5 lecții utile de viață, leadership și empatie de la un cowboy nonconformist, autorul cărții „La trap”

Data actualizării: | Data publicării:
Denis Ștefan, foto credit Mihaela Petre
Descriere foto: Denis Ștefan, foto credit Mihaela Petre

Cartea „La trap”, de Grant Golliher și Ellen Daly, cu o prefață a ediției în limba română scrisă de îndrăgitul actor și dresor de cai, Denis Ștefan aduce cititorilor o sumedenie de lecții utile de viață.

La trap: Lecții de viață, leadership și empatie de la un cowboy nonconformist este o filozofie accesibilă despre viață, leadership și parenting, formulată de autor în urma experienței acumulate în cei peste 40 de ani ca dresor de cai. Cartea te poate ajuta să devii mai răbdător și mai puțin critic, să-ți depășești traumele sau dependențele, să-ți înfrunți fricile, să-ți consolidezi încrederea, să-ți deblochezi potențialul neexploatat sau să descoperi care este marea ta pasiune.

 

După ce a dresat mii de cai, mulți dintre ei traumatizați sau abuzați, Grant Golliher a reușit să învețe lecții esențiale despre comunicare, limite, corectitudine, încredere și respect – lecții care nu se aplică doar în cazul cailor, ci și al oamenilor. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care celebrități, directori din Fortune 500, antrenori profesioniști, judecători de la Curtea Supremă și chiar familii obișnuite din întreaga lume se îngrămădesc în fiecare an la ferma lui din Wyoming (SUA) pentru a lua parte la ceea ce un CEO a numit „cea mai transformatoare experiență de care am avut parte vreodată”.

 

Denis Ștefan este un actor îndrăgit și cunoscut publicului român datorită rolurilor sale din seriale precum „Inimă de țigan” sau „Regina”, dar și din filme precum „Păcală” sau „Modigliani”, unde a fost dublura lui Andy Garcia. Actorul s-a apropiat de cai prin prisma diferitelor producții cinematografice în care a jucat de-a lungul anilor ca actor și cascador, găsindu-și o nouă vocație în dresajul cailor. Cu trecerea anilor, actorul a devenit din ce în ce mai dedicat acestui hobby și, în 2012, a lansat PROGRAMUL CAII ROMÂNIEI pentru iubitorii de cai care își doresc să dobândească mai multe cunoștințe în ceea ce privește comunicarea cu aceste animale minunate.

 

„Cartea lui Grant Golliher este, în primul rând, o incursiune în universul ființei umane, cu povești despre caractere mai slabe sau mai puternice, cu pilde sub forma unor conversații cu un înțelept, doar că mijlocitorul este Măria Sa Calul. La Trap nu este doar o carte de dezvoltare personală, chiar dacă se înscrie în acest trend al lumii noastre, în care căutăm răspunsuri prin diferite mijloace, ci este o carte care ARE răspunsul la multe întrebări. Dacă vrei să îl știi și tu, ÎNTREABĂ CALUL!”, a declarat Denis Ștefan, actor și dresor de cai și cel care a scris prefața ediției în limba română a cărții La Trap.

 

Caii sunt ca o oglindă. Ca animale de pradă, caii sunt extrem de sensibili, putând intra în armonie cu limbajul și energia corpului uman. Astfel, ei reușesc să vadă cine suntem cu adevărat, nu cine pretindem că suntem. Poate tocmai de aceea, oamenii care petrec mai mult timp în preajma cailor încep să se schimbe. În bine…

 

Trăim ceea ce am fost învățați să trăim. Anumiți triggeri provoacă anumite reacții. Poate că un cal sfios – care se teme să-i fie atinse fața sau urechile și să fie înșeuat – a fost bătut. Un cal agresiv poate că a fost răsfățat și i s-au tolerat comportamentele nerespectuoase până când a devenit periculos. De aceea, pentru a le câștiga încrederea, trebuie să le oferim libertatea de a alege. La fel se întâmplă de cele mai multe ori și în cazul oamenilor care au fost răniți sau care au fost educați greșit. Nu există o cale mai bună de a le câștiga încrederea decât lăsându-i pe ei înșiși să aleagă. 

 

Cum să „ai instinct”. Instinctul este o combinație de sensibilitate, intuiție și empatie. Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le învețe cineva atunci când lucrează cu caii sau cu oamenii. Înainte ca un cal să facă ceva – să se zbată, să lovească, să muște, să se sperie – se pregătește. La fel și oamenii, înainte să facă un lucru rău, se pregătesc. Dacă am da dovadă de mai multă empatie și am fi mai atenți la mesajele nerostite din jurul nostru, am putea evita multe tragedii și am putea să-i ajutăm pe foarte mulți din semenii noștri. 

 

Fii cât de blând poți, dar categoric atunci când e necesar. Impunerea unor limite clare este un aspect esențial în toate domeniile vieții. Când oamenii depășesc limitele, ne înfuriem și devenim frustrați. Dar la ce ne putem aștepta, dacă n-am fost clari în privința lor, încă de la început? Prin urmare, fii cât se poate de blând, dar impune-ți limitele! Iar când blândețea nu funcționează, poți adăuga treptat presiune până începi să vezi că are loc o schimbare.

 

Cum să gestionezi o atitudine. Să găsești echilibrul perfect între fermitate și corectitudine, nu e deloc ușor. Oricât de greu ar fi însă, atunci când vine vorba de corectarea unei atitudini, cel mai important este să-ți amintești să nu faci rău. Disciplina nu se face atunci când ești furios sau frustrat, pentru că pentru a disciplina e nevoie în primul rând să fii cât se poate de blând și totodată cât se poate de ferm. Când vine vorba de cai, mărturisește autorul, cea mai importantă lecție pe care a învățat-o vreodată despre disciplină e următoarea: dacă gestionezi o atitudine, nu va trebui să gestionezi o acțiune. Acest lucru este la fel de valabil și în cazul oamenilor. Dacă am fi mai atenți la comportamentele celor din jurul nostru și am identifica semnele unor eventuale probleme, am putea interveni înainte ca alții să fie răniți. 

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Carte


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience