„Îngrașă foarte tare”. Gustarea care îți sabotează silueta. Bilic: Atenție mare la cantitate, mâncați cât încape într-o palmă

Data actualizării: | Data publicării:

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra cantității de oleaginoase pe care o putem consuma, astfel încât să nu ne îngrăsăm.

„Ce înseamnă o porție corectă de oleaginoase? 30 grame!!
Un astfel de ambalaj, care să conțină o porție corectă, nu mai există decât în avion. Când cumperi semințe, migdale, alune, fistic sau caju de la supermarket, punga are minim 100 g și peste 600 calorii. Chiar dacă sunt sănătoase, fructele oleaginoase îngrașă foarte tare! Atenție mare la cantitate, mâncați cât încape într-o palmă”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare 


Nucile și alunele - un concentrat de sănătate

Deși trebuie consumate în cantități mici, nucile și alunele aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate. 

 

„E post și nu știți ce să mai rontaiti la o gustare? Uitați de chipsuri și sticksuri și umpleți-va pumnul cu nuci sau alune.
Fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, caju) sunt un concentrat de calorii dar și de sănătate. Un pumn dintr-o astfel de gustare sănătoasă are în jur de 200cal, dar și multe proteine, minerale și acizi grași esențiali benefici pentru organism.

Conținutul lor mare de grăsimi nu trebuie să va sperie, 85% din ele sunt grăsimi mono și poli-nesaturate de care este nevoie pentru bună funcționare a corpului; producție de hormoni, metabolism, regenerare și funcționare celulară, activitate cerebrală, imunitate, vedere, coagularea sângelui, contracția mușchilor, frumusețea pielii, totul depinde de aceste lipide.

Pe scurt fructele oleaginoase

- conțin multe fibre și minerale (magneziu, fier)
- au vit E și fitonutrienti cu efect antioxidant
- sunt sursă de Omega 3 cu efect anti-inflamator
- conțîn grăsimi mono-nesaturate care cresc colesterolul bun (HDL)
- conțîn grăsimi poli-nesaturate care scad colesterolul rău (LDL)


În plus ajută digestia, stimulează activitatea vezicii biliare și previne formarea calculilor. Vitamina E ajută memoria și puterea de concentrare și chiar previne îmbătrânirea cerebrală.
Simplu de avut în poșetă, ghiozdan sau în sertarul de la birou, un pumn de nuci sau alune este gustarea perfectă...pentru orice vârstă”, explica medicul nutriționist, în urmă cu ceva vreme, pe contul ei de Facebook. 

Mihaela Bilic; „Dacă vreți să rontaiti alegeți semințele cu tot cu coajă”


„Fructele oleaginoase ( alune, nuci, fistic, migdale, caju) sunt un concentrat de nutrienți, dar și de calorii. Pline de proteine, acizi grași nesăturați și minerale, ele pot reprezenta o gustare sănătoasă, un produs de ronțăit care să aibă și reale valențe hrănitoare. Singură grijă trebuie să fie cantitatea, un pumn este suficient!
Tot ce înseamnă semințe, nuci, alune satisface și alt mecanism înafara de hrănirea propriu-zisă și anume nevoia de ronțăială. Nu numai substanțele nutritive le căutăm în alune și migdale, ci și calmarea, eliminarea stresului, satisfacerea oralității (simți nevoia să ai gură sau mâinile ocupate). Dacă te apuci să ciugulesti fistic sau migdale și te opreșți când se termină pungă nici nu-ti dai seama când ai înghițit 500cal. Da, atât au în medie fructele oleaginoase:(
Există 2 strategii de protecție: fie cumpărați pungi mici, individuale (conțîn 25-30g) că să va limitați la un pumn, fie va ingreunati foarte mult "muncă". Adică cumpărați toți acești samburi, fie că e vorba de alune, semințe sau fistic, în propria lor coajă. Și chinuiți-va să scoateți miezul micuț din învelișul lui lemnos. Nu doar că o să va ia mult timp (ceea ce înseamnă că încetinește din mâncat) dar la final nici cantitatea nu va fi mare pentru că mai mult decojiti decât mâncați. Că să nu mai punem la socoteală că un astfel de efort te face să te lași tepede păgubaș:)
În concluzie dacă vreți ronțăială nu faceți greșeală să luați fructele oleaginoase și semințele decojite. Alegeți variantele cu coajă în ambalajul cel mai mic, ocupați-va mâinile și gură cu desfacutul și curățatul lor, important nu e să mâncați ci să va calmați”, spunea Mihaela Bilic, în urmă cu câțiva ani. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel