Trei fântâni publice din Timișoara, transformate în OPERE DE ARTĂ

Data publicării:

12 artiști vor transforma câteva dintre fântânile publice din Timișoara: harta orașului, diversitatea frunzelor din Parcul Botanic și straturile pământului sunt temele care se vor regăsi pe cele trei fântâni. 

În Timișoara sunt peste 90 de fântâni publice forate la mare adâncime, care sunt folosite zilnic de mii de timișoreni. Trei dintre acestea, cele amplasate în Parcul Regina Maria, Parcul Botanic și în Piața 700, au fost incluse în programul La PAS și vor avea parte de intervenții artistice pentru a atrage atenția publicului asupra consumului responsabil de apă. 

 

Harta Timișoarei 


În Parcul Regina Maria, artistele Andreea Medar și Mălina Ionescu construiesc din fragmente, asemenea unui puzzle, o hartă a locurilor importante din Timișoara: străzi, clădiri, spații ale locuirii și ale memoriei afective – individuale sau comune. „Una dintre particularitățile geografice specifice Timișoarei este pânza sa freatică, organizată prin sistemul de drenaj cu canale care a transformat configurarea întregului teritoriu dar care rămâne latent, în profunzime, o prezență în același timp concretă și una cu valoare originară, inițiatoare, care conține și transmite istoria locului”, spun artistele.

 

Fântâna cu frunze


Grupul artistic NAVA C2 (format din Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca, Carmen Nicolau, Blaj Lorin, Bolca Bogdan, Daniel Tudora) va dao nouă personalite fântânii din Parcul Botanic, transformând-o în „Fântâna cu frunze”.„Ne-am hotărât să alegem un număr de frunze specifice speciilor de copaci ce înconjoară fântâna și să le transpunem în elemente ceramice aplicate ulterior pe suprafața fântânii.” – explică artiștii.

 

Întoarcerea la natură


Artiștii Lapsus (Alex Boca, Cătălin Bătrânu și Eugen Tîbulac) vor lucra la fântâna din Piața 700 și au decis să aplice mozaic colorat ce ilustrează straturile pământului - mantaua exterioară în care circulă apa, forme de relief și motive inspirate din scoarța terestră. „Odată cu urbanizarea, circulația apei a fost direcționată de oameni în <> de beton controlate, surse izolate de mediul sălbatic și profund în care ea curge liberă. Prin intervenția noastră transformăm fântâna într-un obiect asemănător planetei Pământ, păstrându-i forma rectangulară, ca să sugerăm contrastul dintre liniile drepte și calculate construite de oameni și sursa originală a apei - natura.”,  povestesc cei de la Lapsus.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Calatorii


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel