Okinawa, dieta longevității. Ce mănâncă oamenii care trăiesc peste 100 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Cristian Newman
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Cristian Newman

Dieta Okinawa își are originea în partea de sud-vest a Japoniei, unde locuiesc cele mai multe persoane care trăiesc peste 100 de ani din lume. 

Potrivit cercetătorilor, locuitorii din această zonă au avut și mai puține boli și probleme de sănătate legate de vârstă decât alte populații.
Oamenii de știință au încercat să afle motivul pentru care se întâmpla acest lucru și au început să studieze obiceiurile lor alimentare.

Dieta din Okinawa este destul de simplă: Este un plan bazat pe carbohidrați care este alcătuit din aproximativ 90 la sută alimente vegetale, care sunt în mare parte legume și produse din soia. De fapt, legumele reprezintă aproximativ 60 la sută din dietă, în timp ce cerealele integrale sunt în jur de 33 la sută, alimentele din soia reprezintă aproximativ cinci la sută, iar carnea și fructele de mare reprezintă 1 la sută.

 

Cum ajută această dietă oamenii să rămână sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc

 Oamenii de știință indică faptul că multe dintre aceste plante conțin compuși precum polifenoli și antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi care deteriorează celulele în timp și cauzează probleme de sănătate precum cancerul. Multe dintre aceleași elemente sunt și antiinflamatoare. În plus, multe dintre aceste alimente sunt considerate alegeri "low-glycemic", astfel încât acestea reglează glicemia și țin la distanță probleme precum diabetul și bolile de inimă.

Alimentele din dieta Okinawa


Cele mai comune alimente de bază ale regimului includ cartofii dulci, ciupercile shiitake, brusturele, algele marine, algele, pepenele amar, edamame, varza, tofu și morcovii. Tăiețeii și orezul sunt, de asemenea, incluse în dietă. Alte elemente obișnuite includ mult ceai de iasomie, precum și ierburi și condimente precum turmeric, arpagic și moringa. Fructele și semințele nse consumă în cantități moderate.

 


În timp ce regimul este similar cu populara dietă mediteraneană, acesta pune mai puțin accentul pe grăsimile sănătoase (cum ar fi cele pe care le obțineți din uleiul de măsline și pește) și se concentrează în schimb pe carbohidrații pe bază de plante.

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel