„Zahărul scade imunitatea”. Mihaela Bilic, avertisment: Ne “ruginește” mai repede

Data publicării:
Mihaela Bilic, captura video Youtube
Descriere foto: Mihaela Bilic, captura video Youtube

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, vine cu noi informații despre zahăr. Iată ce arată cele mai noi studii.

„Zahărul scade imunitatea
Nu era destul că zahărul îngrașă, îmbătrânește, face carii dentare și crește colesterolul în sînge. Acum aflăm că afectează grav rezistența organismului la boli.

Un studiu făcut de Universitatea Loma Linda din California a arătat că o doză de băutură răcoritoare, ce conține 7 lingurițe zahăr(30g) declanșează după numai 5 minute o scădere cu 35% a capacității de fagocitoză a globulelor albe responsabile de apărarea imunitară, efect ce durează câteva ore. Consumul a 100g zahăr, exact cât conține un litru de suc, duce la o scădere dramatică, de 97% a răspunsului imun!

Concluzia: zahărul rafinat nu conține nici nutrienti, nici oligoelemente, doar calorii goale. El favorizează procesele oxidative și inflamatorii, crește nivelul de aciditate din organism, fragilizează țesuturile și sistemul imunitar. Poate ne face viața mai dulce, dar ne “ruginește” mai repede”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare. 

Cum să mâncânci dulciurile ca să nu te îngrași

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie cum poți consuma dulciurile, astfel încât să nu îți pui în pericol silueta. 


„Poftă de ceva dulce?
De preferat să nu fie pe burta goală! Desertul mâncat la sfârșitul mesei, după alte feluri de mâncare, îngrașă mai puțin decât dacă e consumat ca o gustare de sine stătătoare.
Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/ carbohidrații trec în sânge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sînge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare.
Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sînge este mai mică. Nu este recomandat să consumăm dulciuri înafara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă.
Și mai e un aspect negativ de care trebuie să ținem cont: creșterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzație de foame. Nu-i așa că după un dulce aveți poftă de ceva sărat? Asta este explicația- dulciurile mâncate pe burta goală îngrașă mai tare”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.

 

Înghețata, cel mai dietetic desert

„Dacă-ţi place îngheţata, află că acest desert delicios şi cremos este făcut din lapte şi zahăr. Dintre toate dulciurile – torturi, prăjituri, biscuiţi, napolitane – , îngheţata este alegerea cea mai sănătoasă şi mai dietetică. Conţine mult calciu, puţine grăsimi, puţine calorii, iar zaharul din ea se absoarbe lent. Consistenţa ei moale şi cremoasă stimulează o zonă specială din creier responsabilă de starea de bine, de aceea o să fii mai satisfăcut dacă mănânci îngheţată în loc de biscuiţi sau alte dulciuri crocante. Tot consistenţa cremoasă te îndeamnă să consumi frişcă, smântână, banane, orez cu lapte sau paste cu brâză atunci când vrei ceva bun. Şi mai există un secret, îngheţata este pufoasă şi plină de aer. În procesul de fabricaţie lichidul din care se face îngheţata e aerat, adică injectat cu aer. Tu ai impresia că mănânci mult, când de fapt greutatea e mică şi totul a fost umflat, expandat. Iar aerul are 0 calorii. Îngheţata este un exemplu de aliment cu densitate calorică mică“, susţine nutriţionistul, în cartea „ABC de nutriţie“.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel