Mihaela Bilic, teorie despre siluetă: "Suntem programați să ne îngrășam"

Data publicării:
Unsplash.com/ Autor AllGo - An App For Plus Size People
Descriere foto: Unsplash.com/ Autor AllGo - An App For Plus Size People

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune că natura ne-a programat să ne îngrășăm, încă de la începutul timpului. 

"Deși ni se pare că noi, oamenii, arătăm așa de o veșnicie, istoria evoluției speciilor ne confirmă că avem în spate 7 milioane de ani de existență, cu modificările de rigoare- și ca aspect, și ca obiceiuri. 

Din ei, ultimele 2 milioane de ani am fost vânători-culegători, iar ultimii 10000 de ani am fost agricultori. Ca să ajungem mai aproape de zilele noastre, în majoritatea timpului oamenii nu au avut mâncare pe săturate, ba chiar se și murea de foame. Odată cu industrializarea din anii ‘70, cu supraproducția alimentară și cu alimentele ultra-procesate, am ajuns să ne confruntăm cu obezitatea. 

De ce nu erau oamenii grași în trecut?

 Ba erau, însă doar cei care își permiteau. Amintiți-vă de nobilii romani care mâncau tolăniți în paturi și vomitau, ca să poată mânca din nou. Deci potențial de îngrășare am avut mereu, sătuli nu prea am fost de-a lungul istoriei. 
Grăsimea a fost mereu venerată și în multe culturi simbolul fertilității era o femeie obeză. Nimic întâmplător dacă ne gândim că hormonii sexuali sunt dependenți de grăsime, adolescenții la pubertate au nevoie de 5-6 kg de grăsime în plus ca să poată dezvolta caracterele sexuale secundare. Grăsimea este vitală și pentru formarea și funcționarea optimă a creierului, iar depozitele de grăsime din corp sunt garanția independenței noastre energetice- ca un fel de baterie de rezervă a telefonului, care asigură supraviețuirea și funcționarea chiar dacă nu mâncăm nimic câteva ore-zile.

Paradoxul este că Natura nu ne-a vrut sănătoși, ci capabili să ne reproducem.

Nu longevitatea a fost obiectivul (să trăim sănătoși până la adânci bătrâneți), ci să avem cat mai mulți urmași. Din acest motiv suntem dotați din naștere cu mecanisme de îngrășare- orice calorie mâncată în plus înseamnă grăsime, iar grăsimea asigură supraviețuirea și funcția sexuală. Nu de diabet, hipertensiune și colesterol crescut ne-a ferit Natura, ci de riscul de a muri de frig sau de foame înainte de a avea moștenitori.


Ce se întâmplă când vrem să slăbim, așa cum ne impune societatea de azi?

Organismul intră în panică și se opune din răsputeri acestei acțiuni care, după instinctele lui, pune în pericol viața și înmulțirea speciei. Iar instinctul nu poate fi înfrânt cu voință, așa cum ultimii 50 de ani de abundență alimentară nu pot șterge cele 7 milioane de ani de evoluție în slujba grăsimii. Suntem programați pentru a ne îngrășa și ne ia o viață întreagă să luptăm cu asta. Grav este că trăim cu impresia că noi suntem de vină că nu reușim", a explicat celebrul nutriționist pe pagina sa de Facebook. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel