TM2023 - septembrie 2023: De la Enescu și Brancuși la Eurothalia și Sabotage Festival

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Luna septembrie a anului in care Timisoara este capitala europeana a culturii invita publicul sa ramana conectat la arte vizuale si muzica simfonica, iar TM2023 continua cu festivaluri europene de teatru, conferinte despre patrimoniu, targuri de viniluri, mult asteptata expozitie Brancusi si Festivalul Enescu.

Intr-un melanj creativ si complex, luna septembrie readuce atat timisorenii, cat si turistii la realitatea culturala a orasului, dupa un august plin de festivaluri in aer liber, activitati outdoor si multa energie buna. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site: https://timisoara2023.eu/ro/.

 

Institutul Francez din Timisoara organizeaza in perioada 1 - 3 septembrie cea de-a 12-a editie a evenimentului Harababura Vintage Fair, un eveniment devenit deja traditie, care inglobeaza o platforma online de fotografie si fashion sustenabil si un targ de viniluri si carti. In acest an, in cadrul Harababura Vintage Fair, vor avea loc sambata, 2 septembrie, concerte orientale sustinute de trupele Ko Shin Moon din Franta si K not K din Romania. De asemenea, performance-ul de dans contemporan Be the storm, dezvoltat de Moveo Company, care urmărește dinamica de la o viață lipsită de griji la adevărata cunoaștere proprie, se va desfasura vineri, 1 septembrie, de la ora 19:30, în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara, iar intrarea este libera.

 

            O noutate absoluta pentru Timisoara, Festivalul Internațional George Enescu vine in vizita cu Ensemble Intercontemporain, care va deschide acest eveniment printr-un concert susținut pe data de 3 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Iar luni, 4 septembrie, in cadrul festivalului, publicul se poate bucura de un concert inedit alături de Fine Arts Quartet, cvartetul de coarde american cu o istorie impresionantă, care a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern sau Yehudi Menuhin si care va interpreta lucrari de la W.A. Mozart la Philip Glass.

 

            Intr-un registru asemanator, Ecoul Sinagogilor se va desfășura între 4 - 7 septembrie, în orașe din vestul țării, unde vor ajunge în fața publicului Cvartetul Bălănescu, alături de prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai, prin Asociația Pantograf, care continuă să aducă în prim-plan poveștile și emoțiile care însoțesc sinagogile si spațiile sacre. De asemenea, pe data de 6 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, binecunoscuta formatie Romanian Chamber Orchestra invita spectatorii la o experiență unică, printr-un concert plin de emoție și măiestrie, adresat familiilor, pentru care biletele pot fi achizitionate in avans.

 

            Continuand periplul cultural si memorialistic, intre 4 septembrie si 6 octombrie se desfasoara Dusmance ale poporului, o expozitie a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, la sediul Memorialul Revolutiei din Timisoara. si, incepand cu 14 septembrie si pana pe data de 14 octombrie, va avea loc si expozitia CREDINTA. INCREDERE. CLANDESTINITATE, care aduce laolalta munca istoricilor, antropologilor, curatorilor si artistilor pentru a pune vizitatorul fata in fata cu un patrimoniu cultural dificil, (re)constituit din imagini realizate sau adunate de catre politiile secrete din patru tari: Romania, Ungaria, Republica Moldova si Ucraina, provocand privitorii la o reconsiderare a relatiei cu trecutul recent. De asemenea, Performing 89. Stari de deziluzie continua la Faber seria de expozitii-dosar deschisa de Institutul Prezentului in 2019. Gandite ca platforme de cercetare si prezentare, expozitiile-dosar sunt dedicate unor momente ale istoriei culturale recente, facilitand publicului larg accesul la o serie de materiale si lucrari recuperate si readuse in prim-plan.

 

Intr-o locatie cu totul diferita si din alt registru, la MV Sci-Art Center va avea loc pe data de 2 septembrie un workshop de scriere creativă cu Cristi Vicol: Misiune AI: Călătorii imaginare în universul Inteligentelor Artificiale, o explorare captivanta a genului science-fiction si o calatorie in viitor sau in spatii intergalactice. Tot din sfera stiintifica, dar fara fantastic, UPT Creative Campus - 100 years of sharing knowledge poate fi vizitata la Cazarma U pana in data de 10 septembrie. Expozitia prezentata in premiera la Venetia cu sprijinul Institutului Cultural Roman spune povestea campusului UPT, cu accent pe personalitatile care au studiat sau au predat in UPT de-a lungul celor 100 de ani, prezentata sub forma unei benzi desenate realizate de artista timisoreana Sorina Vazelina.

 

Tot din campul artelor vizuale, expozitia Ingo Glass. Forme si culori primare in spatiu, gazduita de Cazarma U prin Fundatia Triade, prezinta o sinteza a artei sculptorului Ingo Glass, originar din Timisoara. La putin timp dupa moartea sculptorului, expozitia este o revizitare a conceptelor sale predilecte, care revolutioneaza spatialitatea prin “desfacerea” bidimensionalului.

 

Din ciclul conferintelor internationale, seria Conferintelor Bright Cityscapes continua la FABER pe 9 septembrie cu o conferinta realizata in parteneriat cu Het Nieuwe Instituut din Rotterdam, deschizand un dialog despre designul contemporan in contextul economiei globale. MV Sci-art propune intre 12 - 14 septembrie conferinta Sci-art your life!, un spatiu al invatarii, dialogului si transferului epistemologic dintre stiinta si arta, cu impact la nivel societal si comunitar. Common Heritage - The Tale of Four Cities prezinta pe 15 septembrie un proiect prin care se unesc patru orase europene, legate prin aceeasi mostenire arhitecturala comuna, impartasind mai multe elemente de decor stil Secession. Este vorba despre orasele Timisoara, Subotica, Szeged si Odesa, iar proiectul urmareste analizarea modului in care acest stil arhitectural a fost influentat de contextul socio-cultural specific al fiecarui oras. Expozitia Common Heritage - The Tale of Four Cities, va avea loc intre 14 si 19 septembrie, la Faber.

 

            Tranzitand inspre o tonalitate rock, pe 6 septembrie, de la ora 19:00, in cadrul proiectului Time to Rock 2023, Iulius Town va gazdui un concert cu trupa Om la Luna, din Bucuresti, o trupa cu influente de la alternative si indie, la post-punk si electro-rock. In cadrul aceluiasi eveniment, pe 10 septembrie va avea loc un concert Fanfare Ciocarlia, o legenda vie a fanfarelor balcanice, revenind la Timisoara prin Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis. Time to Rock va continua si cu alte concerte - pe 16 septembrie, tot de la ora 19:00, va avea loc concertul trupei Omul cu Sobolani, iar pe 28 septembrie Casa Tineretului va gazdui un silent-concert cu trupele Eyedrops si Delta pe Obraz, un concert care poate fi auzit doar in casti, oferind astfel o experienta muzicala intima si unica. In final de Time to Rock, pe 30 septembrie, de la ora 19:00, va avea loc concertul Trooper simfonic, o formatie cu o cariera impresionanta de 28 de ani si 10 albume de studio in spate, care isi continua calatoria muzicala cu o noua capodopera live.

 

In avanpremiera expozitiei Brancusi la Timisoara, pe o perioada de cinci luni, in fiecare joi, in Piata Unirii, intre orele 20:00-22:00, artistul vizual Mihai Donici va realiza un proiect de 20 de expozitii de etno-sculptura, un proiect care prefigureaza lumea formelor brancusiene. Expozitiile au si rolul de a pregati publicul autohton si pe cel de tranzit cultural pentru receptarea contextualizata a expozitiei Brancusi: surse romanesti si perspective universale, al carei asteptat vernisaj va avea loc pe 30 septembrie. Curatoriata de Doina Lemny, expozitia va aduce in atentie diferite etape ale parcursului artistic al lui Brancusi, in acelasi timp fiind expuse si o selectie de fotografii si fragmente filmate de artist.

 

Intre 15 si 17 septembrie, la Palatul Stefania, Asociatia Foc si Para propune Cozzzmonautica, un eveniment care isi propune sa creeze si sa varieze un context propice pentru explorari mai degraba ‘low tech - high concept’ si sa intretina un dialog intre arta şi stiinta. Din aceeasi sfera, va avea loc intre 14 si 17 septembrie, la Cazarma U, VideoArt Garden, un eveniment dedicat artei video, intr-un format de festival cu proiectii in aer liber pe timp de noapte. Pe 19 septembrie poposeste la Timisoara baletul de talie mondiala, compania Béjart Ballet Lausanne, propunand la Teatrul National “Mihai Eminescu” un spectacol sustinut de Gil Roman si dansatorii sai, ce conserva opera lui Maurice Béjart, pastrand totodata vivacitatea spatiului de creatie.

 

Inspre finalul lunii, se vor desfasura in cadrul TM2023 Zilele Culturale Maghiare, intre 20 - 24 septembrie, in Piata Victoriei. Eveniment de anvergura care aduce in prim plan cultura, muzica, gastronomia si traditiile maghiare, Zilele Culturale Maghiare Timisoara 2023 este o sarbatoare a multiculturalitatii care nu trebuie ratata. Luna continua cu prima editie a Timisoara Music Awards, intre 23 si 24 septembrie, la Iulius Town si Casa del Retro, un eveniment al carui scop este recompensarea şi promovarea talentul autohton în cadrul unei gale.

 

O traditie deja pentru Timisoara, Festivalul SABOTAGE continua intre 22 si 24 septembrie cu acelasi demers de crestere a scenei muzicii electronice locale, ce se pozitioneaza la granita dintre muzica, arta si tehnologie si are loc in spatii industriale. Festivalul propune in acest an trei directii: music arena, cu muzica electronica, sound art, experiment; knowledge arena, cu ateliere, discutii, conferinte; technology arena, cu arte multidisciplinare, video proiectii si instalatii interactive. Intr-un registru asemanator, kimaera / Unitatea centrala, va avea loc intre 15 - 30 septembrie, prezentand 10 lucrari realizate de 10 artisti pe parcursul a doi ani, o meta-instalatie digitala interactiva in care fiecare lucrare sau modul va fi functional ca parte, dar si ca intreg, combinand vechile media cu cele digitale, spatiul public al orasului cu IoT, realitatea augmentata, imprimarea 3D, aplicatii mobile si NFT.

           

            Din seria festivalurilor de teatru, Festivalul European de Teatru EUROTHALIA va avea loc intre 20 - 30 septembrie. Organizata de Teatrul German de Stat din Timisoara, cea de-a 9-a editie a EUROTHALIA aduce laolalta spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar si teatru de marionete, spectacole nonverbale si productii cu elemente multimedia si animatronice din Germania, Spania, Grecia, Belgia, Macedonia, Letonia, Danemarca, Bulgaria si Romania. Tot la final de luna, The Night-Art Festival, eveniment al Asociatiei Daisler, va incepe pe data de 29 septembrie, continuand pana pe 8 octombrie. Astfel, cea mai complexa editie de pana acum a festivalului Lights On va transforma Timisoara intr-un laborator cultural nocturn, reunind peste 40 de festivaluri globale de acest gen.

 

Asadar, publicul este invitat sa se bucure de un inceput de toamna cat mai implinit cultural, artistic si emotional.

 

Programul Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de catre Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel