Schimbarea orei de vară, riscuri pentru sănătate. Printre acestea se numără perturbarea somnului

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Schimbarea orei de vară, în luna martie, are efecte importante asupra stării de sănătate. De ce trebuie să profităm de soarele de dimineață.

Schimbarea orei de vară poate avea un impact major asupra sănătății, chiar dacă cei mai mulți dintre noi reușesc să își ajusteze ceasul biologic.

De altfel, au fost discuții avansate, atât în Uniunea Europeană, cât și în SUA, cu privire la eliminarea acestor schimbări care sunt menite să economisească lumina naturală.

Potrivit lui Beth Ann Malow, profesor de neurologie și pediatrie, Universitatea Vanderbilt, două treimi dintre americani și-ar dori eliminarea completă a acestei treceri de la ora de iarnă la cea de vară și invers, ca urmare a efectelor neplăcute pe are le creează aceste mutări, notează Science Alert.

 

Cercetătorii au descoperit că trecerea la ora de vară, în fiecare martie, în unele țări în a doua sâmbătă spre duminică din lună, în altele în ultima, este legată de efecte negative grave asupra sănătății, inclusiv o creștere a atacurilor de cord și a lipsei de somn la adolescenți. De asemenea, aceștia susțin că revenirea la ora de iarnă nu are același impact precum schimbarea din martie.

”Am studiat avantajele și dezavantajele acestor ritualuri bianuale timp de mai bine de cinci ani, în calitate de profesor de neurologie și pediatrie și director al diviziei de somn a Centrului Medical al Universității Vanderbilt.

A devenit clar pentru mine și pentru mulți dintre colegii mei că trecerea la ora de vară în fiecare primăvară afectează sănătatea imediat după schimbarea ceasului și, de asemenea, pentru cele aproape opt luni în care americanii rămân la ora de vară.

Cu toate acestea, cele două schimbări de oră - oricât de zguduitoare ar fi - nu sunt egale.

Ora standard se apropie cel mai mult de lumina naturală, cu Soarele direct deasupra capului la prânz sau aproape de acesta”, afirmă Beth Ann Malow.

De asemenea, susține neurologul, diferența dintre cele două schimbări este dată de impactul pe care îl are lumina naturală, în special la primele ore ale dimineții, asupra sănătății, prin stabilirea ritmurilor naturale ale organismului.

”Ea ne trezește și ne îmbunătățește vigilența. De asemenea, lumina de dimineață îmbunătățește starea de spirit - cutii de lumină care simulează lumina naturală sunt prescrise pentru utilizare dimineața pentru tratarea tulburărilor afective sezoniere”, mai spune neurologul.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel