Alimentația în vacanță. Patru alimente care nu trebuie să lipsească din dietă

Data publicării:
Foto Unsplash
Descriere foto: Foto Unsplash

De-a lungul timpului au fost cercetate efectele pozitive pe care vacanța le are asupra sănătății fizice și psihice. Timpul petrecut în concediu, departe de agitația cotidiană și activitățile relaxante pot fi extrem de benefice pentru sănătatea mentală și fizică. 

Deconectarea de la dispozitivele electronice pentru câteva zile poate contribui la îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi. În plus, crearea unui obicei de relaxare, integrat în rutina zilnică, poate aduce beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, de la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea calității somnului și până la scăderea în greutate.


În ultimii ani, păstrarea obiceiurilor alimentare sănătoase și atunci când mergem în vacanță nu mai reprezintă o problemă, datorită opțiunilor tot mai variate privind alimentația. Astfel, este cu adevărat posibil să te distrezi, să te bucuri de bucătăria locală și să faci puțină mișcare, fără a te priva de o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Secretul constă în echilibru și consecvență.

„Vara, rutina zilnică devine ușor mai flexibilă, iar obiceiurile noastre alimentare suferă câteva modificări, perfect scuzabile. Menținerea unei diete sănătoase în timpul verii poate părea o provocare, deoarece există atât de multe „tentații”. Însă pentru a avea grijă de sănătate și pentru a rămâne în formă, ne putem baza pe fructele și legumele de sezon, care sunt accesibile și totodată, pline de nutrienți și gust. Optați pentru alimente neprocesate și pe preparate ușoare și de asemenea, pe băuturi fără adaos suplimentar de zahăr. Dacă reușim să respectăm câteva reguli alimentare simple și să ne hidratăm corespunzător, nu mai râmâne decât să ne bucurăm de vară”, spune dr. Corina Zugravu.

Patru alimente care nu trebuie să lipsească din dieta de vacanță


1. Pepene roșu


Pepenele este un fruct cu puține calorii și poate fi o gustare sigură și rapidă, fiind totodată bogat în vitamine. În plus, conține peste 92% apă și contribuie la hidratarea organismului pe timpul verii. De asemenea, conține o mulțime de nutrienți cum ar fi vitamina A, vitamina C, B6, potasiu și super-antioxidanții licopen și beta-caroten.


2. Dovlecel


Dovlecelul se poate integra cu succes în diverse diete, cum ar fi cea ketogenică, paleo sau vegană, având un conținut scăzut de carbohidrați. Cercetările sugerează că un consum de alimente bogate în carotenoizi ar putea încetini sau reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Potasiul pe care îl regăsim în dovlecei este, de asemenea, bun pentru tensiunea arterială, la fel ca și fibrele pentru sănătatea generală a inimii. 


3. Bere


Berea este o băutură aliment, compusă din ingrediente 100% naturale: apă, în proporție de peste 90%, cereale, hamei și drojdie și este cea mai populară băutură din categoria celor obținute printr-un proces de fermentare. Berea are un conținut de fibre alimentare situat între 1,87-2,02 g/l. Acestea sunt fibre solubile și se datorează orzului, unul dintre ingredientele berii. În plus, datorită conținutului ridicat de apă, berea fără alcool poate reprezenta și o foarte bună sursă de hidratare a organismului, deoarece conține carbohidrați și sodiu, elemente importante mai ales pentru recuperare după efort fizic. 


4. Vinete


Salata de vinete este un preparat gătit adesea în bucătăriile din România. Mirosul de vinete proaspăt coapte este inconfundabil, iar o porție de salată de vinete poate reprezenta un prânz sănătos și rapid. În plus, vinetele sunt o sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți, fiind totodată bogate în fibre. Printre antioxidanții din vinete se numără antocianinele, inclusiv nasunina, luteina și zeaxantina.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel