De ce simți că îți ia foc gura când mănânci usturoi

Unsplash.com/ autor Sanjay Dosajh
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Sanjay Dosajh

Profesorul Dan Vodnar spune că usturoiul stimulează senzorii de căldură de la nivelul limbii, la fel ca și atunci când mâncăm preparate condimentate cu chili.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, dezvăluie, pe pagina de Facebook a proiectului său Știință cu sare și piper, explicația științifică a motivului pentru care ne ia gura foc când mâncăm usturoi. 

”Știați Că

Usturoiul stimulează senzorii de căldură situați la nivelul limbii? Usturoiul conține un compus de aromă numit alicină, care se comportă asemenea capsaicinei din chili, adică activează și stimulează senzorii de căldură situați la nivelul limbii”, notează Dan Vodnar.

Beneficiile consumului de usturoi


* întărirea arterelor (ateroscleroză) - consumul de usturoi pare să ajute la încetinirea întăririi arterelor.

* niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) din sânge (hiperlipidemie) - consumul de usturoi pe cale orală zilnic timp de cel puțin 8 săptămâni ar putea reduce colesterolul total și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL, colesterol „rău”) la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. Dar orice beneficiu este probabil mic. Iar consumul de usturoi nu ajută la creșterea colesterolului ”bun” sau la un nivel mai scăzut al altor grăsimi din sânge numite trigliceride.

 

Citește continuarea pe DC Medical.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 02 noi 2021, 20:19 | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience