Ce se întâmplă atunci când bei cafea înainte de culcare

Data actualizării: | Data publicării:
CAFEA. Unsplash.com/ autor Christiana Rivers
Descriere foto: CAFEA. Unsplash.com/ autor Christiana Rivers

Mulți oameni se bazează pe ceașca de cafea de dimineață pentru a-i ajuta să se trezească și să treacă peste zi. Cu toate acestea, dacă o bei prea târziu în timpul zilei îți poate perturba ciclul de somn și îți poate împiedica calitatea generală a somnului. 

Acest lucru se datorează faptului că principalul ingredient activ din cafea este cafeina - un stimulent al sistemului nervos central care ajută să vă mențineți treaz prin legarea la receptorii de adenozină din creier.


"Adenozina este ca o moleculă care induce somnul și pe care creierul tău o produce în timp ce ești treaz", a declarat pentru Self Dr. Ajay Sampat, neurolog, specialist în medicina somnului și profesor clinic asistent la UC Davis Health. "Cu cât ești mai mult timp treaz, cu atât mai multă adenozină ai în sistem". Cu toate acestea, atunci când cofeina se leagă de acești receptori, reduce efectele adenozinei de inducere a somnului și vă oferă un impuls de energie, făcându-vă să rămâneți alert și treaz. 


În timp ce efectele cofeinei sunt cele mai puternice în prima oră de la consum, poate dura destul de mult timp până când aceasta părăsește complet organismul. Având în vedere acest lucru, este cu adevărat riscant să bei cafea înainte de culcare? Dar după-amiaza?


La ce oră ar trebui să te oprești din consumul de cafea?

Cofeina poate rămâne în organismul tău ore în șir și îți poate afecta somnul mult timp după ce efectele sale stimulatoare dispar, potrivit Well+Good. Cât timp anume rămâne în organism depinde de viteza cu care metabolizezi cofeina.


De exemplu, dacă sunteți un metabolizator rapid al cofeinei, este posibil să puteți continua să beți cafea mai târziu în timpul zilei decât cei care metabolizează cofeina într-un ritm mai lent. Potrivit Dr. Dan Reardon, care a studiat efectele cafelei, ar trebui să încetați să mai beți cafea între orele 12 și 14, dacă de obicei vă ia mai mult timp să metabolizați cafeina.


Dacă metabolizați cofeina într-un ritm mai rapid, însă, ora limită poate fi mai aproape de ora 17. "Să nu uităm că, chiar și în cazul unui metabolizator rapid al cofeinei, ar putea exista totuși un efect cumulativ al consumului de multă cafea la începutul zilei, care ar putea încetini ritmul în care își descompune cofeina mai târziu", a declarat Dr. Reardon pentru Well+Good. În acest caz, este o bună regulă de bază să nu mai beți cafea în jurul prânzului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel