Dieta cu ouă fierte. Efectele adverse despre care nu vorbește nimeni. Ce spun experții

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Joseph Gonzalez
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Joseph Gonzalez

Un ou fiert poate fi o sursă extelentă de proteine și poate ține foamea la distanță pentru câteva ore. Pe de altă parte, „dieta cu ouă fierte” ar putea avea efecte neplăcute în organism, avertizează experții. 

Pe rețelele de socializare a ajuns celebră o metodă inedită de slăbit: Dieta cu ouă fierte. Care, pe lângă faptul că promite pierderea unui număr considerabil de kilograme, pretinde că ar aduce beneficii multiple asupra sănătății. 


Experții averizează că această metodă de slăbit poate avea efecte nefaste în organism. 


Potrivit Women's Health, această dietă nu este chiar ceea ce pare. Deși este compusă din ouă fierte, mai sunt și alte alimente care fac parte din acest regim. Potrivit Women's Health, dieta cu ouă fierte include, de asemenea, o listă de proteine slabe (pește, carne de porc, carne de pasăre fără piele), legume fără amidon (verdețuri cu frunze, broccoli, ardei, sparanghel și morcovi), fructe (fructe de pădure, lămâi, grapefruit și pepene verde) și grăsimi  (unt, maioneză și ulei de cocos).


Dieta presupune consumul de ouă fierte la micul dejun, alături de fructe. Prânzul și cina sunt alcătuite din ouă fierte sau proteină slabă cu legume, potrivit dieteticianului și nutriționistului autorizat Erin Palinski-Wade.


Ori de câte ori vei sustrage toți carbohidrații din dietă, vei slăbi - dar nu într-un mod sănătos. 

Palinski-Wade spune că problema cu dieta cu ouă fierte este că nu oferă organismului toți nutrienții de care are nevoie.

În acest sens, Women's Health o citează și pe Keri Gans, un alt dietetician și nutriționist înregistrat, care enumeră alimentele care sunt interzise în dieta cu ouă fierte: "[...Dieta sugerează evitarea tuturor alimentelor procesate și chiar și a altor legume precum cartofii, porumbul, mazărea și leguminoasele. De asemenea, ți se cere să eviți unele fructe: banane, ananas, mango, fructe uscate și băuturi îndulcite".

Doar un exemplu de ce acest lucru nu este ideal pentru sănătatea ta vine de la un studiu  care subliniază de ce consumul de cereale integrale este atât de important pentru sănătatea cardiovasculară și cum cerealele integrale te pot ajuta chiar să slăbești.


De asemenea, este important să amintim că, deși ouăle au unele super beneficii pentru sănătate, sunt și o sursă de colesterol și grăsimi saturate. 


Câte ouă poți consuma


Medicul Anthony Komaroff, editorul șef al publicației Harvard Health Letter, afirmă că „ mai multe studii demonstrează că un ou pe zi este sigur pentru majoritatea oamenilor". 

„Sunt acele cercetări care nu găsesc rate mai mari de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte boli cardiovasculare la persoanele care mănâncă până la un ou pe zi", afirmă Komaroff, citat de health.harvard.edu.


Pe de altă parte, expertul avertizează că diabeticii ar trebui să reducă consumul de ouă la maxim trei pe săptămână.

 

Cât colesterol conțin ouăle

 

Ouăle conțin o mulțime nutrienți cheie, cum ar fi vitaminele B, seleniu și fosfor. Cu toate acestea, singurul lucru care te poate face să te îndepărtezi de cartonul de ouă este conținutul de colesterol. Fiecare ou conține aproximativ 200 de miligrame de colesterol.

Ca să nu mai vorbim de faptul că ouăle conțin și grăsimi saturate. Consumul de alimente bogate în colesterol și grăsimi saturate este cunoscut ca fiind un factor de risc pentru bolile de inimă. Un studiu din 2010 publicat în Canadian Journal of Cardiology a constatat că persoanele care mănâncă în mod regulat ouă au un risc cu aproape 20% mai mare de a se confrunta cu probleme cardiovasculare.

Dar, potrivit studiilor, colesterolul pe care îl ingerați din surse alimentare (cum ar fi gălbenușul de ou) nu crește neapărat colesterolul din sânge. Deoarece ficatul  produce colesterol, acesta ajustează cantitatea pe care o produce (în funcție de aportul de colesterol alimentar) pentru a vă ajuta să echilibrați nivelurile. Acesta poate fi motivul pentru care, pentru majoritatea oamenilor, nivelul colesterolului nu crește deloc atunci când mănâncă ouă.

Un studiu a arătat că, la 70% dintre oameni, ouăle nu au ridicat deloc nivelul colesterolului. Pe de altă parte, ceilalți 30% au avut niveluri ușor crescute de colesterol total și LDL. Dacă mâncați două ouă de două-trei ori pe săptămână, nu ar trebui să fie niciun risc. Dar dacă mâncați trei sau patru ouă în fiecare zi, atunci s-ar putea să începeți să aveți unele probleme.

 

Efectele adverse ale excesului de colesterol


Potrivit DC Medical, oamenii de știință au descoperit că, pentru fiecare aport suplimentar de 300 mg de colesterol dietetic pe zi, a existat un risc semnificativ cu 17% mai mare de boli cardiovasculare și cu 18% mai mare risc de deces din orice cauză.

Echipa a calculat, de asemenea, „diferențele absolute de risc" pentru aceste rezultate. Acestea au fost de 3,24% și respectiv 4,43%.

Mai pe înțelesul tuturor, la fiecare 1.000 de participanți la studiu, au existat 32 de diagnostice suplimentare de boli cardiovasculare și 4 decese, pentru fiecare 300 mg suplimentar de colesterol consumat pe zi.

Jumătate de ou în plus pe zi crește riscul


Analiza din JAMA a arătat, de asemenea, că pentru fiecare jumătate de ou consumat în plus pe zi (peste limita de două, evident), a existat un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare și un risc cu 8% mai mare de moarte de toate cauzele.

Calitatea generală a alimentației oamenilor, tipul și cantitatea de grăsimi pe care le-au mâncat și cantitatea de exerciții fizice pe care le-au făcut par să nu aibă niciun efect asupra acestor legături.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel