6 mituri despre POST, DEMONTATE. De ce ne îngrășăm și cum arată un MENIU sănătos: Aici e marele secret!

Unsplash.com/ autor Victoria Shes
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Victoria Shes

Postul Paștelui. De ce ne îngrășăm în post, ce mâncăm și cum arată un meniu pentru o zi.

"Postul poate duce la multiple deficiențe nutriționale și atunci va fi important pentru că, să zicem, carbohidrați de origine vegetală găsim, legume, fructe găsim, pâine și biscuiți găsim. Dacă e să ne referim la grăsimi, excludem grăsimile de origine animală precum untul, smântâna, iaurturile, însă găsim grăsimi de origine vegetală precum uleiul de măsline, nuci, alume, migdale.

Dar ce ne facem cu proteinele? Pentru că proteinele de origine vegetală nu sunt proteine complete de cele mai multe ori, cu mici excepții, și atunci va fi foarte important cum le combinăm și cum le aducem în așa fel încât să avem toți amino-acizii esențiali", a declarat dr. Anca Hancu, medic nutriționist, în direct la "Neatza cu Răzvan și Dani".

E bine să trecem brusc la post?
 

"Ar fi mai bine să fie ceva treptat. Corpului nostru nu-i plac niciodată schimbările bruște.

Putem începe cu acele proteine vegetale și chiar vă dau niște exemple de meniu, pentru că e important să încercăm să înlocuim cu variante sănătoase. Soia, semințele de cânepă, chia, quinoa sunt acele proteine vegetale complete care conțin toți amino-acizii esențiali și pe care trebuie să-i aducem din afara organismului, pentru că nu-i poate sintetiza corpul nostru.

Dar, mai avem și alimente mai prietenoase pe care noi le cunoaștem: fasolea, lintea, mazărea, pe care le putem pregăti și sunt în bucătăria tradițional românească. Mai avem un orez combinat cu ciuperci, mai avem un humus. Cei care țin post cam știu combinațiile acestea", a mai spus medicul.

De ce ne îngrășăm în post?
 

"Pentru că oamenii nu-și aduc în cantitate sufiecientă proteine, pentru că este foarte greu să le iei din toate aceste surse vegetale, este mult mai greu decât să mănânci o felie de carne, să mănânci o brânză, să faci o omletă și atunci, aportul insufiecient de proteine dă această stare de oboseală.

Pentru cei care nu știu să țină post, dau au această dorință, pot încerca să țină de două ori pe săptămână, nu tot postul.

Citește continuarea pe DC Medical. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 07 Martie 2022, 15:45 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience