Mihaela Bilic, adevărul despre sarmale. Cât sunt de sănătoase și câte avem voie să mâncăm la o masă: „Singura recomandare este să...”

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic, sarmale/ captura video Youtube, colaj Sepctacola
Descriere foto: Mihaela Bilic, sarmale/ captura video Youtube, colaj Sepctacola

Mihaela Bilic a dezvăluit beneficiile consumului de sarmale. 

Mihaela Bilic încearcă să le fie foarte aproape oamenilor în această perioadă prin diverse sfaturi nutriționale, care ne pot face digestia mai ușoară și ne pot scăpa de chinul acumulării kilogramelor în plus. În acest sens, celebrul medic nutriționist a vorbit despre impactul sarmalelor în dieta noastră. Chiar dacă pare inamicul numărul unu de pe masa de sărbătoare, Mihaela Bilic spune că, în realitate, sarmalele pot fi printre cele mai recomandate alimente de consumat, în această perioadă. Totuși, trebuie să fim atenți la anumite amănunte, în momentul în are le preparăm.

„Chiar dacă originea lor este din Balcani, noi le-am ridicat la rang de produse tradiționale. Sarmalele sunt un fel de mâncare complet, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni TV.

Poate te interesează și: Ce mănâncă Mihaela Bilic de Crăciun. Trucurile celebrului nutriționist: „Răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura”

 

Câte sarmale trebuie să mâncăm la o porție

Chiar dacă le preparăm corect și sunt pline de nutrienți, nu trebuie însă să exagerăm cu cantitatea lor. Așadar, Mihaela Bilic recomandă servirea a 3-4 sarmale la o masă, alături de puțină mămăligă și un ardei iute, care să ajute digestia. 

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3,4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă.”, a mai spus doctorul nutriționist. 

Pe aceeași temă: Carmen Brumă, truc pentru a scoate grăsimea din sarmale: „Toată o să rămână în cratiță”

 

Mihaela Bilic, avertisment asupra cantității de carne consumată de Crăciun

Chiar dacă preparatele de carne sunt gătite corect, slabe în grăsimi, Mihaela Bilic trage însă un semnal de alarmă. Este foarte importantă cantitatea de care pe care o mâncăm în această perioadă, întrucât poate conduce rapid la obezitate, mai ales în cazul copiilor

„Prea multă carne strică…mai ales la copii
Un consum mare de proteine la vârsta de 4 ani înseamnă kilograme în plus la 7 ani!! Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate. 
International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXL. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu. 

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori/zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori/săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă, brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală. 
De frica kilogramelor în plus, mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. În realitate făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate. Și percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Părinții au impresia ca un produs degresat este mai sănătos și se feresc de unt, lapte integral sau carne de porc.”, a transmis Mihaela Bilic în mediul online. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel