Efectul neașteptat pe care îl are uleiul de măsline asupra sănătății tale mintale

Data publicării:
Ulei de masline, foto Unsplash/ Steve Buissinne
Descriere foto: Ulei de masline, foto Unsplash/ Steve Buissinne

Dieta mediteraneană este cunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra organismului, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și pierderea în greutate. S-a demonstrat că uleiul de măsline, un element de bază al dietei mediteraneene, oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate. 

Experții sunt de acord că ingestia de grăsimi sănătoase și aportul crescut de fibre, precum și aportul limitat de alimente zaharoase, atribuit acestei diete are multe beneficii dovedite pentru sănătate, potrivit Eating Well


Uleiul de măsline oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii și reducerea riscului de afecțiuni medicale cronice, conform Healthline. Dar uleiul de măsline oferă mai mult decât îmbunătățiri ale sănătății fizice, după cum împărtășește Medical News Today: Cercetările arată că o dietă bogată în ulei de măsline extravirgin (EVOO) ar putea reduce riscul de depresie și anxietate. 


Din ce în ce mai multe cercetări sugerează că consumul de ulei de măsline în cadrul dietei mediteraneene este legat de îmbunătățirea simptomelor depresive, spre deosebire de o dietă bogată în alte uleiuri, cum ar fi șofrănelul, canola și soia. 


Uleiul de măsline vă poate reduce riscul de depresie


Potrivit Be Brain Fit, uleiul de măsline joacă un rol în reducerea riscului de depresie și în îmbunătățirea sănătății creierului. Cei care locuiesc în zone în care dieta mediteraneană este comună, cum ar fi Grecia, suferă rareori de depresie, demență sau Alzheimer. Un studiu publicat în JAMA Psychiatry a constatat că persoanele care trăiesc într-o zonă mediteraneană cu o dietă bogată în ulei de măsline au cele mai puține cazuri de depresie severă, precum și o durată de viață mai lungă. 


Într-un studiu de amploare care a implicat peste 12.000 de persoane, numit "The Sun Project", cercetătorii i-au pus pe participanți să folosească ulei de măsline în locul altor grăsimi mai nesănătoase, iar rezultatele au arătat că riscul de depresie a scăzut cu aproape 50%. De asemenea, studiul a constatat că, cu cât participanții au ingerat mai multe grăsimi trans, cu atât riscul de simptome depresive a devenit mai mare.


Având în vedere cercetările suprapuse care sugerează că uleiul de măsline reduce riscul de depresie, precum și celelalte beneficii dovedite pentru sănătate ale utilizării uleiului în locul altor grăsimi, experții sunt de acord că acest ulei poate fi numit "aur lichid", notează Town and Country

 

Citește și: Cafeaua, beneficii miraculoase împotriva căderii părului. Ce trebuie să faci imediat după ce îl speli



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel