Ce spun specialiștii despre efectele nocive pe care le are consumul de zahăr asupra organismului. Care este doza zilnică recomandată

Data publicării:
Zahar, foto Unsplash/ Myriam Zilles
Descriere foto: Zahar, foto Unsplash/ Myriam Zilles

Mulți dintre noi știm că reducerea consumului de zahăr este importantă pentru o dietă sănătoasă. Dar ce avertizează specialiștii?

Inflamația este sistemul natural de apărare al organismului nostru împotriva factorilor externi. Astfel, ori de câte ori consumăm ceva pe care corpul nostru îl consideră un invadator străin, acesta poate declanșa un răspuns imunitar numit inflamație. 


Cazurile acute de inflamație nu sunt neapărat periculoase, ci, mai degrabă, inflamația în timp poate pune la încercare sistemele de apărare ale corpului nostru și ne poate expune la un risc mai mare de afecțiuni și boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul și chiar depresia, pentru a numi doar câteva, potrivit Harvard Health Publishing


Multe alimente din dieta noastră pot duce la inflamații cronice, în special zahărul și carbohidrații rafinați. Ca atare, experții recomandă evitarea pe cât posibil a alimentelor procesate cu adaos de zahăr și a băuturilor încărcate cu zahăr. Școala de Sănătate Publică de la Harvard ne sugerează să ne obișnuim să citim etichetele nutriționale și să limităm consumul de zahăr la cel mult 4 grame, sau 1 linguriță, pe zi. 


Sunt unele zaharuri sănătoase?


Din păcate, poate fi greu să fii consumator uneori și să știi cum să identifici zahărul adăugat. Școala de Sănătate Publică de la Harvard a enumerat 22 de pseudonime ale zahărului care pot apărea pe etichetele nutriționale, inclusiv mierea, melasa și siropul de arțar. 


Aceste tipuri de zaharuri sunt adesea prezentate pentru beneficiile lor pentru sănătate, dar sunt ele inflamatorii? Să începem mai întâi prin a arunca o privire asupra mierii. Mierea pare să aibă o sursă nesfârșită de beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii. Cu toate acestea, un consum prea mare de miere poate înclina balanța în cealaltă direcție și poate provoca de fapt inflamații, datorită faptului că mierea este încă un zahăr adăugat. 


Zahărul natural și inflamația


Zaharurile naturale oferă beneficii importante pentru sănătate, dar cercetătorii sugerează că acestea ar trebui totuși consumate cu moderație. Fructele, de exemplu, pot avea cantități mari de fructoză. Dar, pe lângă fructoză, acestea conțin și alți nutrienți valoroși, precum și fibre, care tind să ajute la limitarea absorbției zahărului la începutul procesului digestiv, notează Time


Studiile au arătat că dietele bogate în fibre au niveluri mai scăzute de proteină C-reactivă în sânge, un marker inflamator comun, conform Arthritis Foundation. O avertizare la consumul de fructe, totuși, este sucul. Atunci când faci suc de fructe, îndepărtezi pulpa și sursa de fibre. În plus, pentru a produce o singură porție de suc, aveți nevoie de mai mult decât ceea ce ați mânca probabil din versiunea cu alimente integrale într-o singură ședință. Acest lucru poate face ca conținutul de zahăr al unei singure porții de suc să fie mai concentrat. Experții recomandă ca aportul de fructe întregi să nu reprezinte mai mult de 30% din alimentație, potrivit Cleveland Clinic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel