Horia Moculescu solicită retragerea României de la Eurovision: ”Aici nu e vorba doar de TVR, e implicat tot fenomenul muzical”

Data publicării:

Horia Moculescu se revoltă, după situația bizară întâlnită la ediția Eurovision 2022, când organizatorii nu au luat în considerare notele juriului  român. Renumitul compozitor a trimis chiar și o scrisoare oficială prin care își exprimă dorința ca România  să nu mai participe la Eurovision.

La ediția Eurovision 2022, juriul României a fost pus într-o situație greu de explicat. Practic, notele lor nu au fost luate în considerare. Potrivit unui comunicat transmis de TVR, juriul din România acordase punctaj maxim echipei care a reprezentat Republica Moldova, însă EBU ar fi decis să acorde punctele Ucrainei.

Iuliana Marciuc, șefa delegației României la Eurovision, prima reacție despre jurizarea concursului: „Nu înțelegem care a fost problema”

Revoltat, Horia Moculescu i-a trimis o scrisoare lui Dan Turturică, șeful TVR, în care i-a cerut ca România noastră să nu mai participe la competiția Eurovision, după cele petrecute anul trecut. Potrivit Viva, compozitorul susține că acesta nu i-a dat niciun răspuns.

'Eu sunt împotriva participării României în continuare la concursul Eurovision. I-am scris și Turturică o scrisoare la care, din păcate, nu mi-a răspuns. Aici nu e vorba doar de TVR, e implicat tot fenomenul muzical din România și nu mi-a dat niciun răspuns. I-am scris înainte ca TVR să achite taxa de participare. Probabil nu merit să îmi răspundă.', a declarat Horia Moculescu, pentru viva.ro.


Ce părere are despre Theodor Andrei, artistul care reprezintă România în acest an la Eurovision. 

'Pe băiatul acesta, Theodor Andrei l-am tot premiat pe la festivaluri. A cântat o piesă de-a mea, în toate festivalurile. I-am interzis să o mai cânte, altfel nu mai intră în concurs.', a mai declarat compozitorul.

VIDEO Theodor Andrei va reprezenta România la Eurovision 2023, cu piesa ''D.G.T. (Off and on)''

 

Laurențiu Cazan vrea să schimbe regulamentul Eurovision: „Degeaba ești Messi la antrenamente, la meciuri trebuie să dai gol, în fața spectatorilor”


Scandal EUROVISION 2022. Care sunt cele 6 țări cărora le-au fost eliminate voturile

 

Eurovision 2022 s-a încheiat cu un scandal de zile mari. Mai multe țări, printre care și România, acuză că le-au fost modificate voturile. 

Eda Marcus, adevărul despre jurizarea de la Eurovision 2022: „Nu au fost probleme tehnice, așa cum s-a spus”


Anul trecut,  TVR reclama faptul că votul dat de juriul României a fost modificat. Concret, cele 12 puncte ar fi trebuit să fie acordate Moldovei, și nu Ucrainei, așa cum s-a întâmplat. Înainte de a se anunța voturile, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a scos din concurs juriile a 6 țări, fără a da nume însă. Astfel, când a venit rândul României să voteze, punctajul a fost acordat de reprezentantul Eurovision de la Torino, și nu de Eda Marcus. 

Situația României nu este singulară. Încă cinci țări s-au trezit că le-au fost modificate voturile.

TVR reclamă Eurovision. Aceștia susțin că România a acordat punctaj maxim Moldovei: Regulile au fost schimbate în timpul jocului

Reacția EBU:
„În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului. EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului”, a transmis EBU pe site-ul Eurovision.tv.

Care sunt cele șase țări cărora le-au fost eliminate voturile


Deși nu a menționat numele țărilor în declarația sa, echipele cărora li s-au retras voturile juriului au fost: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino. 

În replică la acest anunț, Televiziunea Română s-a declarat "surprinsă" de modificarea rezultatelor juriului.

"Organizatorii au acordat un set diferit de punctaje finaliștilor în numele juriului din țara noastră", a declarat acesta. "Precizăm că juriul român a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Republicii Moldova ...  Reiterăm faptul că nici juriul, nici reprezentanții TVR nu au fost informați după cea de-a doua semifinală de existența unor suspiciuni privind votul românesc".


De asemenea, TVR1 a calificat drept "netransparent" modul în care au fost calculate noile rezultate, precizând că a cerut organizatorilor concursului să ofere un motiv oficial pentru înlocuirea punctajului juriului, notează Euronews.

 

TVR:„Luăm în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare”

 

"Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni.

În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un aşa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune.

Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate", anunţă TVR, potrivit Antena 3.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel