TM2023: Weekend special la MNArT, marcat de închiderea expoziţiei 'Victor Brauner: Invenţii şi magie'

Data publicării:

Cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est se va închide duminică, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara (MNArT), cu un program special care include un tur ghidat de însăşi curatoarea expoziţiei "Victor Brauner: Invenţii şi magie", Camille Morando.


Organizatorii au pregătit un program special pentru ultimul weekend în care expoziţia poate fi vizitată în Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, astfel că sâmbătă şi duminică vor fi organizate tururi ghidate gratuite între orele 14.00-16.00. Ultimul tur ghidat va avea loc duminică la ora 18.00 şi va fi condus de curatoarea expoziţiei, Camille Morando, anunţă MNArT.

Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustraţii de carte şi documente) compun expoziţia retrospectivă dedicată artistului suprarealist român, originar din Piatra Neamţ. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecţiile muzeelor Saint-Etienne Metropole (MAMC+), Musee Cantini Marseilles şi ale altor muzee din România sau din colecţii private şi din străinătate.

Expoziţia poate fi vizitată între orele 13.00 - 21.00, tururile ghidate fiind gratuite şi cu înscriere în prealabil.

La vernisajul evenimentului, din 17 februarie, Camille Morando a declarat, pentru AGERPRES, că pentru publicul din România este o şansă de a veni la Timişoara să vadă această expoziţie unică a unui artist care îşi merită un loc în istoria culturii române.

"Timişoara mi-a solicitat să pregătesc expoziţia 'Victor Brauner'. În ţara natală a artistului, România, nu a mai fost organizată niciodată o expoziţie de o asemenea anvergură. Sunt specialistă în opera lui Victor Brauner, iar Franţa are şansa extraordinară de a deţine o colecţie impresionantă cu lucrările artistului, graţie familiei sale care a donat întreaga creaţie plastică muzeelor franceze şi astfel am avut posibilitatea de a alcătui o colecţie foarte frumoasă cu lucrările lui. Preşedintele Fundaţiei Art Encounters (şi partener coorganizator al unor evenimente de marcă ale TM 2023, n.r.), Ovidiu Şandor, şi directorul Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, Filip Petcu, mi-au cerut să particip la deschiderea Programului TM 2023 cu expoziţia Victor Brauner. Pentru Timişoara este o şansă, este un moment fericit de a avea o astfel de expoziţie aici. Cred că este important ca publicul român să cunoască, în sfârşit, întreaga operă a artistului care are originile aici, dar s-a stabilit în Franţa, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. Această expoziţie este o recunoaştere şi o reparaţie faţă de artist, de a fi cunoscut publicului român prin lucrările sale. Cred că Victor Brauner îşi merită locul în istoria culturii române", declara Camille Morando.

În weekendul de închidere a retrospectivei, catalogul expoziţiei "Victor Brauner: Invenţii şi magie" va putea fi regăsit la standul librăriei "La Două Bufniţe", din interiorul Muzeului de Artă Timişoara.

Catalogul bilingv (română/engleză) reuneşte texte inedite ale specialiştilor (români, francezi şi americani) despre artist şi despre lucrările expuse, o biografie analitică şi note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner. Editat de către curatoarea expoziţiei, catalogul este publicat graţie implicării remarcabile a soţilor Beatrix şi Christian Derveloy şi a tipografiei Arta Grafica.

Expoziţia "Victor Brauner: Invenţii şi magie" este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, coorganizator Centrul Pompidou Paris, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Expozitii


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel