Meniu pentru SLĂBIT. Cum trebuie să arate cele trei mese principale. Anca Alungulesei: Trebuie să le conțină obligatoriu

Data publicării:
Anca Alungulesei, specialist în nutriție și alimentație sănătoasă. captură foto PRO TV
Descriere foto: Anca Alungulesei, specialist în nutriție și alimentație sănătoasă. captură foto PRO TV

Anca Alungulesei, profa de PsihoDietă, a dezvăluit cum trebuie să arate cele trei mese principale.

Anca Alungulesei,  terapeut în nutriție, a explicat care sunt cele trei principii obligatorii la dietă. 

“Sunt trei principii care nu se văd într-o farfurie, dar care trebuie să le conțină obligatoriu. Sănătatea, deci mâncarea pe care o așezi în farfurie să-ți ofere vitalitate și gust. (...) Nu mai fugiți de mâncarea gustoasă. E normal să ne placă mâncarea, doar că trebuie să găsim acele tipuri de alimente care sunt și sănătoase. Dacă ținem dieta cu alimente care nu ne plac atunci creierul va semnala asta și te va face să te oprești din regimul de slăbire. Așadar, avem nevoie de plăcere și recompensă, dar nu în ultimul rând de sațietate. De ce? Ca să nu picăm în capcana ciugulitului între mese", a declarat Anca Alungulesei în emisiunea Vorbește Lumea, de la PRO TV. 

Regula de aur în DIETĂ

"La dietă nu putem mânca orice, oricum și oricând. De aceea, respectarea regulilor ne ajută să obținem rezultatele dorite. Organizarea și adaptarea iar sunt deosebit de importante. (...) Din meniul nostru zilnic nu trebuie să lipsească proteinele pentru că ele sunt cele care oferă sațietate. Apoi, carbohidrații îi putem lua cu mare ușurință din legume gătite. De aici mai putem lua și fibrele. Nu e nevoie să ne chinuim cu legumele care nu ne plac. E permis să le adăugăm pe cele plăcute nouă, mai puțin cartofii”, a mai explicat Anca Alungulesei.

 

Dieta cu APĂ. Cât de importantă este hidratarea în procesul de slăbire

Anca Alungulesei spune că apa este cel mai important aliat în curele de slăbire. 

“Toată lumea care își dorește să slăbească caută tot felul de rețete minune de mâncăruri, dar uităm aspectul cel mai important și anume apa. Dacă nu bem apă, nu slăbim! E regulă! Un organism deshidratat înseamnă un metabolism încetinit”, a explicat terapeutul în nutriție în cadrul emisiunii Vorbește Lumea, de la PRO TV. 

Câtă apă trebuie să bem

“La 60 de kilograme ar trebui să bem în jur de doi litri pe zi. (...) Dacă suntem într-o perioadă călduroasă ar trebui să bem mai multă apă. Iarna nu prea simțim senzația de sete, dar atunci când ajungi să simți acest lucru înseamnă ca organismul tău se confruntă deja cu deshidratarea. Așadar, trebuie să bem apă înainte să simțim că ne este sete. Asta ne ajută să slăbim eficient (…) În primul rând când simți că ți se face foame, înainte de toate e indicat să bei apă pentru că, de fapt, s-ar putea să-ți fie sete. Nu de fiecare dată putem să identificăm corect senzația de sete de cea de foame. (…) Un alt secret care ne ajută în procesul de slăbire este să consumăm apa corect, pe tot parcursul zilei, adică să o bem întotdeauna cu înghițituri mici pentru a nu stimula organismul să o elimine brusc și, evident, să mergem prea des la toaletă”, ”, a mai spus Anca Alungulesei.

 

Cum calculezi câtă apă ar trebui să bei zilnic

 

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, a fost invitat în emisiunea Intervivurile Spectacola și DC News, unde a vorbit despre mitul celor 8 pahare de apă pe zi. Acesta spune că nu toată lumea are nevoie să bea 2 litri de apă pe zi și că acest aport diferă în funcție de mai mulți factori. 

„Această valoare este una medie. Este clar că pentru un copil nu se aplică sau, în același timp, pentru o persoană cu o masă corporală mare, sau cineva care face efort susținut. sau altcineva care stă foarte mult la temperaturi crescute vara, spre exemplu, poate fi insuficient. Este pur și simplu orientativ și mai curând trebuie să ne ducem către o altă formulă: 35ml pe kilogram corp / pe zi.

Aceasta este o altă valoare medie și putem să ne facem singuri calculul acesta.

De exemplu, pentru o persoană de 60 de kg, ajunge undeva la 2L. 

Pentru o persoană de 100 de kg, deja vorbim de cu totul altă valoare sau pentru cineva cu 40 de kg 

Aceasta este o valoare în condiții de temperatură constantă.

Temperatura optimă vara, spre exemplu și mai ales dacă se face efort fizic valoarea se poate dubla.

Adică o persoană poate să ajungă să consume 4 - 5 l de lichide pe zi fără nicio problemă și spun în special lichide, pentru că noi avem mai multe surse de hidratare.

Oamenii își imaginează că trebuie să stea neapărat cu sticla de 2 L și să o consume, că le e sete, că nu. Dar dacă mănânci fructe, legume, dacă bei lapte, dacă bei ceai, supă, cafea chiar și bere, toate acestea au compoziție crescută de apă și atunci, sunt o sursă de hidratare”, a declarat medicul Șerban Damian pentru Spectacola. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel