Gustare de sezon DIETETICĂ. Bilic, despre alimentul „vedetă” în această toamnă: „Profitați”

Data publicării:

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, vine cu câteva vești bune, pentru pofticioși. Iată care sunt cele mai „nevinovate” gustări din această toamnă. 

Dovleacul este, de departe,  vedeta sezonului. Dar nu ne referim aici doar la perioada Halloween, ci și la prezența acestuia pe mesele românilor. Mâncat ca atare, copt sau în diverse preparate, acesta vine cu numeroase beneficii pentru sănătate. Iar veștile bune nu se opresc aici! Dr, Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie că și semințele de dovleac aduc o serie de avantaje pentru sănătate. 


„Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un “rău” necesar, mai ales pentru bărbați. Spun “rău” pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior, mai precis la prostată!


Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sînge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin. 

Ce avantaje mai au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolata, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi. 

Ideal ar fi sa fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire. Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor. 
Crude sau coapte? Sunt foarte bune coapte în tavă cu un strop de sare, timp îndelungat și temperatură joasă, de maxim 100 grade, ca să se usuce și să fie crocante. Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă, prea multe semințe deranjează colecistul.

Cat despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale. 

Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.

Profitați de sezonul dovlecilor și faceți provizii de semințe pentru iarnă, acum aveți argumente să ronțăiți la gura sobei fără să vă mai pese de bunele maniere!”, a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel