Ce ingrediente nu trebuie să lipsească din alimentația copilului. Cori Grămescu, idei de meniuri sănătoase: „Copiii fac ce văd în familie că se face"

Data publicării:

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, vine cu sfaturi prețioase pentru alimentația corectă a copiilor. 

 


„Ce ingrediente nu trebuie să lipsească din alimentația copilului? Well, cam aceleași de care avem și noi nevoie, cu mici modificări de proporție. 
Copiii sunt în creștere, așa că au nevoie de multe proteine și glucide concentrate care se absorb lent. Pentru a putea susține efortul intelectual de la școală au nevoie de hrană de calitate nutriționala ridicată , gătită cât mai simplu și mai diversificat. Pentru sănătate digestivă trebuie să aibă un meniu diversificat, în care să nu mănânce mai mult de 2 zile la rând din aceleași produse. 


Acum, un adevăr mai greu de digerat : copiii fac ce văd în familie că "se face". 


Dacă voi, că adulți, săriți peste mese, mâncați "din pungă" și nu gătiți cu zilele, beți suc în loc de apă și lăsăți mesele pe ultimul loc din lista de priorități trebuie să știți că și copiii vor face cel puțîn la fel de rău. Ei sunt mult mai afectați de un meniu dezorganizat, pentru că nivelul de mișcare fizică al unui copil modern este undeva la jumătate față de cum se întâmplau lucrurile acum 25 de ani. În plus, expunerea la ecrane este de cel puțîn 10 ori mai mare în prezent, decât acum un sfert de veac și aceiași 25 de ani de expunere la poluare, stres, chimicale și disruptori hormonali au făcut că organismul lor să se formeze cu un pattern hormonal deja modificat față de al nostru. 
Generația mea, a celor de 40 și ceva de ani, a crescut fără o educație alimentară sănătoasă. Suntem prima generație care a "primit" produsele din vest, în abundență, și ni s-a servit mirajul bunăstării post-revoluție cu supraconsum de alimente procesate, lipsa timpului de calitate petrecut în familie, presiune de a avea note bune cu prețul sănătății noastre emoționale și multă insecuritate în familie și în societate.  
Singură modalitate de a nu transmite mai departe, într-o formă și mai scâlciată, acest bagaj dureros către generația următoare este să devenim noi înșine atât părinții de care aveam nevoie când eram noi copii, dar mai ales să ne îngrijim de bunăstarea copiilor noștri prin grijă constanța față de calitatea timpului petrecut cu ei, discuțiile oneste, calde și respectuoase față de realitatea emoțională a copilului și mai ales exprimarea constanța și clară a iubirii pentru ei. 
Ne arătăm iubirea față de copii petrecând timp cu ei în joacă, ascultăndu-le fricile și încurajându-i, învățându-i prin puterea exemplului care sunt valorile sănătoase după care să își conducă viață, făcând sport cu ei și hrănindu-i cu mâncare sănătoasă și echilibrată”, a explicat Cor Grămescu pe rețelele de socializare. 

Idei de meniuri  - de la Cori Grămescu

 

Mic dejun

 

Prânz

 

Cină

 

 

 

Gustări

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel