Ce se întâmplă în organism dacă mănânci mere zilnic. Cât de adevărat este mitul că ar „ține medicul la distanță”

Data publicării:
Unsplash.com/ autor Matt Seymour
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Matt Seymour

„Un măr pe zi ține doctorul la distanță”, este o zicală populară care sugerează că beneficiile acestui fruct ar putea preveni mai multe boli. 

Potrivit Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, merele aduc o mulțime de beneficii, de la pierderea în greutate până la sănătatea inimii. 

Dar ce se întâmplă cu sănătatea ta atunci când mănânci un măr în fiecare zi? 


Beneficii „din cap până în picioare”

Merele și portocalele ar putea fi diferite, dar ambele sunt surse excelente de vitamina C. Conform Self's Nutrition Data, un măr mediu oferă 14 la sută din consumul zilnic recomandat de vitamina C, precum și șase la sută din potasiul recomandat. Merele sunt pline de flavonoide, substanțe chimice naturale cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, potrivit Harvard School of Public Health. Și pentru că merele sunt formate în proporție de 85 la sută din apă, sunt hidratante, dar și sățioase, potrivit Nola.com.


Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, cu 4,4 grame de fibre în fiecare fruct de mărime medie. Potrivit Clinicii Mayo, dietele bogate în fibre fac mai mult decât să regleze sistemul digestiv; ele pot, de asemenea, să scadă colesterolul, să ajute la controlul nivelului de zahăr din sânge și să reducă riscul de boli cardiovasculare și de cancer. În plus, aproximativ 20 la sută din măr este format din pectină, care a fost legată de scăderea colesterolului, potrivit Healthline.


Merele ajută bacteriile intestinale bune

 

Consumul de mere este excelent pentru sănătatea intestinelor. Conform Washington State University, un studiu a arătat cum compușii nedigerabili din mere contribuie la creșterea bacteriilor sănătoase. A avea bacterii intestinale sănătoase ajută la respingerea virușilor și a altor bacterii dăunătoare, potrivit University of California, Davis Health.Adăugarea merelor în dieta ta poate avea un efect major și asupra sănătății tale intestinale în general.

 Potrivit cercetătorului în domeniul alimentar Giuliana Noratto, "Persoanele obeze au un intestin dezechilibrat. Deci, schimbarea bacteriilor intestinale prin intermediul a ceea ce mâncăm, făcându-le asemănătoare cu cele ale unei persoane slabe, ar putea ajuta la prevenirea creșterii în greutate", potrivit Fox News.


Poți mânca mai mult de un măr pe zi

Când vine vorba de mere, cu cât mănânci mai multe, cu atât mai bine. Nutriționistul Leslie Beck a declarat pentru The Globe and Mail că a mânca un măr pe zi este perfect sigur și nu va adăuga prea mult zahăr în dieta ta. Beck sugerează să urmăriți să consumați două-trei porții de fructe în fiecare zi. Asta înseamnă că, în timp ce consumul unui măr pe zi are o mulțime de beneficii, este sigur să mănânci și mai multe. Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, consumul a două mere pe zi poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol cu patru procente.


Ai poftă de un al treilea măr?

 Un studiu publicat în revista Nutrition a arătat că mâncatul a trei mere (sau pere) pe zi a ajutat femeile supraponderale să slăbească. Deși ar putea fi sigur să mâncați chiar mai multe mere, există unele dezavantaje. LiveStrong notează că dacă mănânci prea multe fibre poți provoca balonare și, în ciuda numărului mic de calorii, prea multe mere te pot ajuta să aduni kilograme. Cu toate acestea, consumul unui măr sau două pe zi aduce mai multe beneficii decât dezavantaje. Și, deși nu va ține neapărat doctorul departe, consumul unui măr pe zi ar putea ține la distanță un alt profesionist medical: farmacistul. Potrivit unui studiu JAMA, cei care mănâncă zilnic mere au tendința de a lua mai puține medicamente.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel