Meniul longevității. Alimentul care ne-ar putea ajuta să trăim 100 de ani. Rețetele din dieta Blue Zone

Dieta Blue Zone, cunoscută drept dieta longevității, reprezintă stilul de viață al oamenilor care trăiesc în anumite zone de pe glob, unde speranța de viață este de peste 100 de ani. Oamenii de știință spun că acesta ar fi alimentul care promovează această longevitate. 

Fasolea - hrană a longevității?

Aceste boabe mici și neasemuite sunt sățioase și nutritive, iar ca bază a unei diete bazate pe plante, sunt bune și pentru planetă. Dar cum ar putea familia leguminoaselor - care include fasolea, mazărea, lintea și năutul - să ne ajute să trăim mai mult?

"În fiecare zonă albastră pe care am vizitat-o, fasolea și alte leguminoase au fost - și încă sunt - o componentă majoră a dietei zilnice", a declarat autorul și antreprenorul Dan Buettner, care a petrecut decenii de reportaje despre "zonele albastre", comunități unice de pe glob în care oamenii trăiesc o viață lungă și sănătoasă, până la și peste 100 de ani.


Locuitorii acestor zone au în comun un mediu și un stil de viață - inclusiv o dietă bazată pe plante - despre care oamenii de știință cred că contribuie la longevitatea lor. Zonele albastre au fost descoperite în Ikaria, Grecia; Okinawa, Japonia; Nicoya, Costa Rica; Loma Linda, California; și pe insula italiană Sardinia, chiar în largul coastei Italiei.

 

Minetrone - preparatul longevității

„În Sardinia, unde a fost studiat unul dintre primele grupuri de centenari, garbanzo și fava sunt legumele preferate”, a spus Buettner. Cunoscut și sub numele de năut, garbanții sunt ingredientele principale ale unui minestrone care este de obicei consumat la mai multe mese, ceea ce le permite locuitorilor din Sardinia să se bucure de beneficiile fasolei de cel puțin două ori pe zi, potrivit CNN.


Rețeta celei mai longevive familii din lume

Rețeta i-a fost dată lui Buettner de către unul dintre cei nouă frați din familia Melis din Perdasdefogu, Sardinia, despre care a spus că este "cea mai longevivă familie din lume"

 

"Sunt nouă frați a căror vârstă colectivă a fost de 851 de ani", a spus Buettner, potrivit CNN. "În fiecare zi din viața lor au mâncat exact același minestrone cu pâine din aluat de grâu și un pahar mic de vin roșu".


Beneficiile pe care le aduce fasolea

Toți membrii familiei leguminoaselor sunt plini de nutrienți, inclusiv cupru, fier, magneziu, potasiu, acid folic, zinc, lizină, care este un aminoacid esențial, și multe proteine și fibre.


"Fibrele vă răsplătesc cu un microbiom intestinal sănătos și o inflamație mai mică și o funcție imunitară mai bună, a spus Buettner, menționând că "doar 5% până la 10% dintre americani consumă fibrele de care au nevoie".


Fiecare tip de fasole are un profil nutrițional diferit, astfel încât consumul unei varietăți de fasole poate fi cel mai bun, a spus Buettner. Aduki, sau fasolea mung roșie, are mai multe fibre decât multe alte soiuri, în timp ce fasolea fava este plină de antioxidant luteină. Fasolea neagră și cea roșie închisă sunt pline de potasiu, iar năutul are mult magneziu.

 

"Fasolea este, de asemenea, plină de proteine vegetale, care sunt mai sănătoase, deoarece au mai mulți nutrienți cu mai puține calorii decât proteinele animale", a adăugat el.

De fapt, a spus Buettner, asociați fasolea cu cereale integrale și veți avea toți aminoacizii care alcătuiesc o proteină completă din punct de vedere nutrițional - similar cu ceea ce se găsește în carne.


În Nicoya, Costa Rica, de exemplu, oamenii își pot începe ziua cu Gallo Pinto, mâncarea națională a țării, a spus Buettner.

"Este o combinație de fasole gătită până la un sos, asezonată cu ceapă, piper verde și unele plante aromatice precum busuioc sau cimbru și poate usturoi", a spus el.

"Apoi se amestecă cu orezul alb de ieri. Este interesant pentru că, prin răcire peste noapte, orezul suferă o metamorfoză", a spus Buettner. "Amidonul din orez devine rezistent, ceea ce înseamnă că organismul îl absoarbe mai încet, astfel încât glicemia nu crește atât de mult."

Și în timp ce cartoful mov este creditat istoric ca fiind principalul aliment de bază pentru longevitate pentru locuitorii din Okinawa, Japonia, al doilea cel mai important aliment din dieta lor este soia, a spus Buettner.

"Okinawienii mănâncă tofu, adesea la fiecare masă, așa că este ca și pâinea lor", a spus el. "De obicei, un mic dejun va fi o supă miso foarte consistentă, cu bucăți de tofu - dar ei nu taie tofu în cuburi, așa cum facem noi, ci îl sparg pentru ca acesta să poată absorbi mai bine aromele."

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 29 iun 2023, 16:16 | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience