Zacusca, „bombă calorică”. Mihaela Bilic, avertizează: „Nu e un aliment de bază”

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic, foto Facebook
Descriere foto: Mihaela Bilic, foto Facebook

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce valuri nutritive are zacusca și cât de mari ar trebui să fie porțiile, dacă nu vrem să ne îngrășăm 

„Dacă ar trebui să ne alegem un produs care să devină brand de țară, zacusca ar fi aceea. Pe cat de banală ar părea o mâncare de legume coapte și tocate, nu cred să existe două rețete la fel, nici ca ingrediente, nici ca gust. Nu uitați că zacusca nu e un aliment de bază, ci un aperitiv pentru plăcerea gustului.

Plusuri:
– o mâncare de legume ce poate fi consumată toată iarna, cu beneficiile fitonutrienților vegetali
– legumele sunt coapte în prealabil și apoi fierte – până și ceapa poate fi înăbușită
– sucul de roșii crește absorbția fierului din legume
– borcanele sunt sterilizate prin fierbere și pot fi păstrate mult timp în cămară.

Minusuri:
– poate deveni o bombă calorică dacă este “fiartă” în ulei
– greu de digerat dacă ceapa este prăjită/ bine rumenită, în loc să fie fiartă înăbușit”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

„Porția corectă: 4-5 lingurițe, cât să acopere suprafața unei felii de pâine, sau folosită ca “sos” pentru bastonașe de legume (țelină, morcov etc). În cazul în care țineți dietă fără carbohidrați, mâncați zacuscă pe felii de ardei gras sau de castravete”, a explicat Mihaela Bilic.

Rețetă tradițională: Zacuscă dietetică sănătoasă

 

Zacusca, ”foarte dietetică, dacă este corect pregătită”, susține nutriționistul Anca Hâncu.

 

Toamna este asociată cu multitudinea de legume și fructe, dar și cu o serie de rețete de nelipsit din ”caietul bunicii”, dar mai ales din cămările noastre, printre acestea, cea mai vestită fiind zacusca. Aceasta, cu o varietate în funcție de gusturi și zonă, este considerată de nutriționistul Anca Hâncu ”foarte dietetică, dacă este corect pregătită”.

Deși nu o gătește, dar este o împătimită consumatoare, medicul specialist în nutriție, diabet și boli metabolice s-a prezentat la Antena 1 cu mai multe propuneri pentru a mânca zacusca în mod corect.

”Zacusca este un fel de mâncare foarte dietetic, dacă este corect pregătită. Vom face diferența dacă nu are prea mult ulei și dacă nu are ceapă prăjită. Există o multitudine de variante cu ceapă prăjită care sunt de-a dreptul indigeste. Altfel, fiind vorba de legume, de vinete, dovlecel, ardei kapia, ardei copt și apoi fiert, reprezintă o variantă foarte corectă, foarte sănătoasă, mai ales dacă are puțin ulei.

O variantă pe care și cei cu tulburări digestive, cu sindrom de intestin iritabil sau alte afecțiuni digestive, o pot tolera foarte bine”, a explicat medicul.

Conform dr. Hâncu, există multe variante de zacuscă, dar toate sunt potrivite ”în măsura în care ne place genul respectiv de zacuscă. Putem face diferența între diversele tipuri pentru că există zacuscă doar cu vinete, cu ciuperci, cu fasole. Și atunci, cum le alegem? 

Zacusca ce are și fasole, și ciuperci, va avea o cantitate mai mare de proteine și atunci poate reprezenta o variantă completă. Iar dacă mai dorim și a doua felie, punem zacusca de vinete pe un gogoșar sau, pentru cele care vor să aibă grijă de siluetă, pe o frunză de andivă”, a mai spus medicul, potrivit DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel