Cum ne menținem în formă de sărbători. Gabriela Iacob: „Ajută foarte mult digestia, fac minuni.” / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Gabriela Iacob, antrenoare de fitness, ne-a dezvăluit, într-un interviu în exclusivitate pentru Spectacola, câteva sfaturi perfecte de urmat în această perioadă din an, pentru a nu acumula kilograme în plus și pentru a intra în noul an cu aceleași cifre de pe cântar.

 

SPECTACOLA: Ce trebuie să facem, astfel încât să nu acumulam kilograme în plus pe perioada sărbătorilor? Ce ar trebui să evităm de pe masa de sărbătoare?

Gabriela Iacob: Dacă nu vrem să acumulăm kilograme în plus, ar trebui să nu ieșim deloc din planul alimentar și planul de antrenament pe care îl avem, ceea ce e imposibil. Așadar, o să vă zic ce ar trebui să evităm de pe masă. În primul rând, tot felul de combinații, unde să mâncăm și sarmale, și salata boeuf, și cârnați, la care adăugăm și dulciuri... nu. Ideal ar fi chiar dacă mâncăm, să avem grijă, cum am spus, la combinații, dar și la cantitate. Adică în loc de cinci sarmale, mâncăm doar una. În loc să o mâncăm cu pâine, o mâncăm fără pâine. Mai bine păstrăm carbohidrații pentru altceva, cum ar fi o felie de cozonac. 

Ar trebui, de asemenea, să evităm să mâncăm toate aceste lucruri seara, pentru că o să fie foarte greu de digerat sau ne putem trezi foarte balonați, încărcați. Deci, în primul rând, trebuie să avem grijă la cantitate, la combinații și să nu fie foarte multă mâncare seara.

 

SPECTACOLA: Toată lumea își dorește să deguste și din preparatele tradiționale. Putem mânca tradițional românește, fără să ne îngrășăm?

Gabriela Iacob:  Da, putem să mâncăm tradițional fără să ne îngrășăm. Dacă noi, spre exemplu, suntem pe un deficit caloric sau pe o menținere, și mâncăm tot în bugetul acela caloric e ok. De exemplu, dacă o persoană care trebuie să mănânce 1500 de calorii va alege să consume aceste calorii formate din sarmale și din răcitură, nu se va îngrășa. Nu este cea mai sănătoasă alegere, dar nu te îngrași. Acesta este idealul, să nu exagerăm. Revenim din nou la cantitate. 

 

SPECTACOLA: Ce facem cu sportul în această perioadă? Ce sfaturi le oferi clienților tăi, în acest sens?

Gabriela Iacob:  Cu sportul în perioada asta ar trebui să nu ne oprim sau să spunem că ne apucăm de la anul. Chiar dacă nu ajungem la sală zilnic, e bine și de 2-3 ori pe săptămână, mai ales că mâncăm destul de mult. Orice tip de sport este bun, nu vorbim neapărat de sală. Fie că este un mers pe jos sau un cardio pe stomacul gol sau că facem niște exerciții acasă cu greutatea corpului, variante sunt, trebuie doar voință.

 

Poate te interesează și: Cum se pregătesc sportivele pentru Miss Bikini. Gabriela Iacob, secretele unui corp tonifiat: „Bronzul e foarte important. Reliefează masa musculară” / EXCLUSIV

 

SPECTACOLA: Cum arată masa unui antrenor de fitness de sărbători? Îți faci micile “plăceri” sau ești restrictivă și în perioada aceasta din an?

Gabriela Iacob:  Masa unui antrenor este cum le recomand și clienților mei, de fapt. Să guste, dacă le este poftă, dar cumpătat. Nimic ce nu este în exces nu ar trebui să aducă pagube. Atât timp cât ai grijă la cantitate, îți faci micile plăceri și mai faci și sport, chiar 2-3 zile pe an nu o să afecteze. Dacă tu mănânci ok în timpul anului, ziua de Crăciun și cea de Revelion nu ar trebui să-și pună amprenta asupra ta.

În plus, ce vedem pe cântar a doua zi nu sunt kilogramele reale. Este normal ca atunci când îi dăm corpului niște alimente pe care probabil nu le-am mai mâncat de la Crăciunul trecut să vedem mai multe kilograme pe cântar. Așadar, chiar dacă apar 2-3 kilograme în plus, acelea nu sunt kilograme de grăsime, sunt formate, în mare parte, de retenția de apă, rezidurile din colon, iar în momentul în care ne revenim la normal, la sport și la o dietă echilibrată, dispar.

 

 

SPECTACOLA: Știu că și alcoolul are un impact negativ asupra siluetei. Dacă vrem să ne bucurăm de un pahar, două de vin la masă, renunțăm la alte alimente? Ce ne recomanzi? 

Gabriela Iacob:  Alcoolul este considerat și el un macronutrient, pe lângă proteine, grăsimi și carbohidrați. Atât timp cât nu se exagerează, nu ar trebui să facă prea mari pagube. Ce recomand, cu mai puține calorii, ar fi prosecco sau vin, ideal vinul să fie făcut în casă, să nu fie cumpărat din comerț.

Citește și: Antrenamentul care topește grăsimile. De ce fug femeile de el: „Nu te transformă din femeie în bărbat!”

SPECTACOLA: Există câteva exerciții pe care le putem face acasă, în această perioada, și care să ne ajute să ardem cât mai multe calorii?

Gabriela Iacob:  Da, există câteva exerciții pe care le putem face acasă. Pe lângă cardio, pe care-l putem face oriunde, chiar și în aer liber, putem face câteva exerciții cu greutatea corpului, cel mai probabil nu vom avea la îndemână greutăți, elastice sau alte accesorii. Așa că facem câteva genoflexiuni cu greutatea proprie, fandări, ridicări de bazin, abdomene, flotări normale sau pe genunchi, în funcție de cât de avansat ești. Variante există. Facem undeva la 20 de repetări per exercițiu, repetate în 4-5 serii și este suficient. Ideea este să le facem cât mai alert, să nu avem pauză prea mare între serii. Nu avem greutate adăugată și corpul nu are nevoie de repaos prea mare. 

Un mic sfat, ca să arzi cât mai multe calorii, este să-ți ții pulsul cât mai ridicat. Așadar, ideal ar fi să facem exerciții tip hit (high intesity interval training). Spre exemplu, facem 30 sau 45 de secunde genoflexiuni, după care 15 secunde pauză, 45 de secunde de fandări, 15 pauză , 45 de secunde de ridicări de picioare pentru abdomen, după care 15 secunde pauză. Iar la final, să spunem că terminăm cu un exercițiu tip planșă. Stăm 45 de secunde, 1 minut pauză și reluăm. Cu genul acesta de antrenament putem arde multe calorii.

 

Pe aceeași temă: Cum obținem un abdomen plat, cu pătrățele. Gabriela Iacob: „Cel mai important este să fim pe deficit caloric”

 

 

SPECTACOLA: Dă-le un sfat celor care o să renunțe la sport în această perioadă, cu gândul că se vor apuca anul viitor.

Gabriela Iacob: Din păcate, mulți merg pe premisa „lasă că mă apuc de la anul”. Important este să avem un stil de viață sănătos echilibrat și sănătos, lucru ce implică și sportul, nu doar o alimentație echilibrată. Toată treaba aceasta trebuie să fie  făcută pe toată perioada anului, nu ne apucăm în ianuarie, după care renunțăm și ne apucăm iar la începutul verii. Trebuie să fim contanți, pentru că dacă mergem la sală sau facem orice alt tip de sport suntem mult mai responsabili și pe partea de alimentație, ne responsabilizează psihic. Pe mine, cel puțin, și pe clienții cu care am lucrat am observat chestia asta. În momentul în care te ții de un sport și suferi în timpul antrenamentului, altfel te abții de la a mânca tot felul de prostioare. 

Vă mai dau încă un tips. Ce este foarte important și le-am recomandat și clienților, ba chiar și eu pun în practică, în perioada sărbătorilor sunt foarte importante și ajută forte mult enzimele digestive. Ori luate după o masă grea, ori dimineața și seara câte una. Ajută foarte mult digestia, fac minuni. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel