4 alimente sănătoase care te pot imbolnăvi dacă nu le depozitezi corect

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com
Descriere foto: Unsplash.com

Sunt alimente sănătoase, pe care este bine să le incluzi în dieta ta, însă depozitarea incorectă ți-ar putea provoca o intoxicație alimentară. 

În fiecare an, se estimează că 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc din cauza unor cauze de origine alimentară, potrivit USDA. În timp ce mulți dintre noi știm că anumite alimente sunt mai susceptibile de a fi contaminate cu bacterii rele și ne fac să ne simțim rău, alte alimente mai puțin cunoscute, atunci când sunt depozitate sau manipulate necorespunzător, pot duce și la boli.

 

1. Mujdei (Usturoi de casă în ulei)

 

În timp ce un amestec  de usturoi-în-ulei este extrem de savuros, poate provoca boli grave dacă nu este manipulat sau depozitat corect.

Usturoiul este susceptibil la sporii bacteriilor clostridium botulinum, care se găsesc în mod obișnuit în sol. Deși inofensivi atunci când este prezent oxigenul, acești spori prosperă în condiții fără oxigen, cum ar fi atunci când usturoiul și uleiul sunt îmbuteliate.

 

Pe măsură ce sporii germinează în acest mediu fără oxigen, produc o toxină nervoasă care poate duce la botulism, o boală care afectează sistemul nervos și poate provoca dificultăți de respirație, paralizie musculară și, în cazuri severe, moarte, potrivit Universității de Stat din Michigan .

În consecință, pentru a reduce riscul de botulism, amestecurile de usturoi-în-ulei de casă ar trebui să fie întotdeauna păstrate la frigider și utilizate în termen de două până la trei zile sau aruncate după două ore dacă au fost ținute la temperatura camerei, conform Universității de Stat din Michigan.

 

2. Legume conservate acasă

 

Similar cu usturoiul din ulei, alimentele care sunt conservate sau fermentate acasă prezintă un risc mai mare de contaminare de la toxina botulismului. De fapt, legumele conservate la domiciliu sunt prima cauză a focarelor de botulism din Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Iar alimentele cu un conținut scăzut de acid, inclusiv sparanghel, fasole verde, sfeclă, porumb, cartofi, unele roșii și smochine, sunt cele mai frecvente surse de botulism legat de conserve, conform CDC.

Odată ce ați etichetat și datat borcanele, păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat, la temperaturi cuprinse joase și întotdeauna la frigider după deschidere, conform CDC.

 

3. Orez

 

Orezul este unul dintre cele mai frecvente alimente cu risc ridicat de intoxicație alimentară. Asta pentru că orezul uscat poate conține spori de bacillus aureus. Cu doar puțină umiditate, acești spori se pot reproduce și vă pot îmbolnăvi.

De aceea ar trebui să depozitați întotdeauna orezul nefiert într-un loc răcoros și uscat. Pentru a fi în siguranță, transferați orezul într-un recipient etanș odată deschis și păstrați-l în cămară (sau chiar în congelator).

Dar problemele legate de siguranța alimentelor nu se termină cu orezul uscat: orezul gătit oferă un mediu perfect umed pentru agenții patogeni potențial otrăvitori. Iar orezul amestecat cu alte alimente cu risc ridicat, cum ar fi fructele de mare, carnea de porc sau oul, are o probabilitate și mai mare de contaminare, potrivit Institutului australian de siguranță alimentară (AIFS).

 

Depozitarea orezului gătit în mod necorespunzător este o cauză principală a bolilor de origine alimentară în lume, conform AIFS.

Pentru a stoca orezul gătit corect, mai întâi scoateți-l de pe foc și răciți-l rapid pentru a preveni creșterea bacteriană, conform USDA. Odată răcit, sigilați orezul într-un recipient etanș și dați-l la frigider timp de trei până la patru zile.

 

4. Fructe

Credeți sau nu, fructele proaspete sunt considerate alimente periculoase. De exemplu, fructele de pădure și pepenele galben prezintă un risc ridicat de contaminare, deoarece bacteriile precum listeria și salmonella înfloresc în climatele calde și umede în care se cultivă fructele, conform AIFS.

Puteți preveni intoxicațiile alimentare spălând bine  fructele și refrigerându-le, pentru a încetini creșterea bacteriană.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel