Totul despre dieta mediteraneană. Regimul alimentar care promite longevitatea

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Towfiqu barbhuiya
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Towfiqu barbhuiya

Dieta mediteraneană a fost îndelung analizată de oamenii de știință, care au ajuns la concluzia că aceasta poate favorizează sănătatea pe termen lung

„Dieta mediteraneană nu este chiar o "dietă" - nu limitează caloriile și nici nu a fost concepută pentru pierderea în greutate - ci este un model de alimentație urmat de oamenii care trăiesc în țările riverane Mării Mediterane”, a explicat pentru Livestrong nutriționistul Amanda Holtzer.

Cum funcționează

În dieta mediteraneană, plantele - inclusiv fructele, legumele, fasolea, leguminoasele și cerealele integrale - reprezintă cea mai mare parte a alimentației, spune Holtzer. Peștele, lactatele, ouăle și păsările de curte sunt savurate în cantități moderate, în timp ce carnea roșie, zaharurile rafinate și alimentele procesate sunt foarte limitate.

 

"Dieta mediteraneană este, de asemenea, bogată în grăsimi sănătoase, dar nu într-un mod restrictiv, precum keto, în care se consumă mai multe grăsimi și se elimină carbohidrații", spune nutriționistul Holtzer.

"Mai degrabă, ne încurajează să încorporăm mai multe grăsimi polinesaturate sub formă de ulei de măsline extravirgin, avocado, nuci și semințe."

De ce favorizează sănătatea pe termen lung

"Datorită accentului pus pe plante, dieta mediteraneană este extrem de bogată în antioxidanți și alimente antiinflamatorii", spune Holtzer. "Deoarece inflamația este rădăcina multor boli cronice (gândiți-vă: diabet, obezitate, boli de inimă și cancer), este de la sine înțeles că această dietă este excelentă pentru prevenirea bolilor și pentru sănătatea generală."


Mai exact, includerea grăsimilor sănătoase poate avea o funcție protectoare pentru inimă. Potrivit unui studiu publicat în aprilie 2020 în Journal of the American College of Cardiology, consumul zilnic a doar 1/2 lingură de ulei de măsline (în locul unei grăsimi de origine animală, cum ar fi untul) este legat de un risc mai mic de boli de inimă.

În mod similar, cercetările arată că dieta mediteraneană este legată de îmbunătățirea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și colesterolul, conform unei meta-analize din aprilie 2020 din The BMJ.

Mai mult, "conținutul ridicat de fibre din această dietă favorizează stabilizarea glicemiei (o cheie pentru prevenirea diabetului), precum și regularitatea digestivă, care poate servi la prevenirea multor boli, inclusiv, dar fără a se limita la colesterolul ridicat, constipația, sindromul colonului iritabil și colita ulcerativă", spune Holtzer.

În plus, dieta mediteraneană, care încurajează consumul de alimente mai puțin calorice (cum ar fi fructele și legumele), poate sprijini pierderea în greutate, spune Holtzer.

 O revizuire din martie 2019 în Nutrients a constatat că dieta Mediteraneană este asociată cu pierderea în greutate, un indice de masă corporală mai mic și o talie mai mică.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel