Trucuri de grădinărit chiar și la oraș, de la Damien Dekarz, autorul cărții Permacultura în grădină lună de lună

Data publicării:
EXCLUSIV

Obținerea unor alimente sănătoase și prietenoase cu mediul a devenit o preocupare reală pentru tot mai mulți dintre noi pe măsură ce agricultura industrială ne-a limitat din ce în ce mai mult accesul la alimente locale de calitate. Permacultura reprezintă soluția ideală pentru a practica o agricultură sustenabilă și a ne bucura totodată de produse superioare din punct de vedere calitativ. 

În cartea Permacultura în grădină lună de lună, recent apărută la editura ap! (ACT și Politon), Damien Dekarz, pasionat și practicant de permacultură și agroecologie, dar și fondatorul unui popular canal de YouTube pe aceste teme, vorbește despre grădinăritul natural și despre permacultura care poate fi practicată de oricine este proprietarul unei grădini. Cartea este o lectură accesibilă, dar mai ales foarte utilă, pentru toți cei interesați de amenajarea corectă a unei grădini. „Permacultura în grădină lună de lună” este totodată o invitație de a regândi toate sectoarele vieții noastre. Habitatul, utilajele și tehnologiile, sănătatea și starea de bine, finanțele și economia sau chiar grija pentru natură și pământ sunt deopotrivă subiecte pe care Damien Dekarz le abordează în acest volum recent apărut în limba română.


Pentru a înțelege mai bine termenul de „permacultură”, am discutat cu autorul.


SPECTACOLA: Cum vezi viitorul agriculturii?

Damien Dekarz: Cred că agricultura va evolua rapid (deja evoluează). Doar că trebuie să reușim să producem alimente sănătoase, conservând în același timp resursele și ecosistemele. Din ce în ce mai mulți agricultori aleg practici ecologice. Permacultura, agricultura ecologică, policultura sunt în plină dezvoltare, iar rezultatele sunt foarte încurajatoare.

SPECTACOLA: A existat o perioadă în care nu aveai pământ și creșteai în ghivece sau grădini comune?

Damien Dekarz: Da, când eram proaspăt tătic și locuiam într-un apartament, cultivam multe legume în ghiveci pe terasă. Am avut, de asemenea, și pomi fructiferi în ghivece mari. Pe scurt, terasa mea arăta ca o mică junglă productivă.

 

SPECTACOLA: Dacă ai avea doar un balcon sau o terasă, cum ai proceda pentru a grădinări în spiritul permaculturii?

Damien Dekarz: Mai întâi trebuie să vă asigurați că aveți cele mai mari ghivece de pe piață, astfel încât rădăcinile plantelor să se poată dezvolta în voie. Apoi este necesar să mulciți pământul ca să-l protejați de soare și vânt. Astfel bacteriile vor putea trăi în ghivece și vor fertiliza pământul. Luați, de asemenea, în calcul și amplasarea unui composter pe terasă. Astfel veți putea face compost din cojile de fructe și legume. 
Dacă este posibil, încercați să colectați apa de ploaie care se scurge de pe acoperiș într-un rezervor de apă. În felul acesta veți putea uda plantele fără să folosiți apa curentă.


SPECTACOLA: Care ar fi niște plante potrivite de crescut în ghivece?

Damien Dekarz:  Se pot cultiva multe soiuri de legume ghivece. Totul depinde de dimensiunea ghivecelor și de poziționarea acestora. Dacă le veți expune la soare, veți putea cultiva roșii, ardei, vinete, busuioc, căpșuni... Dacă ghivecele sunt foarte mari puteți lua în calcul cultivarea dovlecii, dovleceii și chiar pomi fructiferi pitici... Dacă amplasați ghivecele la umbră, veți putea cultiva legume cu frunze: salată verde, spanac, pătrunjel...


SPECTACOLA: Ce ne poți spune despre cartea ta, „Permacultura în grădină lună de lună”?  

Damien Dekarz: Am scris această carte pentru a motiva cât mai mulți oameni să implementeze permacultura în grădina lor. Îmi doresc să fim cât mai numeroși cei care cultivăm și conservăm în același timp biodiversitatea. Această carte practică ajută pe toată lumea să afle ce se poate face la ora actuală în grădină.  Indiferent de perioada anului se pot obține recolte bogate din grădină. 


SPECTACOLA: Crezi că are potențialul de a ne face să ne îndrăgostim de grădinărit?

Damien Dekarz: Păi acesta este și scopul cărții mele și, din feedback-urile cititorilor, știu deja că i-a făcut pe mulți să se îndrăgostească de grădinărit.


SPECTACOLA: Care este cel mai important lucru pe care îl putem face cu toții pentru a avea mai multă grijă de planeta noastră?

Damien Dekarz: Cred că unul dintre cele mai importante lucruri este să învățăm să iubim fauna și flora sălbatică. Fiecare mică plantă, fiecare mică insectă face parte din biodiversitate și este esențial să le protejăm pe toate.

 

SPECTACOLA: Un mesaj pentru cititorii tăi din România.


Damien Dekarz: Sunt foarte fericit să aflu că și în România se popularizează permacultura. E reconfortant pentru mine și îmi dă speranță. Mulțumesc mult vouă,  celor care realizați proiecte ecologice. Datorită muncii voastre vom avea un viitor fertil și plăcut. Mulțumesc și spor la grădinărit!
Damien a experimentat, creat și înregistrat numeroase tehnici și instrumente de grădinărit ușor adaptabile în diverse împrejurări despre care vorbește pe larg în volumul Permacultura în grădină lună de lună.

 

Damien Dekarz, cunoscut pentru videoclipurile sale inspiratoare și practice de pe canalul său de YouTube care depășește 400 de mii de urmăritori („Permaculture, agroécologie, etc.”), este autorul potrivit pentru oricine visează la o grădină productivă de fructe și legume, care să protejeze și să susțină biodiversitatea.Volumul său te va învăța să devii autonom îngrijind o grădină productivă în care solul se regenerează, iar biodiversitatea locală este protejată. Autorul a experimentat pe cont propriu acest tip de autonomie, reușind să obțină încă din primul an necesarul de legume al familiei sale dintr-o grădină de doar câteva mii de metri pătrați, iar din al doilea an, grădina lui Damien Dekarz a început să producă un surplus pe care Damien l-a vândut, reușind să obțină astfel un venit moderat.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Carte


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel