și legume “murdare”

Anual, așteptăm de la americani să desemneze câștigătorii premiilor Oscar Și tot anual așteptăm celebra listă cu cele 12 fructe și legume “câștigătoare” la capitolul pesticide. EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce este considerată un reper de încredere în alegerile consumatorilor, fiind făcută de o organizație independentă de industria alimentară. Pe lângă topul “Dirty Dozen”, există și o listă “Clean Fifteen” cu cele mai “curate” 15 fructe și legume.

Este adevărat că datele sunt valabile pentru continentul american, însă e bine de ținut cont de ele, având în vedere că majoritatea alimentelor vin din import. Cum stau lucrurile în România? Institutul de Cercetări Alimentare a testat 5166 produse și a găsit urme de pesticide pe 1569 dintre ele, aveți in foto top 10 “murdare”.

Asta nu înseamnă ca de mâine să nu mai consumăm fructe și legume de frica pesticidelor, ci pe cât posibil, să le alegem în varianta locală/ de sezon/ bio sau produse neintensiv.", a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.

Top 12 fructe și legume “murdare:

1. Căpșuni

2. Spanac

3. Varza Kale

4. Nectarine

5. Mere

6. Struguri

7. Cireșe

8. Piersici

9. Pere

10. Ardei grași & iuți

11. Țelină

12. Roșii. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mihaela Bilic (@doctorbilic)

 

Alimentația ne influențează comportamentul

 


„Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Să știe că din creierul uman, dacă dăm laoparte apa, rămâne o structură formată preponderent din grăsime (peste 90%). Nu doar compoziția lui, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente”, explică dr. Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook. 

Dieta săracă în grăsimi ne face mai lenți

 

Contează nu numai să mâncăm grăsimi, ci și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”...simpli spectatori ai existenței noastre.

Poate măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional am putea fi determinați să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in. Atenție însă, Omega 3 cu eficiență crescută pentru organism îl putem lua doar din produsele de origine animală, adică tot peștele gras e de bază!
Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați, sau mai bine zis de glucide rapide- în esență zahăr. Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă, Neuroștiința ne confirma acest aspect. Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere”, spune medicul.

 

Zahărul te face agresiv

 

„La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul mai mult pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în “apărători ai dreptății”.

Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur, nu putem avea decât beneficii dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3. Dar recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă, chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a subliniat nutrișionistul. 

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Dată: 07 iun, 20:29 | Categorie: Diete
Get it on App Store Get it on Google Play