Fructul anti-stres. Mihaela Bilic: „Bun și pentru foame, energie, siluetă, dar și pentru starea de bine”

Data publicării:

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie ce beneficii are un fruct popular. Pe lângă faptul că este anti-stres, ar putea fi un adevărat aliat în lupta cu kilogramele în plus. 

 

„Banana, un anti-stres natural 
E mai putin important daca Alexandru cel Mare sau Marco Polo a adus bananele in Europa. Important este ca banana e mai mult decat un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane care trăiesc la tropice. Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, dupa citrice, ca si volum de consum mondial. 


De ce trebuie sa ne reîmprietenim cu banana, dupa ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? In primul rând pentru că banana are 100cal, adică puțin mai mult decat o felie de pâine. Apoi pentru ca e alcalină si nu stimulează apetitul, cum face majoritatea fructelor. 

 

O banana de 120g are 25g glucide, cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr. Si mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna functionare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv si urinar. Banana are efect antistres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sînge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi aliment antianemic. 

 

Banana este fructul care contine triptofan natural, un precursor de serotonină cu efect de liniștire, dă stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vit. B6 favorizează  sinteza de serotonină și conversia glucidelor in glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge. Deci banana calmează și mintea și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e optiunea ideală in diversificarea alimentatiei la sugari, gustarea perfectă pentru copii si sursa de energie pentru sportivi. 

 

Cum trebuie să fie o banană? Coaptă nici prea mult nici prea putin, cu extremitățile verzi si mijlocul galben. Însă banana necoaptă are avantajul că reglează digestia și tratează diareea. Amidonul si pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul. Este o vorba de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit ca substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestiv. 


Banana este un fruct climateric, care se coace și după ce a fost cules. Gradul de coacere nu afectează conținutul caloric, însă modifică indicele glicemic: de la 35, cât are banana verde, crește la 50 pentru banana bine coaptă. Cantitatea de pectine și de amidon rezistent este mai mare în banana verde, gustul este fad și se digeră mai greu. În schimb banana coaptă conține mai mult zahăr, este mai dulce și mai ușor de digerat. 
Greu de spus care este banana ideală, dar rețineți: banana e bună și pentru foame și pentru energie și pentru siluetă și pentru starea de bine”, a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel