Ce mănâncă Mihaela Bilic de Crăciun. Trucurile celebrului nutriționist: „Răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura”

Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre cum arată masa de Crăciun pentru ea, dar și despre secretele de nutriție pe care se bazează în preajma sărbătorilor, pentru a nu intra în noul an cu vreun kilogram în plus. 

SPECTACOLA: Cum arată masa de Crăciun în casa unui nutriționist? Care sunt preparatele cu care te răsfeți în această perioadă a anului?

Mihaela Bilic: Masa mea arată la fel ca masa oricărui român: plină de preparate tradiționale fără de care sărbătorile nu au gust. E o perioadă în care nu mă mai gândesc la ce vreau să mănânc, ci mai degrabă la ce trebuie să fie pe masă. Trebuie să fie de toate, de la șorici și tobă la sarmale și cozonac. Iar răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura!

SPECTACOLA: Ne poți împărtăși câteva sfaturi legate de răsfățul de sărbători, care să ne ajute să intrăm în noul an supli, sau cel puțin să ne ferească de „câștigarea unor kilograme”?

Mihaela Bilic: Secretul e unul singur: să mănânci din toate, dar nu TOT! Porția face diferența. Dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie sau cu câteva kilograme în plus, trebuie să fii atent la cantitate. E o mare diferență între 4 sarmale și 8 sarmale, între o felie de cozonac și tot cozonacul. Și salata de boeuf se poate transforma într-o bombă calorică dacă o înecăm în maioneză. Cât despre carnea de porc, depinde ce bucățică alegem. Mușchiulețul are 4% grăsime, ceafa 15%, iar costița 30%. Plus că nu trebuie să mâncăm totul la o singură masă, de la Crăciun până la Anul Nou avem atâtea zile în care ne putem satisface toate poftele.

SPECTACOLA: Cum te pregătești pentru sărbătorile din acest an?

Mihaela Bilic: Am ales de-a lungul timpului o serie de producători de la care cumpăr preparate tradiționale de calitate, de la lebăr și caltaboș până la cozonac. Piftia și sarmalele le face mama, iar mie îmi rămâne doar tocatul migălos pentru salata de boeuf. Pulpa de porc o bag la cuptor în seara de ajun, ca să miroasă a Crăciun în toată casa!

SPECTACOLA: Ce nu ai vrea să lipsească de pe masa de Crăciun anul acesta?

Mihaela Bilic: Șorici fraged și subțire cu miros de ger și fum… mai ales dacă ai norocul să participi la ritualul de sacrificare a porcului. Stropit din plin cu vin fiert. 

SPECTACOLA: Cum arătau Sărbătorile de iarnă în copilărie și ce tradiții ai păstrat și azi?

Mihaela Bilic: Eu am copilărit la țară, undeva lângă Câmpina, iar pentru noi sărbătorile de iarnă însemnau bucuria de a merge cu colindul. Pe atunci nu se punea accentul pe mâncare, principala preocupare era să avem un brad cat mai mare și frumos împodobit. Și astăzi aștept cu nerăbdare pregătirea bradului de Crăciun, în fiecare an aleg altă culoare pentru decorațiuni. Bradul este vedeta sărbătorilor la mine în casă.

SPECTACOLA: O amintire care a rămas întipărită în suflet?

Mihaela Bilic: Momentul în care tata aducea bradul. Lucra la electrificare de căi ferate și avea șantiere în cele mai sălbatice zone din țară. Așa că bradul nostru venea întotdeauna din vârf de munte.

SPECTACOLA: Mai crezi în Moș Crăciun? Să facem un exercițiu de imaginație.... Ce i-ai cere Moșului să-ți aducă anul acesta?

Mihaela Bilic: Eu cred în continuare și în Moș Crăciun, și în miracole! Chiar îl rog pe Moș Crăciun să-mi aducă un pui de labrador, obligatoriu mâncăcios și jucăuș!

SPECTACOLA: Care a fost cel mai însemnat cadou pe care l-ai primit de Crăciun?

Mihaela Bilic: N-am pus niciodată mare preț pe cadourile de sărbători, le consider mai degrabă simbolice. Apropo de simbol, țin minte că acum 10 ani m-am mutat în casă nouă, iar cuptorul a fost montat în ajunul Crăciunului… ăsta da cadou de sărbători.

SPECTACOLA: Într-un scenariu ideal, care ar fi persoanele cu care ți-ai dori să petreci sărbătorile?

Mihaela Bilic: Nu am preferințe speciale, important este să fie lume multă și casa plină. Prefer statutul de gazdă, îmi place să pregătesc mese de sărbătoare și să am musafiri.

SPECTACOLA: Cum ai descrie anul 2022? Cu ce te mândrești la final de an și care ar fi regretele?

Mihaela Bilic: 2022 a fost un an viu, în care am întâlnit mulți oameni frumoși și am avut parte de multe experiențe noi. Sunt mândră că am reușit să fiu prezentă în casele și în viețile multor români, indiferent că am fost în format audio-video sau scris. Singurul regret este că nu am reușit să reîncep consultațiile de nutriție, dar sigur o să o fac în 2023!

SPECTACOLA: Ce așteptări ai de la 2023? Cu ce gânduri intri în noul an? 

Mihaela Bilic: Pe plan personal, mi-aș dori să-mi petrec mai mult timp în natură, așa că planul meu de suflet va fi să-mi construiesc o casă mică de lemn la o margine de pădure. Am nevoie de un refugiu departe de lumea dezlănțuită.

SPECTACOLA: Un mesaj pentru cititorii Spectacola:

Mihaela Bilic: Să se bucure de fiecare zi din viață cu toate simțurile, să aibă parte de experiențe interesante și de oameni pasionați. Mai presus de toate, să fie curioși, curajoși și autentici, să trăiască cum simt și cum vor, fără limite și interdicții impuse de alții.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel