Beneficiile spanacului. Cum ar trebui preparat. Bilic: De la Popeye-marinarul toată lumea știe

Data publicării:
Spanac, foto Facebook/ Mihaela Bilic
Descriere foto: Spanac, foto Facebook/ Mihaela Bilic

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care sunt beneficiile spanacului și care ar fi cea mai sănătoasă modalitate de preparare a acestuia. 

„Spanac proaspăt sau gătit?
De la Popeye-marinarul toată lumea știe, spanacul conține fier. Însă fierul vegetal este utilizat de organism în proporție de 3-10%, în timp ce fierul din produsele animale (ficat, carne, pește, ou) are o biodisponibilitate de 25-30%. 
Cum să creștem eficiența fierului? Folosind suc de roșii, oțet sau zeamă de lămâie, mediul acid triplează absorția! Fierul este stabil la temperatură înaltă, salata de spanac și mâncarea de spanac au aceeași concentrație în fier. 
 Pe lângă efectul antianemic, spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer a căror absorbție crește prin gătit. Spanacul preparat termic este de 6 ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete!
Vă fereați de spanacul congelat sau în conservă? Aflați că este mai sănătos decât cel proaspăt, gătit cu sos de roșii și un pic de ceapă”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

 

Beneficiile consumului de spanac

Frunzele verzi închise la culoare, cum ar fi spanacul, sunt benefice pentru sănătatea pielii, a părului și a oaselor. De asemenea, acestea furnizează proteine, fier, vitamine și minerale.

Printre posibilele beneficii pentru sănătate ale consumului de spanac se numără îmbunătățirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet, scăderea riscului de cancer și îmbunătățirea sănătății oaselor. În plus, această legumă furnizează minerale și vitamine care pot conferi o serie de beneficii, potrivit Medical News Today.


Beneficii

Spanacul conține multe vitamine, minerale și compuși care pot avea diverse beneficii pentru sănătate.

Gestionarea diabetului

Spanacul conține un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care, potrivit studiilor, scade nivelul de glucoză, crește sensibilitatea la insulină și previne modificările oxidative, induse de stres, la pacienții cu diabet.


Prevenirea cancerului

Spanacul și alte legume verzi conțin clorofilă, un pigment care conferă plantelor culoarea verde.

Potrivit studiilor, clorofila ar putea avea proprietăți anticancerigene, iar persoanele care au o dietă bogată în legume verzi ar putea avea o incidență mai mică de a dezvolta cancer.


Gestionarea astmului

Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate contribui la reducerea severității simptomelor de astm și la diminuarea riscului de crize.

Antioxidanții, cum ar fi vitamina C, vitamina E și betacarotenul, pot ajuta funcția pulmonară, iar spanacul le conține pe toate trei.


Scăderea tensiunii arteriale

Datorită conținutului său ridicat de potasiu, spanacul poate ajuta la reducerea sau gestionarea tensiunii arteriale ridicate.

Potasiul poate ajuta la reducerea efectelor sodiului în organism. În plus, un aport scăzut de potasiu ar putea fi un factor de risc la fel de puternic pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale ca și un aport ridicat de sodiu.

 

Sănătatea oaselor

Oamenii de știință au descoperit o legătură între aportul scăzut de vitamina K și un risc mai mare de fractură osoasă.

Un consum adecvat de vitamina K este important pentru o stare de sănătate bună. Aceasta acționează ca un modificator al proteinelor din matricea osoasă, îmbunătățește absorbția calciului și poate reduce cantitatea de calciu care părăsește organismul prin urină.

 

Favorizează digestia

Spanacul este bogat în fibre și apă, ambele contribuind la prevenirea constipației și la promovarea unui tract digestiv sănătos.


Piele și păr sănătoase

Spanacul prezintă cantități mari de vitamina A, care moderează producția de ulei în porii pielii și foliculii de păr pentru a hidrata pielea și părul. O acumulare a acestui ulei poate duce la apariția acneei. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a pielii și a părului.

Spanacul și alte legume cu frunze verzi bogate în vitamina C sunt esențiale pentru construirea și menținerea colagenului, care asigură structura pielii și a părului.

În plus, deficiența de fier este o cauză frecventă a căderii părului, astfel că poți preveni anemiile printr-o dietă cu suficiente alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel