Cum ne influențează bacteriile sănătatea și silueta. Bilic: „Au de 150 de ori mai multe gene decât ființa umană”

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic, foto Facebook
Descriere foto: Mihaela Bilic, foto Facebook

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică importanța bacteriilor în funcționarea optimă a organismului. 


„Bacteriile ne influențează silueta și sănătatea

Așa cum există o amprentă tactilă unică pentru fiecare individ și populațiile de bacterii care trăiesc în organismul nostru variază de la o persoană la alta. De la siluetă până la preferințele alimentare și starea de sănătate, totul este influențat de bacterii.

Bacteriile intestinale au de 150 de ori mai multe gene decât ființa umană, iar această amprentă genetică enormă se numește microbiom și este influențat continuu de stilul nostru de viață. 

S-a demonstrat deja că intestinul persoanelor supraponderale găzduiește mai multe bacterii specializate în metabolizarea glucozei, deci se îngrașă mai ușor. Buna dispoziție este și ea influențată de microbiom, persoanele în vârstă au mai puține bacterii cu acțiune antistres, sunt mai predispuse la depresie și anxietate. Tot de genele bacteriilor intestinale depinde și rezistența la substanțe toxice- avem bacterii care influențează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din medicamente.

Din punct de vedere alimentar există produse care fac bine unora și altora nu, tot pe bază de microbiom: soia are efect de protecție împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare la peste 50% dintre asiatici. În cazul europenilor acest efect scade la 25-30% datorită faptului că intestinele occidentalilor nu au gene bacteriene adaptate pentru a metaboliza complet soia. Deci n-ar fi rău să ținem cont de tradițiile alimentare, ele au determinat amprenta noastră genetică, enzimatică și bacteriană!”, a explicat Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare. 

 

VEZI ȘI:

Mihaela Bilic, dietă la 52 de ani: „Mănânc o dată-n zi, nu îmi place apa și beau lapte ca un bebeluș”

 

Vom ajunge să consumăm gândaci? Mihaela Bilic, explicație pentru acest tip de alimentație / EXCLUSIV

 

Intoleranțele alimentare. Mihaele Bilic: „Nu cunoaștem sistemul imunitar, nu știm să diagnosticăm microbiota intestinală și nici să o tratăm”

 

Câtă carne ar trebui să mănânci într-o săptămână. Bilic: „Atenție, asta include și mezelurile, nu doar friptura”Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel