Dieta sortită eșecului. Cori Grămescu: „Îți strică relația cu mâncarea”. Cea mai eficientă metodă de slăbit

Data publicării:
Cori Grămescu, foto Instagram
Descriere foto: Cori Grămescu, foto Instagram

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, a dezvăluit care este diferența dintre slăbire și managementul greutății.

„Diferența dintre slăbire și managementul greutății, mai ales atunci când avem multe kilograme de slăbit, să zicem peste 15-20 de kilograme. 
În slăbire, în teorie, lucrurile sunt relativ simple - faci deficit caloric, în esență mănânci mai puțîn și te miști mai mult și pe termen scurt vei slabi. Cu cât deficitul caloric este mai mare, pe termen scurt, subliniez, vei slabi mai mult. Termen scurt înseamnă orice între 3 săptămâni și un an, dar majoritatea celor care au nevoie să slăbească atât de mult țîn dietă câteva săptămâni.

Secretul slăbirii de durată: „Diferența dintre slăbire și managementul greutății”


Problema cu acest gen de abordare este că pe termen lung îți strică fundamental relația cu mâncarea - începi să privești lucrurile pe termen scurt, pierzi din vedere consecințele pentru sănătate pentru că te concentrezi doar pe numărul de kilograme și construiești în mintea ta un sentiment permanent de urgență ("Vreau să slăbesc repede") și nemulțumire ("Nu mă mai suport, trebuie neapărat să schimb ceva"). 


Mai mult decât atât, etapele de înfometare sunt inevitabil întrerupte de episoade tot mai violente de mâncat excesiv, adeseori cuplate cu mâncatul pe fond emoțional și asta agravează imaginea de sine în sens negativ, creionand totodată sentimentul constant de dezamăgire față de incapacitatea de a atingele propriile obiective și dorințe. 


Un astfel de comportament este nu doar destabilizant pentru starea emoțională, ci și pentru sănătate - el corelează foarte puternic cu sedentarism, creștere accelerată în greutate, tulburări cardio-metabolice și probleme de digestie. 


Cei mai mulți oameni care sunt supraponderali la un moment dat ajung obezi printr-un astfel de mecansim autodistructiv, întreținut de impulsivitate și nevrotism că și trăsături de personalitate ce predispun la astfel de comportamente. 
Nu veți putea ieși din acest cerc vicios aplicând tot aceleași mecanisme prin care ați ajuns acolo.


Ceea ce funcționează este o recalibrare sistemică a relației cu propriul corp, iar asta este rolul protocoalelor de management al greutățîi. Este o abordare integrativă, blanda și personalizată prin care clienții sunt echipați cu informații stintifice care să ii ajute să ia decizii corecte, sunt sprijiniți să înceapă să conștientizeze mecanismele prin care ajung să tot apeleze la mâncare pentru confort emoțional sau social și sunt motivați să adere la comunități și programe care sunt aliniate cu obiectivele lor pe termen lung”, a explicat Cori Grămescu pe rețelele de socializare. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience