Gheboasă, amendat de Jandarmerie și analizat pentru fapte de discriminare de CNCD. Cum se apără artistul de 21 de ani

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Instagram/ Gheboasă
Descriere foto: Sursă foto: Instagram/ Gheboasă

Tânărul se confruntă cu mai multe probleme în prezent. Cu toate acestea, el a răspuns tuturor provocărilor care i s-au adus în față.

Versurile cântate de Gheboasă, trapperul român care a fost invitat la Untold, au inflamat societatea românească prin vulgaritatea acestora. Atât publicul, cât și personalități cunoscute de publicul român au intervenit pe alături pentru a critica melodia artistului de 21 de ani. Printre cei care l-au pus la punct pe artist se numără Marina Almășan și Cristian Tudor Popescu, în timp ce Andrei Caramitru a sărit în apărarea tânărului. Cu toate acestea, am colectat mai multe reacții din mediul online aici.

Vezi și: Gheboasă, primele declarații în urma scandalului de la Untold. Ce a spus artistul în apărarea lui: „Îi e frică. N-o să mai fie educat”

Vezi și: Marina Almășan intervine în scandalul de la Untold, în care e implicat Gheboasă: „Nu-i poți interzice. Ați vrut democrație”

Vezi și: Andrei Caramitru dă de pământ cu cei care l-au criticat pe trapperul Gheboasă, care a cântat versuri obscene la Untold: „Bătrânei și conservatori mai rău decât părinții voștri”

Vezi și: Scandal după prestația lui Gheboasă de la Untold 2023. Mircea Badea, prima reacție: „Păi despre asta e vorba!”

A fost amendat pentru deranjarea ordinii publice și acuzat de comportament discriminatoriu la adresa etniei rrome

Trapperul a fost amendat în urma prestației de la Untold de către Jandarmeria Română. Amenda se ridică la 1.000 de lei, iar conform știridirecte, acesta ia de la 2.000 de euro în sus pentru un concert privat. Există și o întrebare care necesită lămurire în viitorul apropiat, și anume, dacă este corectă încadrarea faptei artistului privind amenda primită din partea Jandarmeriei, având în vedere că acesta și-a exersat talentul artistic într-un cadru organizat. Deși a folosit cuvinte vulgare în prestația sa, Gheboasă nu este primul care a făcut acest lucru, acolo fiind și alte exemple: BUG Mafia, Paraziții.

„A fost aplicată în acest caz o sancțiune contravențională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”, a transmis Jandarmeria Cluj, notează Viva.

Problemele pentru artist nu s-au oprit aici. Jandarmeria a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în urma versurilor cu conotații rasiste. Mai exact, trapperul aduce invective comunității de rromi prin versurile cântate.

„Jandarmeria a sesizat și CNCD „pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”, notează Viva.

A invocat faptul că nu se declară român

Astfel, tânărul a comentat cele întâmplate în cadrul unei emisiuni de la România TV, acolo unde a încercat să se apere cu privire la corectitudinea amenzii primite, dar și în legătură cu așa-zisele invective sau vocabular discriminatoriu față de etnia rromă.

 „Eu sunt țigan, nu sunt român și am văzut că aveți o legătură foarte strânsă cu Victor Ponta și aș dori să îl înștiințați cumva că îmi doresc să ajung președinte la Partida romilor. Dacă se poate să facă cumva, să mă aducă în funcție’, a spus Gheboasă, în direct la România TV.

Deși este cunoscut trecutul său nu foarte fericit, Gheboasă transmite publicului că nu a jignit rromii prin simplul fapt că, și el, este rrom. Acest lucru pune multe întrebări de moralitate dacă sunt luate în considerare vocile

„Eu sunt Gabriel Emil, vin din Târgoviște, dintr-un cartier de rromi, rău famat. Nu am jignit rromii când și eu sunt rrom, eu reprezint oamenii. Am crescut într-un dintr-un cartier din care e foarte greu să îți depășești condiția, am și muncit, am și tras tare. De fiecare dată când veneam la București încercam să fac muzică, cu toate că nimeni nu credea în mine. Am trecut prin foarte multe. Am trecut prin multe lucruri rele și la școală, mai ales că sunt de etnie rromă. Nu sunt singurul din cadrul acestui festival care a avut versuri deplasate. Eu am stat la orfelinat o scurtă parte din viața mea, pentru că mama nu m-a vrut, m-a dat statului, tatăl meu era închis și nu avea nimeni drepturi asupra mea. Mama nu a vrut să-i dea niciodată semnătură bunicii mele din partea tatălui, ca să aibă grijă de mine. Am ieșit din orfelinat pentru că am avut parte de o familie care m-a luat în plasament, m-a botezat, mi-a dat numele pe care mi l-a dat azi, Gabriel. Îmi dau lacrimile când vorbesc despre acești oameni, pentru că îi iubesc, m-au crescut și m-au educat. Tati și mami sunt din Târgoviște și au fost puși acolo de la Dumnezeu, pentru că au adus numai bine în viața mea.’, a mai adăugat Gheboasa, în cadrul emisiunii TV.

Ce spune sociologul Gelu Duminică

Potrivit sociologului, Gheboasă nu trebuie privit ca un țap ispășitor, ci mai mult ca un rezultat al societății românești și că, dacă societate nu ar consuma produsul acestui trapper, și nu numai, atunci nici acest scandal nu ar fi existat. Prin urmare, sociologul transmite că educația copiilor trebuie să repudieze astfel de comportamente încă din prima isntanță, iar în acest fel nu va mai fi cerere de acte artistice vulgare, invocând și acesta exemplul BUG Mafia și Paraziții și nu numai.

"Cred că este doar o chestie intersecțională, puțin rasism, puțin fariseism și puțin snobism și puțină orbire. Faptul că nu vedem că de fapt valorile pe care copii le au sunt generate de noi, cred că puțin din fiecare și multe altele.

De ce la festival e rău și în momentul în care a fos t invitat într-un show TV a fost bine?! Ați văzut atunci pe cineva care să-l critice?! Vă spun de ce a fost invitat și într-o parte și în alta, pentru că în baza unor analize, sondaje și așa mai departe, Gheboasă reprezintă un reper, un rău și așa mai departe pentru generația de adolescenți.

Atunci, și unii și alții și televiziunea și festivalul, au considerat că pot genera venituri mai mari pentru produsul lor implicând astfel de exponeninți care aduc cu sine audiența generației respective. Nimeni nu poate să neglijeze faptul că oamenii aceștia au zeci de milioane de vizualizări cu produsul lor muzical pe YouTube. Nu ai cum să-i neglijezi, e un bussines.

Doi, ei promovează un produs de afacere. Dacă produsul lor nu era vândut pe piață și dacă avea, de exemplu 100 de vizualizări, credeți că mai scoteau a doua melodie cu texte de genul acesta? Noi trebuie să chestionăm mai repede societatea decât artistul. Ce valori avem, nu uitați că sunt tot felul de exponenți de muzică de genul acesta care au fost și pe vremea noastră și pe vremea părinților noștri. În momentul de față sunt mult mai vizibili datorită online-ului.

În trecut, Paraziții, Racla, BUG Mafia avea versuri care îl face pe Gheboasă să joace la liga mică. Dacă e să ne uităm la versurile Paraziții, acelea promovau violul, puritatea rasială și consumul de droguri, deci ceea ce am văzut la festival e liga mică", a explicat sociologul Gelu Duminică, pentru WOWbiz.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel